Uskoro prvo sklonište za beskućnike

0
10

Pljevlja – Prva skloništa za beskućnike i osobe sa posebnim socijalnim potrebama uskoro će biti otvorena u Pljevljima, najavile su nadležne institucije u ovoj opštini. Centar za socijalni rad opštine Pljevlja, lokalna uprava i Ministarstvo rada i socijalnog staranja postarali su se da se odrede stara zdanja koja će biti adaptirana i kasnije koristiti kao skloništa koja bi zadovoljila elementarne potrebe najugoženijih.

Direktor Centra za socijalni rad za opštine Pljevlja i Žabljak, Juso Ajanović objasnio je da je riječ o opštini sa najvećim brojem starih od 65 i više godina, kao i sa najvećim brojem osoba sa invaliditetom.

– Udio starih osoba u ukupnom stanovništvu za Crnu Goru iznosi 12,9 odsto, dok za opštinu Pljevlja taj procjenat 16 odsto. Zbog ovako izražene pojave koja sa sobom veže socijalnu patologiju, Centar je posljednjih godina prepoznao potrebe stanovništva, predstavio ih lokalnoj upravi koja je prihvatila saradnju i u tom pravcu zajednički radimo na realizaciji pojedinih programa, kazao je Ajanović. On je objasnio da je zbog neriješenog stambenog pitanja velikog broja ljudi, kao i beskućnika, pljevaljski Centar sa lokalnom upravom ušao u akciju hitnog rješavanje ovog problema. „Trenutno su za adaptaciju određena tri objekta. Jedan od njih je i objekat starog Zavoda za zdravstvo, koji će nakon adaptacije biti korišćen za smještaj osoba u stanju socijalne potrebe i koja se kao takva nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad“, kazao je Ajanović.

Objekat, koji bi prema najavama uskoro mogao da počne da radi, ima sedam soba sa zajedničkim kupatilom, a nakon adaptacije, kako je objašnjeno, poslužit će za smještaj hitnih slučajeva. Adaptacija zgrade Zavoda biće, kako je rečeno, završena za dvadesetak dana, uz finansijsku podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja i Opštine Pljevlja. Ajanović je objasnio da u Centru imaju najavu o zainteresovanosti međunarodnih organizacija za projekte ovog tipa, naglašavajući da očekuju da se uz pomoć Vlade i lokalne uprave intenzivira izgradnja stambenih jedinica.

Iz resornog ministarstva pozdravili su aktivnosti pljevaljskog Centra, objašnjavajući da i to vladino tijelo pomažu sa 1.000.000 evra na godišnjem nivou za socijalna davanja, kao i sa 250.000 evra koji su predviđeni za socijalnu zaštitu građana opštine Pljevlja.

Izvor: Danas.rs/Dodaci/Sandzak


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.