Ustavni sud: Dvije odredbe sporne

0
14

Prijepolje – Na osnovu odluke Ustavnog suda Republike Srbije koja je donijeta još prije četiri i po mjeseca, a opštini Prijepolje dostavljena tek 21. jula, prestale su da važe dvije odredbe člana 74. Poslovnika o radu Skupštine opštine Prijepolje usvojene na sjednici lokalnog parlamenta 13. juna prošle godine.

Razmatrajući osporene odredbe, na čiju su nezakonitost svojevremeno ukazivali opozicioni odbornici, zbog toga što je njima bilo predviđeno da sjednice skupštine saziva predsjednik skupštine po sopstvenoj inicijativi, a kojima je, istovremeno, uskraćeno pravo predsjedniku opštine, opštinskom veću i jednoj trećini odbornika, kao Zakonom o lokalnoj samoupravi ovlašćenim licima, da podnesu ponovni zahtjev za sazivanje sjednice skupštine prije isteka roka od tri meseca od dana njenog održavanja koja je sazvana po zahtjevu istog podnosioca, Ustavni sud je ocijenio da nisu saglasne s odredbama člana 34. Zakona o lokalnoj samoupravi. U obrazloženju Ustavnog suda rečeno je i da osporene odredbe ovog poslovnika stvaraju prostor za samovoljno postupanje predsjednika skupštine prilikom odlučivanja o terminu sazivanja sjednice skupštine, s obzirom da je Zakonom o lokalnoj samoupravi propisana obaveza da se sjednice zakazuju uvijek kada za to postoji potreba, najmanje jednom u tri mjeseca. Ukazano je i na obavezu da je predsjednik skupštine dužan da sjednicu zakaže na zahtjev predsjednika skupštine, opštinskog veća ili jedne trećine odbornika i to u roku od sedam dana od dana podnošenja zahtjeva.

Poslovnik o radu SO Prijepolje, o čemu je Sandžak Danas pisao, usvojen je na pomalo čudan način glasovima 33 odbornika vladajuće većine koji su u salu za sjednice ušli preko galerijskog prostora Doma kulture, dok su njihove kolege iz opozicionih klupa stajale pred glavnim ulaznim vratima ispred kojih je bilo i skupštinsko obezbjeđenje koje nije dozvoljavalo ulazak odbornicima koji su zaradili mjeru isključenja sa skupštinskog zasijedanja. Kako je ova odluka Ustavnog suda za jučer sazvanu sjednicu Skupštine opštine sa 19 tačaka dnevnog reda, stavljena na sam kraj i povezana sa jednim brojem odgovora na odbornička pitanja, bez navođenja podataka o tome ko je i kada zatražio ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba skupštinskog poslovnika, za očekivati je da opozicioni odbornici, pokrenu inicijativu za njihovo brisanje, mada su neustavne odredbe prestale da važe po objavljivanju sudske odluke u Službenom glasniku Republike Srbije. Istovremeno, Ustavni sud nije prihvatio inicijativu odbornika opozicije za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti i nezakonitosti prilikom donošenja poslovnika Skupštine opštine Prijepolje, a odbacio je i zahtjev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu osporenih odredaba usvojenog skupštinskog poslovnika polovinom juna prošle godine.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.