Ugljanin u Briselu – Srbija je načinila zapažen pomak na bolje prema nacionalnim manjinama

35
51

Novi Pazar – Zajednički zaključci sa Seminara u Evropskom Parlamentu „Izazovi i mogućnosti za Nacionalne manjine u Srbiji“ predsjednika nacionalnih vijeća Rumunske, Slovačke, Hrvatske, Albanske, Madjarske, Bugarske, Bošnjačke, Makedonske i Romske manjine u Srbiji.

Seminar U Evropskom parlamentu, Brisel

„Izazovi i mogućnosti za Nacionalne manjine u Srbiji“

30. septembar 2015. godine 14:30 do 16:30

1Dobrodošlica i uvodne napomene:

Gosp. Marian Jan Marinesku, član Evropskog Parlamenta, potpredsjednik EPP grupe.

2. Razmjena mišljenja sa članovima Nacionalnih savjeta Rumunske, Slovačke, Hrvatske, Albanske, Madjarske, Bugarske, Bošnjačke, Makedonske i Romske manjine u Srbiji.

Zaključci:

1. Zapaža da je načinjen pomak od strane Srbije u odnosu na prava nacionalnih manjina i vladavinu prava; naglašava da je potrebno preduzeti dalje korake na putu prema punopravnom članstvu u EU

2. Iznova naglašava neophodnost promjene Ustava i usvajanje novog krovnog Zakona o manjinama.

3. Smatra da sve manjine moraju biti zastupljene u Parlamentu Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i jedinicama lokalne samouprave.

4. Podvlači da se treba uzeti u obzir zastupljenost manjina na izborima za lokalne vlasti i u državnim institucijama; zatim, predstavnici nacionalnih manjina trebaju imati pravo odlučivanja u vezi sa usvajanjem novih nacionalnih zakona, naročito onih koji se tiču prava nacionalnih manjina.

5. Poziva Vladu Republike Srbije preduzme mjere u vezi sa restitucijom oduzete imovine.

6. Iznova naglašava potrebu da se poboljša implementacija pravnog okvira o zaštiti manjina naročito u oblasti obrazovanja, upotrebe jezika, vjerske službe, informisanja, kulture i adekvatnog učešća nacionalnih manjina u državnim organima.

7. Smatra da se pristup informisanju na maternjem jeziku mora poboljšati preko medija koji se finansiraju sa državnog, regionalnog i lokalnog nivoa; poziva Vladu da izuzme iz privatizacije medije koji su proglašeni od izuzetnog značaja za manjine i da obezbijedi održivo finansiranje;

8. Očekuje budući Akcioni plan za manjine kao dio Pristupnog procesa.

 

Nataša Tošić, član Rumunskog nacionalnog vijeća, predstavnik Presjednika Danijela Petrovića

Jarmila Čendić, član Slovakčkog nacionalnog vijeća

Slaven Bačić, Presjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća

Jonuz Musliu, Predjsednik Albanskog nacionalnog vijeća

Dr. Sulejman Ugljanin, Predsjednik Bošnjačkog naciolnalnog vijeća

Jane Hajnal, Predsjednik Madjarskog nacionalnog vijeća

Borče Veličkovski, Predsjednik Makedonskog nacionalnog vijeća

Stefan Stojkov, Zamjenik Predsjednika Bugarskog nacinalnog vijeća

Vitomir Mihajlović, Predsjednik Romskog nacionalnog vijeća

 

Ugljanin odustao od tvrdnje da je Srbija šovinistička i fašistička tvorevina

20. februar 2015.

Lider SDA Sandžaka govorio na skupu koji je u Novom Pazaru organizovalo Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) zbog, kako su naveli, “teškog položaja i diskriminacije Bošnjaka u Srbiji”

Predsjednik BNV Sulejman Ugljanin nazvao je Srbiju “šovinističkom tvorevinom” i dodao da će učiniti sve da je demokratizuju, pa “makar doveo i NATO pakt”.

OPŠIRNIJE


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

35 KOMENTARI

 1. Jah budale majko mila!!! Da li je ijedan pametan ostao u SDA da zamjeni ovu karikaturu od covijeka,ili su ovo njihove pripreme za izbore !!!!Bolje na vrijeme da se uvucu vucku u G…cu nego da prasim to uradi !!!!!

 2. On je interesantan njima samo da obesmisli ideju AS(Autonomije Sandzaka) na koju Bosnjaci Sandzaka imaju pravo po svim Evropskim normama.Davanjem glasa njemu je pucanje u bosnjacku buducnost,mnogo je ucinkovitije po Sandzak bojkot izbora na svim nivoima.

 3. Šta li sada ovo Ugljanin radi i u kom li je pravcu krenuo? Nešto se krije ispod žita. Da li se ponovo dodvorava Vučiću i po čijem scenariju igra ovu predstavu, vrijeme će pokazati, ili tajni dosijei Državne bezbjednosti, ako se ikada otvore i postanu dostupni javnosti. Ono što je pouzdano, svakoj njegovoj političkoj predstavi neko drugi je pisao scenario. On nema nijedno svoje originalno i samostalno političko djelo. Kamo sreće da je na hair bošnjačkog naroda u Sandžaku, ali se plašim da odavno na interese Bošnjaka niko ne misli, samo služe kao moneta za potkusurivanje zarad trenutnih ličnih interesa. Jadni mi od nas samih.

