Ulazak Hrvatske u EU koštat će BiH 30 miliona KM

1
0

BiH, Hrvatska – Bosna i Hercegovina potrošit će više od 30 miliona maraka kako bi ispunila osnovne obaveze koje joj nameće ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, a ovaj iznos u konačnici bi mogao biti daleko veći, jer još nisu napravljeni predračuni za sve aktivnosti koje će nadležne institucije morati provesti do jula naredne godine, kada se očekuje ulazak naših susjeda u Uniju.

Deset oblasti

Podaci su ovo vidljivi iz Akcionog plana za prevazilaženje posljedica pristupanja Hrvatske Uniji, koji je u posjedu “Avaza”, a koji je u saradnji s institucijama na državnom i entitetskom nivou uradila Direkcija za evropske integracije BiH, koja će i pratiti realizaciju ovog plana.

No, obeshrabruje prvi podatak iz Akcionog plana, koji kaže da je prvi prioritet, a to je rješavanje imovinskopravnih odnosa između BiH i Hrvatske, ostao neusaglašen, jer se ministarstva pravde RS i BiH nisu uspjela dogovoriti o zajedničkim aktivnostima u ovoj oblasti.

Koje su to sporne tačke, nije navedeno, ali će se nesporazumi morati riješiti do 30. juna, jer Plan za tada predviđa rok za otpočinjanje pregovora s delegacijom Hrvatske.

Rješavanje granične problematike u vrhu je prioriteta ovog dokumenta, a prije svega podrazumijeva utvrđivanje granice između dvije zemlje, čemu će prethoditi
određivanje pomorskog graničnog prijelaza Neum, izrada aneksa Sporazuma o zajedničkim lokacijama u pograničnom pojasu te revizija Sporazuma o pograničnom prometu i saradnji, a za ove posljednje tri aktivnosti kao rok je naveden kraj godine.

Do tog datuma trebala bi biti okončana i revizija Ugovora o određivanju graničnih prijelaza između BiH i RH, a predviđeno je da se planiraju tri granična prijelaza sa svim inspekcijskim službama i tri dodatna granična prijelaza za proizvode biljnog porijekla –  Orašje, Gorica i Ivanica.

U ovoj oblasti inspekcijske granične službe trenutno je najviše novca predviđeno za gradnju GP Bijača, koja će koštati skoro 13 miliona eura.

Trgovinski odnosi

Među prioritetima su i trgovinski odnosi dvije zemlje, koji podrazumijevaju osiguranje dovoljno novca za realizaciju godišnjeg plana praćenja rezidua veterinarskih lijekova radi odobravanja od Evropske komisije, kao i utvrđivanje jasnog modela preuzimanja propisa iz evropskog zakonodavstva.

Znatne promjene morat će biti provedene i u oblasti saobraćaja, a Planom je predviđeno da se razgovorima s predstavnicima Hrvatske dođe do sporazuma o slobodnom tranzitu preko teritorija BiH i RH kroz Neum ili luku Ploče.

Faksimil Akcionog plana za prevazilaženje posljedica pristupanja Hrvatske EU

Dugovanja za struju

Plan podrazumijeva i rješavanje pitanja dugovanja “Hrvatske elektroprivrede” prema “Elektroprivredi RS”, za sistem Hidroelektrane na Trebišnjici, od 1994. godine do danas. Entiteti te Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ni u ovom slučaju nisu postigli jedinstven stav.

Prava radnika

Akcioni plan predviđa i pokretanje postupka radi rješavanja radnopravnog i socijalnog statusa radnika iz BiH zaposlenih u Hrvatskoj, koji su od 1991. do 1995. otpušteni s posla, a koji svoja prava neuspješno pokušavaju ostvariti godinama. Rješavanje ovog problema je i preduvjet za zaključivanje sporazuma između BiH i Hrvatske o privremenom zapošljavanju bh. radnika u Hrvatskoj u julu 2013. godine.

Izvor: DnevniAvaz.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.