UNINP: Studenti kriminalistike u posjeti Forenzičkom centru uprave policije Crne Gore

0
50

Novi Pazar – Studenti III godine Departmana za pravne nauke, smera pravo unutrašnih poslova (Kriminalistika) Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, 28. maja 2013. godine, predvođeni asistentima Msc Aleksandrom R. Ivanovićem, Msc Erginom Hakićem i Msc Enverom Međedovićem, posetili su Forenzički centar uprave policije Crne Gore.

Studente su primili direktor centra, gospodin Zoran Tomčić i njegov zamenik doc. dr Aleksandar B. Ivanović, rukovodilac grupe za postupanje sa dokaznim materijalom, forenzičku analitiku i kontrolu kvaliteta u Forenzičkom centru Uprave policije Crne Gore, i profesor Kriminalističke tehnike i Osnova forenzike na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Direktor centra, gospodin Tomčić je najpre, poželeo dobrodošlicu studentima, a zatim ih je upoznao sa istorijatom, oranizacionom strukutrom, kadrovskim i tehničkim potencijalima i delokrugom poslova koje obavlja Forenzički centar. S tim u vezi, istakao je da je Forenzički centar organizaciona jedinica koja je neposredno odgovorna direktoru Uprave policije i koja objedinjuje sve kriminalističke-tehničke kapacitete Uprave policije. Takođe je istakao, da se u Forenzickom centru vrše sva kriminalističko tehnička ispitivanja i veštačenja tragova izuzetih sa lica mesta, kao i da se Forenzički Centar bavi poslovima forenzičkih ispitivanja, istraživanja i veštačenja, te da je njegov osnovni zadatak pretvaranje materijalog traga izuzetog sa lica mesta krivičnog dela u pravno valjani materijalni dokaz.

Direktor Tomčić je takođe, upoznao student sa činjenicom da se danas  Forenzički centar nalazi u novom savremenom objektu, kao i da poseduje savremenu opremu i stručno osposobljen kadar koji nastavlja 50 godina dugu tradiciju forenzičkih ispitivanja u Crnoj Gori. Posebno je naglasio da Forenzički centar ima ambiciju da postane regionalni centar za određene vrste ispitivanja, te da je Forenzički centar 24.maja 2009. godine postao punopravni član ENFSI-a (Evropsko udruženje forenzičkih naučnih institucija, koje je od strane EU zaduženo za razvoj forenzike u državama EU i državama koje to nameravaju da postanu). Shodno tome, istako je Tomčić: “Službenici Forenzičkog centra redovno učestvuju na radnim grupama ENFSI-a iz svih oblasti ispitivanja. Kontrola kvaliteta rada u laboratoriji za hemijska ispitivanja tragova droga i biološka DNK ispitivanja vrši se preko međunarodnih testova Ujedinjenih Nacija i GEDNAP tkz. “Proficiency testova”. Projektom IPA 2009 u junu 2011.godine izvršena je nabavka još dva visoko sofisticirana uređaja i to: skenirajući elektronski mikroskop (SEM/EDS) za ispitivanje i detektovanje mikrotragova i tečni hromatograf (LC/MS) sa masenim spektrometrom za analizu tragova eksploziva, čija je vrednost iznosi 424 957.00 eura. Krajem 2010.godine izvršena je nabavka i instaliranje opreme i softvera za forenzičko ispitivanje računara. Nakon obuke kadra početkom 2011. godine započeta su ispitivanja iz oblasti informacionih tehnologija. S obzirom na postojeće kadrovske i tehničke predispozicije Forenzički centar je započeo aktivnosti na procesu uvođenja standrada kvaliteta ISO/IEC 17025, a sve u cilju definisanja strategije Centra ka postizanju i održavanju najvišeg nivoa pružanja usluga veštačenja, ispitivanja i istraživanja u području forenzike. Akreditacija Forenzičkog Centra po međunarodnom standardu ISO/IEC 17025, odvija se u okviru Projekta EU-EMFA-2 (Evropsko mentrostvo u forenzičkoj akreditaciji) pod mentorstvom Estonskog Forenzičkog Instituta iz Talina.”

Po završetku prijema kod direktoraTomčića. doc. dr Aleksandar B. Ivanović sa svojim saradnicima iz Forenzičkog centra realizovao je simulaciju vršenja uviđaja u slučaju krivičnog dela ubistva. U okviru simulacije uviđaja sutudenti su imali prilike da uz mentorstvo vrhunskih stručnjaka iz Forenzičkog centra još jednom provere stečena znanja iz oblasti pronalaženja, obeležavanja, fiksiranja i izuzimanja tragova na licu mesta kriminalnog događaja. Nakon realizacije simulacije suđenja student su obišli svih 12 odeljenja, odnosno radnih grupa Forenzičkog centra.

Studenti su imali prilike da se upoznaju sa radom sledećih odeljenja odnosno radnih grupa Forenzičkog centra:

 • grupa za postupanje sa dokaznim materijalom, forenzičku analitiku i kontrolu kvaliteta;
 • grupa za balistička ispitivanja;
 • grupa za daktiloskopska ispitivanja;
 • grupa za hemijska ispitivanja tragova droga, pozara, eksplozija i nepoznatih materija;
 • grupa za hemijska ispitivanja daljine pucanja, tragova od oružja i kontaktnih mikrotragova;
 • grupa za utvrđivanje uzroka kod požara i eksplozija;
 • grupa za biološka ispitivanja;
 • grupa za mehanoskopska ispitivanja;
 • grupa za ispitivanje rukopisa, dokumenata i informacionih tehnologija;
 • grupa za koordinaciju vršenja uviđaja, standardizaciju opreme i nadzor i
 • grupa za digitalnu obradu, audio video i foto tehniku.

Prilikom obilaska navedenih grupa studenti su pokazali veliko interesovanje za njihov rad, postavljajući brojna pitanja iz oblasti kriminalističko-tehničkih veštačenja.

(UNINP)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.