  • TO MISLIM ZA UGLJANINA OKRECESE KAO JEDAN BALON U VAZDUHU. KAKO PUHA VETAR TAKO I NAS UGLJO SE OKRECE

   A KAO STO PRICA IZGUBLJENI SAMIR UGLJANIN VEZE NEMA SA AMERI…
   MORAS PROVERIT MALO TVOJU VANJSKU POLITIKU…

 4. Ovdje je dat naslov teksta na osnovu opste usaglasenosti predstavnika svih nacionalnih vijeca i zakljucaka koji su donijeti uz ucesce svih zastupnika,a IMPUTIRANO je Sulejmanu ugljaninu.Po ovom tekstu koji je objavljen i ovim zakljuccima stice se vrlo jak utisak da ce Srbija ove obaveze iz ovih zakljucaka morati da ispunjava,sto je vrlo pozitivno za nacionalne manjine.No nije jasno, zbog cega se ovaj portal trudi da svaku cinjenicu vezanu za Bosnjacko nacionalno vijece protumaci na “sebi svojstven nacin”-munaficki i pokusava devalvirati svaki uspjeh?

  • COVEK KOJI DELI ISLASMU ZAJEDNICU ,POSTAJE POLTRON VLASTI KAD GA TA VLAST DRZI U BEOGRADU, KRADE IZBORE NA NAJGRUBLJI NACIN STO SU I KAMERE ZABELEZILE ,A ONDA KAD VISE NETREBA SRPSKOJ VLASTI TU ISTU BLATI I PLJUJE ,SA RADIKALIMA OSNIVA VLAST U PAZARU ,NIJE TO DAVNO BILO SVE SE PAMTI NA PRUZENU SANSU DEKLARACIJE STAVLJA POTPIS U PAZARU A ONDA RADI NA TOME DA SAMO ON NAMECE PRAVILA ,DA ODMAH TI KAZEM JA NISAM PROTIV SDA JA SAM PROTIV OVAKVIH IZDAJNIKA KAO STO JE SULJO -STATUT SDA GOVORI SASVIM DRUGO OD ONOGA STA JE ON RADIO DOK SE DODVORAVAO VLASTIMA U BEOGRADU , SDA LMA MNOGO BOLJIH I PAMETNIJIH LJUDI KOJI SU ZAKLETI STATUTU I NARODU KOJI SU SPREMNI DA PRUZE RUKU POMIRENJA MEDZU BOSNJACIMA ,OVAJ HAJVAN U INSANSKO SURE JE SAMO JEDAN MULJATOR I PREVARANT KOJI JOS KRADZAMA POKUSAVA DA OPSTANE NA VLASTI KAO I NJEGOV KOLEGA IZ BOSNE IZETBEGOVIC.-MI SMO JEDAN NAROD I NAMA TREBA JEDNA ISLAMSKA ZAJEDNICA JEDNA DEKLARACIJA BOSNJAKA ,-DOSTA VISE LAZI I PREVARA.

 5. Sulejman nam je zablistao u novim okolnostima…Savjetuju ga Amerikanci da ublazi malo retoriku i pruzi sansu Beogradu da bude koperativniji po pitanju Sandzackog Kantona. Slazem se da Srbiju treba i motivisati na ovaj nacin da konacno shvati da projekat “Sandzak” podrazumjeva blisku saradnju i sa Beogradom i sa Podgoricom u pravom smislu te reci. U procesima otvaranja poglavlja dobijamo prostor u legitimnom smislu za Regionalnu samoupravu. EU ce svakako biti partner u ustavnom definisanju Srbije i CG i u tom modelu boshnjacki politicari imaju za Sandzacke aspiracije. Rat i mrznja nisu izbor boshnjackog naroda, iako nas genocidi podsjecaju na vjecnu opreznost. Srbiju hvalimo i kritikujemo prema zaslugama i djelima. Mislim da i srbi shvataju da kroz projekat ” Sandzak” kao medjugranicne regije Srbija dobija manevarski prostor da efikasnije zastiti pozicije srpskog naroda u CG i na Kosovu. U tom kontextu moguce je zapocet proces rehabilitacije Balkana od svih taruma iz proslosti.

  • bilo bi lijepo da ga savjetuju amerikanci,no ja mislim da je ovaj mutavac igrac za srpske interese…izdajnik… volio bi da si ti samire u pravu,ali tesko,mnogo puta je izdao…

  • @Samir-Bojim se da te -“tarume iz proslosti “-ne ukopaju zajedno sa -Oliverom!
   IL SI NAS -IL IDI KUD -ZNAS!Sandzak ne TREBA -MESETARE!Dakle-ASS-
   Autonomija za Sjever Sandzaka !Jug Sandzaka ce doci -PRIRODNO!Kapish…!!!
   PRETPOSTAVLJAM DA SE K..CIS …KRATKOM DIOPTRIJOM!!!???

   • Bego…politika nije jednostavna stvar, bez obzira na dioptriju. Ja se najvise oslanjam na satelite, oni ipak dokumentuju svasta.
    “Sandzak” je projekat za sve dobre ljude.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.