Uprava za bezbjednost hrane: Otpad u Limu najvjerovatnije od klanja piladi u domaćinstvu

0
18

Pronađeni otpad

Povodom pojave veće količine živinskog otpada na obali rijeke Lim, na lokaciji koja se nalazi u industrijskoj zoni Bijelog Polja, kao i poziva načelnika komunalne policije Opštine Bijelo Polje tim povodom, veterinarski inspektor je juče izašao na teren, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane veterinu i fitosanitarne poslove

“U skladu sa nadležnostima ove inspekcije vezanim za odlaganje nusproizvoda životinjskog porijekla, inspektor je utvrdio da je na navedenoj lokaciji, na nasipu i 50 metara od vodotoka, izbačena određena količina klaničnog otpada živine – noge, perje, unutrašnji organi, u količini koja odgovara oko 50 zaklanih tovnih piladi”, saopšteno je.

Na licu mjesta bili su predstavnici komunalne policije, vodoprivredni inspektor i predstavnici Uprave policije.  

“Veterinarski inspektor, kao i predstavnici Uprave policije, obišli su objekte registrovane farme za tov i klanje piladi, jedine koje postoje u blizini te lokacije. Obilaskom i kontrolom linije klanja i dokumentacije vezane za odlaganje nusproizvoda u skladu sa propisima, utvrđeno je da otpad ne potiče iz ovih objekata. Sa druge strane, količina zatečenog otpada upućuje da je najvjerovatnije riječ o otpadu od klanja koje je obavljeno u domaćinstvu i koji je odložen na obalu Lima od strane nesavjesnog pojedinca. S obzirom da u neposrednoj blizini, nema ni privatnih stambenih objekata koje bi mogle biti predmet kontrole, istraga tokom jučerašnjeg dana nije dala rezultat.”

Iz Uprave za bezbjednost hrane veterinu i fitosanitarne poslove saopšteno je da je pod nadzorom veterinarskog inspektora zatečeni otpad na obali Lima uklonjen, odvezen na deponiju Dobrakovo i neškodljivo zbrinut od strane opštinskog komunalnog preduzeća.

“U otkrivanju počinioca otežavajuća okolnost je i što kamere postavljene na najbližoj farmi živine nijesu u funkciji više od mjeseca. Očekujemo da će policija nastaviti istragu povodom ovog slučaja, a ovim putem pozivamo i građane i civilni sektor da, ukoliko neko ima saznanja ili sumnju koja može da pomogne u pronalaženju nesavjesnog počinioca, da informacije podijeli sa policijom. Zbog čestih slučajeva odlaganja otpada na javnim površinama i u vodotocima, ponovo apelujemo, ne samo na držaoce proizvodnih životinja, nego i građane da se odgovorno ponašaju prema životnoj sredini. Svi napori i aktivnosti nadležnih organa ne mogu biti djelotvorni ukoliko svi zajedno ne budemo imali potreban nivo svijesti da treba da očuvamo i unapređujemo prirodne resurse i prostor na kome živimo. Podsjećamo da je, upravo, prošle sedmice u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje i NVO Euromost, realizovana akcija čišćenja obale Lima od divljih deponija i uređenja okolnog prostora. Ovakvi slučajevi anuliraju i taj i brojne druge napore koji se ulažu u  tom pravcu”, zaključeno je u saopštenju.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.