Uskoro zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine

0
14

BiH – Među najvažnijim odredbama je da niko ne može zadržati korist pribavljenu i stečenu počinjenim krivičnim djelom.

Polazeći od toga, član 3 prednacrta definirao je oblike kriminala kroz koji se ostvarila ilegalna korist. Strahovati tako mogu svi oni koji su je ostvarili baveći se privrednim kriminalom, korupcijom, zloupotrebom opojnih droga, trgovinom ljudima, organiziranim i imovinskim kriminalom.

Član 5 prednacrta zakona regulira pokretanje postupka, načine oduzimanja.

Tako se postupak oduzimanja takve imovine može pokrenuti prije, tokom ili po okončanju krivičnog postupka. S tim da ukoliko traje krivični postupak, sud u postupku postupa po odredbama Zakona o krivičnom postupku. Ukoliko, pak, nema uvjeta za vođenje krivičnog postupka, tužilac će pokrenuti poseban postupak za oduzimanje takve koristi.

Sud je taj koji određuje je li bilo imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, i to presudom o počinjenju krivičnog djela, dok za oduzimanje nadležni tužitelj sudu mora pružiti dovoljno dokaza da se opravdano vjeruje da je imovina stečena na nezakonit način.

Sva tako oduzeta imovina automatski će prijeći u vlasništvo Federacije BiH.

Tokom trajanja postupka oduzimanja nelegalno stečene imovinske koristi, sud može narediti državnim organima, finansijskim institucijama i drugim osobama da dostave neophodne podatke i informacije.

Kazna za neizvršenje naredbi je do 200.000 maraka za pravna i od 2.000 do 50.000 za fizička lica.

Vlada FBiH osnovat će u tom smislu federalnu agenciju za provođenje mjera predviđenim ovom zakonom. Sjedište agencije je u Sarajevu, a njeno finansiranje je obuhvaćeno federalnim budžetom.

Direktora agencije po okončanju konkursa imenuje Vlada FBiH. Nadležnosti i zadaci agencije također su regulirani zakonom.

Koliko je bitan i potreban ovaj zakon, najbolje pokazuje da je u susjednoj Srbiji postao jedan od najefikasnijih, a Srbija je spremna i na nove prijedloge koji u tom smislu trebaju doći iz Evropske komisije.

U BiH, priča o nezakonitom bogaćenju za sada je bila samo priča, pojedinci svoje bogatstvo nisu pravdali. Usvajanjem zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine to će se i definitivno promijeniti.

Izvor: IslamBosna.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.