U Srbiji uspostavljen mehanizam prijavljivanja napada i prijetnji novinarima

0
13

U okviru Sporazuma o saradnji i mjerama za podizanje bezbjednosti novinara potpisanog između Rebubličkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i sedam novinarskih i medijskih udruženja (Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Udruženje novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija medija i Asocijacija onlajn medija) uspostavljen je mehanizam prijavljivanja napada i pretnji novinarima i drugim medijskim profesionalcima u okviru obavljanja posla.

“Ukoliko se nađete u nekoj od navedenih neprijatnih situacija slučaj možete prijaviti putem našeg udruženja, koje će prijavu poslati kontakt osobi u Tužilaštvu ili MUP”, navedeno je u obavještenju svojim članovima i članicama iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Kontakt tačka je pravnica NUNS-a koja medijskim profesionalcima može pomoći u sastavljanju prijave i svim ostalim pravnim radnjama koje treba da preduzmu.

Kako je predočeno iz NUNS-a pomenutim sporazumom predviđene su kontakt osobe u 27 policijskih uprava širom Srbije i četiri Apelaciona javna tužilaštva.

“Uspostavljene su primarne kontakt osobe za prijavljivanje bilo koje vrste napada u vezi sa obavljanjem novinarskog posla. Slučaj možete i samostalno prijaviti pomenutim primarnim kontakt tačkama. U slučaju da iz nekog razloga te osobe nisu dostupne, možete se obratiti sekundarnim tačkama. Slučajevi se prijavljuju prema nadležnosti policijskih uprava ili tužilaštva”, stoji u obavještenju novinarima i drugim medijskim radnicima.

U prilogu obavještenja su dokumenta sa kontaktima.

Medijskim profesionalcima je upućena molba da, ukoliko samostalno prijavljujeju slučaj, NUNS obavijeste o napadu ili prijetnji koja im je upućena, kako bis mogli da prate slučaj i evidentirju ga u bazi NUNS-a (slučajevi se u bazi vode pod punim imenom i prezimenom, ali i anonimno).

Iz novinarskih udruženja napominju da je u postupcima za krivična djela učinjena na štetu lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavljaju, Republičko javno tužilaštvo posebnim Uputstvom predvidjelo hitno postupanje.

SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.