Učešće na Međunarodnoj konferencji ,,Borba protiv korupcije u srbiji – dostignuća i izazovi“

0
10

Novi Pazar, Srbija – Od 17. do 18. juna 2014. godine u hotelu Zira u Beogradu održana je Međunarodna konferencija pod nazivom,,Borba protiv korupcije u Srbiji – dostignuća i izazovi“. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji i Kancelarije za saradnju sa nevladim sektorom Vlade Republike Srbije, u partnerstvu sa Pravnim Skenerom i Partnerima za demokratske promjene Srbije.

Ova konferencija okupila je veliki broj izlagača iz zemlje i inostranstva. Također, aktivno učešće su uzeli i predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, predstavnici delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavnici regulatornih tijela, predsjednici jedinica lokane samouprave, načelnici gradskih uprava, univerzitetski profesori, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, predstavnici vladinih agencija i drugih ministarstava, lokalni ombudsmani, advokati, direktori zdravstvenih centara u Srbiji, predstavnici nevladinog sektora, zaposleni u medijskim kućama i mnogi drugi. Na konferenciji  je ispred Departmana za pravne nauke IUNP-a učestvovao asistent mr. Rejhan R. Kurtović.

Probelm korupcije tretiran je sa različitih aspekata. Daniel Linhart, federalni tužilac i član Inicijative za vladavinu prava Američkog udrženja pravnika, imao je izlaganje na temu: „Iskustva iz Sjedinjenih američkih država u procesuiranju kricičnih dela sa elementima korupcije“. Ana Vasilache iz Rumunije predstavila se sa temom „Prevencija korupcije kroz učešće zaposlenih u organima vlasti – uspešni primeri primene inovativne antikorupcijske metodologije u jugoistočnoj Evropi“. Ivana Korajlić iz Bosne i Hercegovine predstavila je temu „Transparentnost u radu javnih institucija kao efikasan način prevencije korupcije“. Katarina Simić iz Agencije za borbu protiv korupcije govorila je na temu „Planovi integriteta kao mehanizam prevencije korupcije“. Marina Mijatović je prezentovala rad „Analiaza sudske prakse za krivična djela korupcije u Srbiji.

Mr. Rejhan R. Kurtović, imao je izlaganje na temu: „Zaposleni u organima javne vlasti – partneri ili prepreka u borbi protiv korupcije“. Na samo početku, predstavio je odnos između teorijskog i praktičnog postavljanja problema korupcije, kao i sistemske propuste koji postoje u javnoj vlasti i koji predstavljaju plodno tel za razvoj korupcije. Potom, mr. Kurtović je govorio o društevnim vrednostima koje se moraju uspostaviti ukoliko se problemu korupcije želi prići ozbiljno, strategijiski i dugoročno. Posebnu pažnju skrenuo je na brojne prepreke koje se javlju u organima javne vlasti i predstavljaju glavnu kočnicu u borbi protiv korupcije. Kao uzorke korupcije u javnoj vlasti, Kurtović je naveo: nedostatak moralne  i profesionalne odgovornosti zaposlenih u javnim institucijama, neobrazovanje zaposlenih, nekoherentnost sistema, nestručnost kadrova, nepotizam, presudan uticaj političkih partija prilikom zapošljavanja, nedostatak transparentnosti i unutrašnje kontrole kao i negativno historijsko nasljeđe koje i danas ima veliki uticaj na sistem javne vlasti u Republici Srbiji.

Na karaju, mr. Kurtović je kao rukovodilac Radne grupe za Borbu protiv korupcije u organima javne vlasti iznio brojne preporuke i zaključke do kojih je došla navedena radna grupa, i predložio rešenja u daljoj borbi protiv korupcijije u organima javne vlasti.

Pored navedenih učesnika, izlaganja su imali i: Dr. Goradana Kozlovački, Igor Janjić, Desanka Jovičić, Blažo Nedić, Uroš Mišljenović, Tatjana Obradović Tošić, Suzana Živković, Srđan Savić, Novica Simić i dr.

Na kraju konferencije održan je rad u grupama, čiji je cilj bio da se utvrede preporuke i smjernice za borbu protiv korupcije u budućem periodu.

(uninp)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.