Uloga žene u izgradnji društva u kojem vladaju moralna načela

1
12

Neprikosnovena je prioritetna uloga žene koju ona kao vjernica, supruga, majka, odgajateljica, ,,stub” kuće i porodice ima u očuvanju moralnih vrijednosti i načela, radi čega takva žena uživa poseban ugled u okolini u kojoj živi  i društvu uopće.


Autorka: Nuruddina Mersada Agović

Jedna od Kur’anskih sura nosi naziv ,,Žene” (En – Nisa). Historija islama je puna primjera gdje su žene imale značajnu ulogu i u širenju vjere: prva osoba koja je počela slijediti Poslanika s.a.v.s.  bila je – Hatidža r.a., prva žena među šehidima – Sumejja r.a., žene su bile u grupama vjernika koje su učinile hidžru u Abesiniju, dale prisegu Poslaniku s.a.v.s. na Akabi, Fatima r.a. je u Halepu imala ulogu muftije (donosila fetve), Ummu Ammar, Ensarijka je sa sabljom u ruci učestvovala u bici na Uhudu, u prvim borbenim redovima  i još mnogo drugih primjera.

Kako to da se onda u današnjem vremenu neke žene etiketiraju kao ,,zlo, bez kojeg se ne može”?  Šta je to ženu učinilo ,,zlom”?

Na žalost, danas, u kulturama koje nas okružuju vidimo bezbroj primjera gdje se žene sa svojim razgolićenim tijelima koriste za reklamiranje raznih proizvoda, od modnih do industrijskih. Po gradovima se lijepe džambo plakati s takvim reklamama, a da se pritom ne obraća pažnja na vrtiće i osnovne škole koje se, često puta, nalaze u njihovoj blizini. Mediji su preplavljeni promocijom profesija koje degradiraju ženu, insistirajući na što većem otkrivanju njenog tijela. Kao rezultat svega toga imamo ženu koja se žali na loš tretman i nepoštivanje od strane muškarca!

Paradoks tome je što u našem društvu imamo i primjera gdje neke institucije ne podnose ženu koja je previše čedno i čestito odjevena. Takav je, na primjer, slučaj vjernice koja i na radnom mjestu sprovede u djelo Kur’anski propis o pokrivanju. Od strane takvih institucija ona može biti, u vjerskim pravima i slobodama, bezrazložno diskriminirana.

Zato, prema datim mogućnostima, od muškarca i žene se podjednako očekuje preuzimanje odgovornosti za stanje u kojem se nalaze. Oni imaju ravnopravan status u svojoj misionarskoj ulozi pozivanja na dobro i odvraćanja od zla. Jednako su zaduženi ažurnošću činjenja ibadeta. Allah dž.š. u Kur’anu a.š. kaže: ,, A vjernici i vjernice  su prijatelji jedni drugima: traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvaraćaju…” (Et – Tevba, 71.)

U tom smislu, ženi je pored njene prioritetne uloge, opravdano da bude angažirana i na svim drugim poljima ljudskih djelatnosti u kojima bi ona mogla biti značajan faktor u izgradnji društva u kojem moralne norme i  načela neće biti ugroženi.

Na taj način muškarac i žena jedno drugome neće postati konkurencija, niti opozicija. Oni mogu biti samo ravnopravni misionari (daije) koji, shodno svojim mogućnostima, moraju uzeti aktivno učešće u kreiranju jednog zdravog ljudskog društva.

Autorka je akademska slikarka i profesorica univerziteta


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Nema većeg poštovanja za ženu nego kad zna da pored nje, njen muž ima još dve, ili tri žene..
    Zamislite kako bi bili počastvovani da vaša žena pored vas ima još dva,tri muža i tako živite zajedno..
    Sve ja to razumem, trebalo je ubrzati reprodukciju jer su u trenutku nastanka Islama već uveliko postojale dve monoteističke religije – čista politika.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.