U Prijepolju se susreću bošnjački i srpski akademici na temu Sandžak

3
23

Prijepolje – Na konferenciji za novinare koja je održana u ponedeljak 29.11.2010. godine u prostorijama Bošnjačke kulturne zajednice na trgu Gazi Isa-bega predstavnici ove organizacije Samir Tandir, Sead Šaćirović i Jahja Ferhatović upoznali su javnost da će se u petak 3.decembra u Domu kulture u Prijepolju održati naučni skup pod nazivom „Historijski i kulturološki procesi u Sandžaku/Staroj Raškoj“. Tom prilikom Samir Tandir je rekao:

„Dvodnevni međunarodni simpozijum će biti održan u Prijepolju 3. i 4. decembra. Ovaj simpozijum organizuje BKZ u saradnji sa Domom kulture u Prijepolju na čiji poziv smo i uzeli učešće. Gosti će biti eminentni stručnjaci akademici SANU kao i akademici doktori i profesori iz Sarajeva, Skoplja, Zagreba, Podgorice, neki će doći iz zapadne Evrope. Želim da naglasim da je trajno opredeljenje BKZ-a i temelj na kojem je nastala razvijanje kulture dijaloga. Mi sa ovim Međunarodnim simpozijumom koji želimo da organizujemo u Prijepolju šaljemo takvu poruku da o autonomiji Sandžaka, kulturnim, historijskim i svim drugim procesima koji su se dešavali i koji se sada dešavaju u Sandžaku možemo da razgovaramo bez grča. Nama je u interesu da se istina sazna i da se dosta tih stvari iz naše povjesti koje su prekrivene velom tajni napokon otkrije. Svi radovi profesora koji će gostovati biće objavljeni u Zborniku poslije Simpozijuma.“

Zatim je Jahja Ferhatović pročitao spisak učesnika ovog Simpozijuma, a njihova imena i teme na koje će podnositi referate su:

Prof. dr. Muhamed Filipović: “Opći pogled na historijske i kulturološke procese u Sandžaku”, prof. dr. Ferid Muhić: „Autohtonost Bošnjaka u Sandžaku“, prof. dr. Ibrahim Pašić: „Noviji pogledi na etnogenezu Bošnjaka“, prof.dr. Dževad Jahić: „Jezički identitet Bošnjaka u Sandžaku“, prof. dr. Džemal Latić: „Životni prostor Bošnjaka i Srba – nužnost dijaloga“, prof. dr. Smail Čekić “Stradanje Bošnjaka u sandžaku”, prof. dr. Enes Durmišević: “Nacionalna država Bošnjaka nužnost ili utopija”, dr. Harun Hadžić: “ Međunarodnopravni osnov za rješavanje statusa Sandžaka”, dr. Almir Pramenković: „Islamska zajednica – temelj identiteta Bošnjaka u Sandžaku“, dr. Mehmed Slezović: „Univerzitet u Novom Pazaru, značaj u društvenim procesima u Sandžaku”, dr. Rifat Redžović: „Bošnjačko nacionalno vijeće i prava Bošnjaka “, prof. dr. Admir Muratović: „Autonomija Sandžaka historijski i kulturološki kontekst“. Prof. dr Vojislav Subotić: Presek istorijekih procesa u Staroj Raškoj do 1912. godine, Prof. Salih Selimović: Turska okupacija Stare Raške, adminietrativne podele i početak islamizacije, Prof. dr Darko Tanasković: Islamizacija, civilizaiijski i politički aspekti, Prof. Dragica Premović: Sandžak – administrativna jedinica u okupacionom sistemu u Staroj Raškoj, Prof. Milić f. Petrović: Karakteristike administrativnih podela u Staroj Raškoj od 1912-1945., Dr Slavenko Terzić: Dokumenta o noeolazarskom Sandžaku u XVII – XIX veku, Akademik, prof. dr Petar Vlahović: Etničke i etnološke odlike u Staroj Raškoj, Prof. dr Anika Skoeran: Sakralna umetnost u Staroj Raškoj, Akademik, prof. dr Vasilije Krestić: DiskusiJa o značaju saopštenja, Dr Petar Ćurčić: Vekovni problemi zdravstva u Staroj Raškoj.

Izvor: IslamskaZajednica.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Cestitam organizatoru, i zaista ce ovo biti dokaz i potreba da sami sredjujemo svoje dvoriste bez pritisaka sa strane. Znali su Sandzaklije koga da podrze na izborima za Nacionalni savet!

  2. Konacno prava stvar.Vrijeme je da se pocne dijalog oko Sandzaka i polozaja Bosnjaka. Raduje me puno eminentnih imena bosnjacke misli i delovanja na pravcu ostvarivanja autonomije za Sandzak. Neka imena bi voleo da nisam video tu (S. Terzic;V. Krestic..)ali nemoze nista sto vredi da se lako ostvari. Svim ucesnicima puno srece i uspeha u radu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.