U Makedoniji, Kosovu, Albaniji i Turskoj Bajram u četvrtak

0
31

Makedonija, Turska, Kosovo – Nakon što je Islamska zajednica potvrdila da će prvi dan Kurban bajrama biti u četvrtak 25.oktobra, makedonsko Ministarstvo rada i socijalne politike je saopćilo da je taj dan neradni za sve pripadnike muslimanske vjeroispovijesti u toj zemlji.

Imami džamija u Makedoniji su na današnjoj hutbi na džuma-namazu svim vjernicima saopćili da je Bajram 25.oktobra i da u to nema dvojbe, jer sa novim tehnologijama se može tačno utvrditi ne samo ovaj već i narednih 20-30 bajrama. Imami su kazali da je Islamska zajednica Makedonije institucija nadležna za ovakva pitanja i pozvali makedonske muslimane da budu jedinstveni i poštuju odluke svoje zajednice.

„U posljednjih desetak godina ovo pitanje je postalo praksa u našem džematu. Svake godine se pitamo kojeg dana je Ramazanski, a kojeg Kurban bajram. Jedina institucija koja se bavi uređenjem vjerskih pitanja u Makedoniji je Islamska zajednica. Kada ta institucija kaže da je Bajram, tada se treba i slaviti. Ovo nije pitanje za pojedinačna nagađanja. Makedonija, Kosovo, Albanija i Turska slave istog dana kada i ostale evropske zemlje“, rekao je hatib džamije Mustafa-paše Miftar Islami.

On je istakao da mu nije jasno kojom metodom su u Saudijskoj Arabiji odredili da dan Arefata bude u četvrtak i dodao da vremenske razlike mogu biti razlog razlike u obilježavanju Bajrama. On je također kazao da je Islamska zajednica Makedonije odluku o početku Bajrama donijela u koordinaciji sa Upravom za vjerska pitanja Republike Turske.

Ističući da Turska koristi najsavremenija tehnološka dostignuća, i da u ovu odluku nema sumnje, Islami je poručio da ovakva pitanja ne mogu naštetiti instituciji Islamske zajednice u Makedoniji.

Bajram na Kosovu u četvrtak

Na osnovu zajedničke odluke tri vjerske zajednice – Muslimanske zajednice Republike Albanije, Islamske zajednice Kosova i Islamske vjerske zajednice Makedonije, prvi dan predstojećeg Kurban-bajrama je u četvrtak 25. oktobra, kako je i stajalo u Takvimu Islamske zajednice Kosova, dok će većina zemalja arapsko-islamskog svijeta, prema svemu sudeći, Bajram dočekati u petak.

Pojašnjavajući vjerske propise i zašto dolazi do razilaženja oko datuma početka Kurban-bajrama, prof. Mustafa Sušić muvekit Rijaseta Islamske zajednice BiH u izjavi za Dnevni Avaz kaže da je riječ o dva različita pristupa tumačenju.
– Islamski kalendar počiva na osnovu astronomskih proračuna. Dakle, riječ je o dva različita pristupa tumačenju. Oni idu po tome da se usljed nepostojanja dokaza o viđenju mlađaka zbog oblaka mjesec treba upotpuniti tridesetim danom. Mlađak je trebalo vidjeti u ponedjeljak navečer poslije zalaska sunca. Naš je pristup drugačiji. Dakle, mijena je bila u ponedjeljak u 12 sati i nešto minuta. Svaki minut poslije mijene je novi mjesec. To znači, samo je razilaženje u tome da li je mlađak bio vidljiv te večeri kada je sunce zašlo ili nije – pojašnjava ef. Sušić.
Prema riječima ef. Sušića, nemamo nikakve obaveze da se prilagođava novoj odluci koju je donijelo Vrhovno šerijatsko vijeće Saudijske Arabije, sa sjedištem u Rijadu, koje je objavilo da dan Arefata pada u četvrtak, 25. oktobra, zbog čega je Kurban-bajram u toj zemlji pomjeren za petak, 26. oktobar.
– Nema nikakvih vjerskih razloga da se mi prilagođavamo njima. To je čista politika. Svi znamo da je odlučeno da Turci i euroazijski muslimani imaju jedinstven Takvim. Prema Takvimu, prvi dan Bajrama je u četvrtak, 25. oktobra. Odluka je donesena prije četiri godine i mi je trebamo poštovati – pojašnjava ef. Sušić, koji dodaje da se Rijaset IZBiH još nije izjasnio o tome hoće li biti pomjeranja Bajrama ili ne.
On je istakao da je u Turskoj Bajram u četvrtak te da bi i kod nas tako trebalo biti.
– Turci slave Bajram na dan koji je određen po Takvimu. Oni neće mijenjati ništa. Ne samo u Turskoj nego cijeli prostor od Kine do Slovenije tako će postupiti. To što je dan Arefata u četvrtak, ne treba da nas buni. Arefat je u ovom slučaju bitan za hadžije, nije za nas – kaže ef. Sušić.

(IslamBosna)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.