Ustavni sud: Nezakoniti topli obrok i regres za opštinare

0
6

 

Ustavni sud odlučio je da su odredbe Odluke o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u gradskim upravama i izabranih, odnosno postavljenih lica Novog Pazara, a na osnovu kojih su im isplaćivani topli obrok i regres, nezakonite, saznaje radio Sto plus.

Ovom Odlukom, koju je Skupština Novog Pazara usvojila 29. avgusta 2008. godine i još uvijek je na snazi, predviđeno je da radnici i funkcioneri lokalne samouprave primaju dodatke na osnovnu platu, a među kojima su i topli obrok, kao i regresiranje godišnjeg odmora.

Ocjenu ustavnosti i zakonitosti ovog dokumenta pokrenulo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave koje je smatralo da je Odluka lokalne samouprave Novog Pazara u suprotnosti sa članom 4. Zakona o platama u državnim organima i javnim službama i članom 195. stav 2. Ustava Srbije.

Naime, članom 4. Zakona o platama u državnim organima i javnim službama predviđeno je da koeficijent za obračun osnovne plate već sadrži i dodatke za topli obrok i regres za korišćenje godišnjeg odmora, a članom 195. stav 2. Ustava da svi akti lokalnih samouprava moraju biti u skladu sa zakonom.

Ocjenjujući zakonitost ove odluke, Ustavni sud je u obrazloženju naveo da Zakon o lokalnoj samoupravi, na koji se Skupština Novog Pazara pozvala, nije mogao biti materijalno pravni osnov za usvajanje te odluke, jer se pitanja kojima se utvrđuju plate i dodaci radnika u lokalnim samoupravama uređuju Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama.

U obrazloženju se navodi da je tim zakonom predviđeno da se osnovne plate radnika i funkcionera lokalne samouprave utvrđuju na osnovu koeficijenata i da oni već sadrže dodatke za topli obrok i regres.

Ustavni sud je zaključio i da lokalna samouprava ima ovlašćenja da odredi koeficijente za obračun osnovne plate zaposlenim, izabranim i postavljenim licima, ali da to ovlašćenje ima dva zakonska ograničenja.

Prvo je da taj koeficijent ne smije biti veći od Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama propisane visine, a drugo da se ne može predvidjeti uvećanje plate po osnovu bilo kog dodatka za koji je tim zakonom propisano da je već sadržan u koeficijentu. 

Zbog toga je Ustavni sud odlučio da odredbe tog dokumenta, koje se odnose na isplatu toplog obroka i regresa, nisu u saglasnosti sa zakonom, a potom i Ustavom.

Radio Sto plus je prošle nedelje uputio pitanja Gradskom pravobranilaštvu Novog Pazara sa molbom da nam, između ostalog, odgovore i da li su zbog odluke Ustavnog suda zaposleni u lokalnoj samoupravi dužni da vrate novac primljen na osnovu toplih obroka i regresa, ali još uvijek nismo dobili odgovore.

izvor: Radiostoplus


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.