U Njemačkoj otvorene još dvije bosanske škole

0
3

BIH, Njemačka – U njemačkim gradovima Heubachu i Aalenu otvorene su dvije škole u kojima će dopunsku nastavu na bosanskom jeziku pohađati 30 učenika među kojima i dva Nijemca.

Polaznici škole u Alenu sa profesoricom

Bosanci i Hercegovci u njemačkim gradovima Heubach i Aalen, u pokrajini Baden-Wirtemberg imali su ovih dana dosta razloga za slavlje. Nakon višemjesečnih aktivnosti Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj i bh. aktivista iz ovih gradova, na čelu sa rukovodstvom KUD Čardak-Heubach, svečano su počela sa radom dva odjeljenja bosanske dopunske škole u kojima će se jednom sedmično izvoditi nastava na bosanskom jeziku.

Školu će pohađati više od 30 djevojčica i dječaka, uzrasta od prvog do osmog razreda, a nastavu će izvoditi profesorice Jasmina Begović i Amira Bećirović. Nastava u Heubachu održavat će se u Rosenstein-Gymnasium, Helmut-Hormann Str. 19, svakog petka od 13,30 do 15 sati, a u Aalenu, u Greutschule Aalen, Parkstrasse 14, svakog petka od 14 do 16 sati.

Osim učenika i njihovih roditelja svečanostima početka rada bosanskih dopunskih škola u Heubachu i Aalenu prisustvovali su, i: Frederick Brutting, gradonačelnik Heubacha, Johannes-Josef Miller, direktor Rosenstein-Gymnasium, Thaler Matthias, direktor Greutschule Aalen, Dag Đumrukčić, konzul BiH u Stuttgartu, Haris Halilović, predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj, kao i predstavnici njemačkih medija.

Svečanosti u Heubachu i Aalenu počele su prigodnim programima na bosanskom i njemačkom jeziku polaznika bosanskih dopunskih škola, a zatim su se prisutnima obratili pozvani gosti, predstavnici domaćina, Generalnog konzulata BiH u Stuttgartu i Saveza bosanskih dopunskih škola.

Izražavajući svoje zadovoljstvo što će u Heubachu djeca učiti i na bosanskom jeziku gradonačelnik Frederick Brutting pohvalno je govorio o Bosancima i Hercegovcima u ovom gradu, a polaznicima bosanske dopunske škole uručio je i novčani ček, za prvi školski pribor. Podršku učenicima i roditeljima obećao je i direktor Rosenstein-Gymnasium, Johannes-Josef Miller.

“Sretan sam što će se nastava na bosanskom jeziku izvoditi baš u školi Greutschule Aalen, na čijem sam ja čelu. Cijenimo vašu želju da njegujete svoj jezik i kulturu i rado ćemo pomoći vaše aktivnosti”, istakao je Thaler Matthias, direktor Greutschule Aalen, u Aalenu. U svom pozdravnom govoru djeci i prisutnima na svečanostima u Heubachu i Aalenu konzul BiH u Stuttgartu Dag Đumrukčić istakao je značaj poznavanja maternjeg jezika.

Domaćini i zvaničnici u Heubachu

“Ponosni smo što su Bosanci i Hercegovci u Njemačkoj jedna od grupacija stranaca koja je najbolje integrisana u njemačko društvo. Zahvalni smo Njemačkoj što je pružila sve uslove za život i rad državljanima Bosne i Hercegovine, kao i na svemu onome što je za njih i njihovu domovinu uradila u zadnjih 20 godina. Mi jesmo za njihovu dobru integraciju, međutim – protiv smo njihove asimilacije i zaboravljanja svog jezika i kulture. Jedan od ciljeva Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj i otvaranja bosanskih dopunskih škola je da Bosanci i Hercegovci i njihova djeca sačuvaju svoj identitet, svoj jezik i kulturu sa kojima će i ovdje biti bogatiji.

Želimo da polaznici bosanskih dopunskih škola, danas djeca, a sutra odrasli ljudi nauče jezik svojih roditelja, da nauče osnovne postulate o BiH, da budu ponosni što vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine, da budu most daljnjeg razvoja kulturne i svake druge saradnje između BiH i Njemačke i da svijet u kome živimo grade boljim nego što je to on danas. Zato domaćinima zahvaljujem na pomoći i saradnji. Posebno zahvaljujem bh. aktivistima u ovim njemačkim gradovima”, rekao je Haris Halilović, predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj i potpredsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH, na svečanostima u Heubachu i Aalenu.

Nakon prigodnih programa učenici i njihovi roditelji, profesori i gosti družili su se uz specijalitete koje su za ovu priliku pripremile Bosanke i Hercegovke iz pomenutih gradova. Poseban aplauz u Aalenu pripao je i dječacima Miki Klostermannu i Nici Filipoviću, Nijemcima koji su se upisali u bosansku dopunsku školu kako bi naučili bosanski jezik.

(dzematamsterdam)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.