U Bijelom Polju operisali ljude mimo svih pravila

0
17

U Bijelom Polju operisali ljude mimo svih pravila

Bijelo Polje – “Načelnik Hiruškog odjelenja nema dokaz o stručnoj spremi, niti ostale valjane dokumente o stručnoj osposobljenosti“

Komisija Ministarstva zdravlja je 2008. godine, provjeravajući stanje u Opštoj bolnici Bijelo Polje ustanovila katastrofalno stanje na hirurškom odjeljenju.

“Rad na hiruškom odjeljenju odvija se potpuno mimo standarda savremene hiruške prakse i nauke. Upravljanje hiruških odjeljenjem je potpuno neorganizovano i nefektivno. Niko živi ne zna koliko je bilo reintervencija. Sa svim parametrima važnim za ocjenu kvaliteta stručnog rada Uprava i Odjeljenje su ‘licitirali’, pa je Komisija imala ozbiljan posao da ustanovi sve bitne parametre vezane za organizaciju tog odjeljenja“, stoji u izvještaju Komisije, u kojem je preporučena hitna smjena uprave bolnice na čelu sa Tomislavom Jeremićem „da bi se spasilo stanovništvo Bijelog Polja i okoline“.

Komisija, na čelu sa Krstom Nikolićem, napisala je da se medicinski otpad ne tretira kako treba i da se “odstranjeni ekstremiteti ili dijelovi ekstremiteta sahranjuju od strane rodbine“.

Ustanovljeno je da je upravljanje bolnicom, koju je 14 godina vodio Jeremić, sve dok se nije u oktobru desila infekcija pet beba, od kojih je jedna preminula, krajnje loše, potpuno neefektivno. Istakli su da u bolnici ne poznaju osnovne postulate savremenog menadženta u zdravstvenim ustanovama i da nema elementarne zainteresovanosti da se kvalitet stručnog rada i organizacija rada dovede u normalu.

Komisija je navela da je organizacija bolnice normativno potpuno neuređena, da za sve ljekare nema licenci…

“Načelnik Hiruškog odjelenja nema dokaz o stručnoj spremi, niti ostale valjane dokumente o stručnoj osposobljenosti“, stoji u dokumentu.

Aktuelni načelnik hirurškog odjeljenja u bjelopoljskoj bolnici Duško Miladinović uhapšen je 11. februara zbog sumnje da je kriv za smrt pacijentkinje Remke Ćorović.

“Ni za jednu organizacionu jedinicu nije stavljen na uvid dokaz da se vrši obavezno periodično ispitivanje briseva radnih površina i opreme. Ipak, po tvrdnjama zaposlenih, vrši se ispitivanje briseva na higijensku ispravnost u Domu zdravlja tri puta godišnje. Bolnica nema ugovor ni sa jednom organizacijom ovlašćenom za vršenje poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Ovi poslovi se obavljaju periodično od strane Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja o čemu nije dostavljen dokaz na uvid“, piše u izvještaju.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković saopštio je da, prema do sada poznatim podacima, Ministarstvo uopšte nije postupalo po predlogu Komisije, zbog čega je potrebno provjeriti da li je time učinjeno krivično djelo. Stanković je naložio rukovodiocu tužilaštva u Podgorici da ga odmah obavijesti o preduzetim radnjama.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.