U prostorijama Hotela Tadž održaće se debata “Sandžak: ljudska prava i civilno društvo”

0
11

Novi Pazar – Građanske inicijative i Kuća ljudskih prava pozivaju sve zainteresovane na konferenciju „Sandžak: ljudska prava i civilno društvo” koja će biti organizovana u ponedeljak 24. decembra 2012. godine u prostorijama Hotela Tadž u Novom Pazaru od 11:00 – 17:30 časova.

Cilj konferencije je da okupi sve relevantne aktere i ukaže na trenutno stanje i izazove po pitanju aktuelnih problema u Sandžaku. Poseban fokus biće na položaju i ulozi organizacija civilnog društva kroz aktiviranje ili rekonstrukciju postojećih mreža (FENS, Koordinacija organizacija civilnog društva u Sandžaku) i primerima uspešne prakse i multietničkih programa iz drugih regiona Srbije.   Ekonomska kriza i trenutni izazovi zahtevaju otvorenu i stabilnu saradnju između lokalnih državnih institucija, privatnog sektora i organizacija civilnog društva, a konferencija će takođe otvoriti i pitanje razvoja i jačanja međusektorske saradnje.

Kuća ljudskih prava i demokratije (kao savez udruženja iz Beograda) će podržati nastavak procesa izrade preporuka za konkretne izazove u Sandžaku, koje je izradila Koordinacija civilnog društva u Sandžaku. Učesnici će imati prilike da daju svoje predloge i sugestije za nastavak procesa.

Na konferenciji će takođe biti predstavljen YouthBuild model koji se sprovodi i daje izvanredne rezultate u 15 zemalja širom sveta. Sa preko 30 godina iskustva, YouthBuild je preko 94000 mladih ljudi pripremio da budu aktivni, angažovani i sami grade svoju zajednicu. Ovaj model se prvi put realizuje u Srbiji od 2011. godine i do sada je obuhvatio multietničku grupu od oko 80 učesnika/ca iz Bujanovca, Medveđe, Preševa i Vranja. Jedna od tema će biti upravo pokretanje ovog modela u Sandžaku.

Na kraju konferencije otvoriće se pitanje saradnje organizacija civilnog društva na regionalnom nivou ali i na nacionalnom nivou kroz Federaciju nevladinih organizacija Srbije – FENS. U okviru ove sesije će biti predstavljeni rezultati konsultativnog procesa o rekonstrukciji FENS-a u drugim delovima Srbije i preliminarnog sastanka u Novom Pazaru. Učesnici će imati priliku da  razgovaraju o trenutnim izazovima i problemima OCDa iz Sandžaka i predložiti buduće programe FENSa .

Molimo Vas da svoje učešće na konferenciji prijavite najkasnije do petka 21. decembra do 12h na adresu mailto:[email protected] ili na 011-3284 179.

Učesnici/e koji žive van Novog Pazara imaju mogućnost da dođu u Hotel Tadž, 23. decembra u večernjim časovima. Organizatori će pokriti troškove puta i smeštaja učesnika konferencije.

(Sandzacke)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.