U subotu godišnjica Bošnjačke kulturne zajednice – BKZ

2
17

Novi Pazar – Bošnjačka kulturna zajednica organizuje okrugli sto pod nazivom “Uloga Bošnjačke kulturne zajednice u emancipaciji Bošnjaka“ povodom obilježavanja trogodišnjice BKZ koji će se održati u prostorijama IKC „Altun Alem“. Ovim okruglim stolom počinje obilježavanje trogodišnjice BKZ-a koja pada u subotu 22.12.2012. godine. Uvodničari na okruglom stolu bit će: predsjednik BKZ u Sandžaku/Srbija Jahja Fehratović, predsjednik BKZ u Crnoj Gori Hazbija Kalač, predsjednik BKZ u Makedoniji Džemil Bektović.

„Iz Bošnjačke kulturne zajednice protekla je i ideja za osnivanje Svjetskog bošnjačkog kongresa koji će se održati 29.12.2012. u Sarajevu i ideja za osnivanje skoro svih u novije vrijeme nastalih nacionalnih institucija od strateškog značaja za sve Bošnjake ne samo Sandžaka već i svijeta, što potvrđuje da smo mi ovdje u Sandžaku trenutno nosioci i bajraktari sveukupnog bošnjačkog nacionalnog i duhovnog pokreta“, kazao je predsjednik BKZ u Sandžaku Jahja Ferhatović.

„Ovo je treća godina od osnivanja i djelovanja BKZ-a. Za ove tri godine se puno projekata odradilo, mnogo toga smo sami odradili a veći dio u saradnji sa najznačajnijim institucijama bošnjačkog naroda ovdje u Sandžaku kao sto su : IUNP, BNV, NVS, Mešihat IZ, IKC „Altun Alem“ Ligom za Sandžak, ZSD i mnogim drugim. Dakle, imamo mnogo toga čime se ponosimo i mnogo toga iza sebe u ove tri godine“, istakao je Fehratović.

Na samu godišnjicu BKZ u saradnji sa izdavačkom kućom El-Kelimeh, bit će promovirana knjiga muftije Muamera-ef. Zukorlića „Izolacija kriminala-temelj opstanka zajednice“, dodao je Fehratović.

„Samim tim što je knjiga pod okriljem BKZ, Revije Sandžak tačno prije godinu dana započet je serijal tribina „Izolacija kriminala – temelj opstanka zajednice“ i mi se osjećamo dijelom tog projekta, a na ovaj način ćemo najbolje zaklopiti cjelinu našeg angažmana i djelovanja. Bit će riječi i o ekspanziji BKZ, koja se odavde kao nukleus proširila i na cijeli Balkan i na zapadnu Evropu“, kazao je predsjednik BKZ-a.

Fehratović se zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji BKZ kao neprikosnovenog lidera kada je u pitanju nacionalna identifikacija i kultura bošnjačkoga naroda ne samo u Sandžaku već i na cijeloj planeti, donatorima BKZ-a i svim građanima koji su dali doprinos da BKZ izgradi imidž.

Svi zainteresovani pozvani su da prisustvuju na ova dva događaja koji će se održati  21.12.2012. godine u prostorijama IKC “Altun alem“  sa početkom u 18h i 22.12.2012. godine na promocije knjige Muftije Zukorlića u kafe galeriji Mejdan sa početkom u 18h.

(BKZ)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. opet ‘u postaviti pitanje: šta je ta BKZ (čiji sam ja pionir) uradila za Prijepolje osim bajramskog “kulturnog” stereotipa.. Godinu dana se organizuju tribine Izolacija kriminala… kao i naslov novoobjavljene knjige osnivača BKZ. Hoćete li pitati na godišnjici šta rade ako ih ima odbori BKZ po Sandžaku konkretno u Prijepolju, ko bira i ko koga postavlja…I onda se pojavljuju individue kao neki uslovni zaštitnici bosanskoga jezika, kulture a da o tome ni sami ne znaju već su za pojedince u imenu hodža , poznati Bošnjaci intelektualci prof. dr. akademici, naučnici, “školovane budale” štiteći familijarne principe. Bošnjaci ne mogu imati samo pojedinca sa štapom za neistomišljenike i neposlušne. Vratite BKZ stručnim, kvalitetnim ljudima . Duhvnost imamima. Ovo je samo moj osvrt na Prijepolje

    • Meša,da li će organizovanje biti dobro ili loše zavisi od mnogo faktora.Ako si kako kažeš”pionir” onda treba da znaš sa kakvim se problemima suočava kompletan panbošnjački pokret čiji je i dijo BKZ.Neprijateljski odnos države i režimskih sluga u Sandžaku prema panbošnjačkom pokretu,nepriznavanje BNVS,financijsko ugnjetavanje,otimanje posjeda IZ, agresija na IZ,ometanje rada obrazovnih institucija i nepriznavanje IUNP,progon vjeroučitelja,politički progon i mnogo toga što treba da znaš ako si “pionir”.Sve su to problemi koji opterećuju organizovanje i rad institucija iz panbošnjačkog pokreta.Nemoj Meša čekati da ti neko donese ispečenu ribu za sto nego nauči da pecaš pa pravac na rijeku,upecaj nešto.Hoću da ti kažem sam nešto preduzmi,pomogni,daj neku inicijativu,prijedlog jer sam pokret je sačinjen od običnih ljudi,budi dijo projekta.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.