Upozorenje novinarki „Vijesti”

0
20

Rožaje – Nepoznata osoba je, najvjerovatnije u noći između nedjelje i ponedjeljka, podmetnula požar na dva prozora kuće u Rožajama, u kojoj živi Aida Skorupan, dopisnica “Vijesti” iz tog grada.

Skorupan sumnja da je požar namjerno podmetnut zbog njenih izvještaja u dnevniku “Vijesti”, posebno nakon nedavnog objavljivanja teksta o prisustvu pripadnika ANB-a na proslavi izborne pobjede DPS-a, zbog čega je on suspendovan sa posla.

“Ne želim nikoga unaprijed da optužujem i zbog toga vjerujem da će policija otkriti ko stoji iza ovog napada”, naglasila je ona.
Novinarka “Vijesti” je posljedice požara primijetila tek u ponedjeljak veče, kada je o tome obavijestila policiju, jer je bila odsutna.
Ona je objasnila da je u kući, u kojoj se rentira nekoliko stanova, jedini podstanar u prizemlju. Međutim, kako vjeruje, osoba koja je zapalila prozor je iz neznanja, u kojem stanu ona živi, požar podmetnula i na prozoru susjednog stana, koji nije useljen.
“Sumnjam da je onaj ko je to odradio imao savršeno smišljen plan, jer bi svi drugačiji napadi imali vidljive posljedice ili svjedoke, dok je podmetače požara uglavnom teško otkriti. Počinilac je najvjerovatnije znao samo da živim u prizemlju, ali ne i u kom tačno stanu, pa je vatru pokušao da zapali i u susjednom stanu”, navela je ona.

Policijski inspektori su, kako je objasnila, izvršili uviđaj tako što su uzeli njene lične podatke i napravili fotografije prozora.
“Pitali su me jesam li u svađi sa nekim od komšija, ali ne i da li sumnjam da sam nekoga \'naljutila\’ nekim od tekstova. Nijesu uzeli otiske, ali su naglasili \’ kako vjerovatno znam da će teško biti otkriti ko je to uradio\’, što ne ohrabruje već djeluje da su unaprijed odustali od istrage”, rekla je Skorupan, objašnjavajući da je pred inspektorima izrazila sumnju da požar može imati veze sa nedavnim objavljivanjem teksta o službeniku ANB-a, ali da to niko nije konstatovao, te da nije potpisivala bilo kakav zapisnik ili izjavu.

Ovaj incident, kako je naglasila, ne može shvatiti drugačije nego kao upozorenje da prestane da se bavi škakljivim temama u Rožajama.
“Ovo je očigledno najava da se višegodišnji, stalni pritisci na mene neće završiti na pokušaju podmetanja požara. Zato očekujem od policije da svoj posao obavi do kraja, kao što ni ja neću odustati od izvještavanja o događajima koje neki njihovi akteri pokušavaju da sakriju kako bi sačuvali lažnu sliku o sebi”, kategorična je novinarka.
Skorupan tvrdi da je godinama suočena sa raznim \”savjetima\” ili otvorenim prijetnjama ljudi bliskih moćnicima u Rožajama.
“Međutim, ovo prvi put da je neko pokušao da me na ovakav način ugrozi, a imao je sve razloge da pomisli da sam se u tom trenutku nalazila u stanu. Pokušaj podmetanja požara uslijedio je nakon što sam danima dobijala telefonske pozive sa skrivenog broja. Na njih se nikada ne javljam i mogu da pretpostavim da je ovo bio način da mi opomena, ipak, bude saopštena”, ocijenila je ona.

Ralević: Skorupan rekla da ne sumnjiči nikoga

Portparolka Uprave policije Tamara Ralević potvrdila je juče da je Skorupan prijavila Ispostavi policije Rožaje da je prije nekoliko dana nepoznata osoba podmetnula požar sa spoljnje strane kuće u kojoj stanuje. “Policijski službenici su izašli na lice mjesta i sa gospođicom Skorupan obavili razgovor, o čemu je u službenim prostorijama Ispostave Rožaje sačinjena službena zabilješka. Tokom razgovora Skorupan je kazala da ne sumnja ni na jedno lice”, tvrdi Ralević.

Na mjestu požara, kako je objasnila, izvršen je uviđaj, kojim je konstatovano da je jedan dio štoka prozora na dijelu kuće, u kojem kao podstanar stanuje Skorupan, nagorio sa spoljašnje strane. “Takođe, nagorio je i jedan dio štoka drugog prozora na istoj kući, ali u dijelu koji pripada drugom stanu, u kojem Skorupan ne živi”, objasnila je ona. “Policijski službenici preduzimaju mjere i radnje na rasvjetljavanju događaja”, navela je Ralević.
Ona, međutim, nije odgovorila na pitanje da li postoji procjena da li je i u kojoj mjeri ugrožena bezbjednost dopisnice “Vijesti” u Rožajama.

Izvor: Vijesti.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.