Udruženje: Srbiji prijeti nestašica mlijeka

0
49

Sjeverni Sandžak, Srbija – Udruženje proizvođača mleka Srbije ocjenilo je danas da Srbiji do kraja godine prijeti nestašica mleka i da farmeri sve više odustaju od proizvodnje, jer je neisplativa.

Predsjednik Upravnog odbora tog Udruženja Ljubiša A. Jovanović izjavio je na konferenciji za novinare da je stanje u proizvodnji mleka obeshrabrujuće i apelovao da država donese hitne mere za pomoć tom sektoru, naročito zbog ovogodišnje suše.

“Mi smo dovedeni na rub održivosti, jer godinama poslujemo sa gubicima. Proizvođači mleka masovno kolju stoku i odustaju od proizvodnje jer je neisplativa”, rekao je Jovanović i dodao da će sve to uticati na dalje smanjenje proizvodnje mleka.

Kako je rekao, farmeri ne mogu da primoraju prerađivače da daju veću cenu, ali zato država treba da ima bolju agrarnu politiku, koja će obezbediti predvidive uslove za poslovanje i unapređenje sektora.

On je dodao da proizvođači mlijeka tri godine akumuliraju gubitak, jer je 2009. i 2010. godine otkupna cijena bila 25 dinara, a cijena koštanja 42 dinara, dok je sada proizvodna cijena oko 50 dinara, a cijena otkupa 39 dinara.

Jovanović je naveo i da su u zadnjih mesec dana pokupele i cene stočne hrane, kukuruz je poskupeo sa 20 na 29 dinara, soja sa 42 na 71,50 dinara i sojina sačma sa 40 na 71 dinar.

Kako navode, trenutno stanje sa količinama i kvalitetom stočne hrane, određuje koliko će stočari moći da održe svoja stada.

Član Upravnog odbora Udruženja proizvođača mlijeka Radislav Čobanin izjavio je da je cena mlijeka napravedno raspoređena na putu od proizvođača do trgovine i da najmanje zarađuju farmeri, kojima ništa ne ostaje.

On je rekao da je ova vlada pokazala da je spremna za saradnju i razgovore sa farmerima i da proizvođači mlijeka imaju strpljenja, jer znaju da je sada teška situacija u zemlji i spremni su da podnesu deo tereta.

Udruženje proizvođača mleka predlaže da se farmerima obezbedi odlaganje plaćanja poreza na godinu dana, jer bi takva mera olakšala prevazilaženje kolapsa u proizvodnji i omogućila da se farmeri fokusiraju na održanje postojećeg stada.

Prema njihovim podacima, u Srbiji se godišnje proizvodi oko 1,1 miliona litara sirovog mlijeka dnevno.

Udruženje je osnovalo 22 proizvođača i kasnije im se pridružilo još 50. Dnevne isporučene količine mlijeka su 400.000 litara i to je
mlijeko ekstra kvaliteta. Članovi udruženja imaju 40.000 goveda I 6.000 zaposlenih.

(RadioStoPlus)

p


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.