U BiH protiv Vučićevog prijedloga o uvođenju zajedničkog dana sjećanja na sve žrtve

12
8

Balkan – Vlasti u BiH još uvijek se nisu izjasnile u vezi s prijedlogom srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da se uvede zajednički dan sjećanja na sve žrtve sukoba na ovim prostorima. Prema trenutnim stavovima političara većina država u regionu neće podržati Vučićev prijedlog.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić na konferenciji o zapadnom Balkanu, a koja će se 27. ovog mjeseca održati u Beču, predložit će da se uvede zajednički dan sjećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Vučić je kazao kako bi svako trebao pokazati jednako poštovanje prema svim stradalim, te znati da su postojale žrtve sukoba na svim stranama.

Ovakva retorika Aleksandra Vučića dolazi nakon niza političkih poteza koja su uveliko utjecali na zatezanje odnosa u regionu.

Predsjednik HDZ 1990 i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Martin Raguž smatra da suština nisu simbolični potezi srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, nego da je suština u istinskom suočavanju sa bliskom prošlošću, kao i onom koja joj je prethodila.

“U ovom trenutku osobno mogu ukazati na najnovije interpretacije Oluje, koja je podsjećam bila legalna i legitimna akcija zasnovana na rezoluciji Vijeća sigurnosti, pored toga tu postoje i različite intrpretacije uzroka rata i dešavanja na ovim prostorima, pa evo sve do događaja vezanih za ne donošenje rezolucije o Srebrenici”, rekao je Raguž.

Raguž je kazao da je njegov stav kako je važnije imati snage, hrabrosti, političke volje, dostojanstva i kredibiliteta pa napraviti istinski odnos prema ratnim dešavanjima na ovim prostorima na način da se takva dešavanja više nikada ne ponove.

“Kada to naprave oni koji predstavljaju ljude i narode na ovim prostorima onda se može govoriti o nekim simboličkim koracima. Bez toga to je samo za dnevnu političku upotrebu”, rekao je Raguž.

On nije htio pretpostavljati kakav će biti stav aktuelne vlasti u BiH, ali je dodao da poznavajući kompleksnost političkih odnosa u BiH u vezi s ratom očekuje različite pristupe.

“Znamo koliko je teško postići konsenzus oko važnih pitanja. Ne bježim od toga da se otvori rasprava i na tu temu, ali jednom za sve vremena treba podvući crtu u vezi s ratom i njegovim temeljnim uzrocima i agresivnim rezultatima. Tek tada možemo graditi i harmonizirati taj odnos prema svim žrtvama što bi trebalo biti pitanje jednog civilizacijskog pristupa koji bi se konačno morao i na ovom prostoru manifestirati”, zaključio je Raguž.

Na inicijativu Vučića reagovao je i predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić koji je kazao je da je Prijedlog premijera Srbije da se napravi zajednički dan sjećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije još jedna u nizu provokacija i falsifikata proizvedenih na Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti u dokumentu SANU II.

“Vučić pokušava da relativizira i falsifikuje, po receptu tog hegemonističkog i nacionalističkog dokumenta, sve događaje u kojima je Srbija bila glavni akter tokom devedesetih godina prošlog vijeka. Agresija na Bosnu i Hercegovinu je rezultirala genocidom na teritoriji Bosne i Hercegovine, pa je stoga neprihvatljiva lažna ponuda srbijanskog premijera”, rekao je Jerlagić.

“11. juli nastavlja se obilježavati i o tome nema priče”

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, kazala je da ne shvata kako je Vučiću napamet pala takva ideja s obzirom da svako ima pravo da obilježava značajne dane iz historije svoje države.

“Ti dani nažalost nisu dani sjećanja na nešto dobro nego sjećanje na one koji su ubijeni na najsvirepiji način. 11. juli ne može zamjeniti ništa jer je to najkrvaviji dan koji će ostati urezan dok je svijeta i Bošnjaka u BiH. Ne bi bilo pošteno da se taj dan mijenja”, rekla je Mehmedović.

Dodala je da oni koji su krivi i odogovorni za to što se u BiH obilježava 11. juli nemaju ni moralno, a ni pravno utemeljenje da nam danas nameću koje ćemo dane obilježavati.

“Ne vjerujem da će političari iz BiH složiti se s prijedlogom Aleksandra Vučića. Bilo je krvavih datuma svugdje u BiH, ali mjesec juli je najkrvaviji dan. On se ne smije zaboraviti, ne zato da bi mrzili nekoga nego da bi pamtili kako nam se ne bi ponovilo”, rekla je Mehmedović.

Mehmedović je kazala da u budućnosti možda i jednog dana budemo obilježavali i dan sjećanja na sve žrtve stradanja na prostoru bivše Jugoslavije, ali da to sve ovisi o otvorenim pitanjima zemalja, a koja su vezana za krvava dešavanja na ovim prostorima.

“Ono što je sigurno jeste da će 11. juli nastaviti se obilježavati i o tome nema priče”, dodala je Mehmedović.

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kazao je medijima kako treba podržati inicijativu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

Iako se deklarativno zalagao za obilježavanje dana sjećanja na sve žrtve sukoba, Dodik je ipak gostujući u jednoj televizijskog emisiji pričao isključivo o srpskim žrtvama.

Milanović i Thaci odbili Vučićev prijedlog

Predsjednik Vade Republike Hrvatske Zoran Milanović odbacio je u subotu prijedlog srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da se uvede zajednički dan sjećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

“Uz dužno poštovanje i sućut, niti mi ikome prepisujemo blagdane i žalovanja niti će itko to nama”, poručio je Milanović.

Sličnog stava je i kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thaci koji je nazvao neprihvatljivom inicijativu premijera Srbije Aleksandra Vučića o uspostavi zajedničkog dana sjećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

“To predstavlja relativizaciju i ponovno pisanje historije. Ne možemo izjednačiti one koji su poticali, organizirali i počinili genocid s onima koji su branili svoje domove. To nije ljudski i ne služi pomirenju”, naveo je sinoć na društvenim mrežama Thaci, koji je i potpredsjednik kosovske vlade.

Zanimljiv će biti i stav članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića u vezi s Vučićevim prijedlogom s obzirom da je kolektivno Predsjedništvo BiH nedavno posjetilo Beograd.

Nakon posjete Vučić je izjavio kako je sa BiH otvorena nova stranica zajedničke budućnosti.

(klix)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

U BiH protiv Vučićevog prijedloga o uvođenju zajedničkog dana sjećanja na sve žrtve


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

12 KOMENTARI

 1. Nisam pristalica ovog predloga jer se predlog upućuje onima koji su kroz istoriju odgovorni za veće zločine nad Srbima, a isti ismevaju žrtve koje su Srbi pretrpeli. Dragi moji, istorija ne počinje 1991. godine. Setite se svojih dedova i pradedova koji su sa oduševljenjem kao austrougarski vojnici 1914. jurišali na Srbiju i tokom okupacije počinili zločine ogromnih razmera, a zatim su 1941. godine podigli ustaški nož. Pod plaštom bratstva i jedinstva decenijama je trajao embargo na priče o srpskim žrtvama, čak su i jame gde su mučenici bacani zatrpavane. Taj embargo se produžava i do danas.
  Pogledajte šta su vaši preci radili
  https://www.youtube.com/watch?v=yGky8nC1NQ8

  0

  0
  • Vama istorija pocinje kad vid zelite,kako vam treba tj. u koju svrhu je treba upotrebiti.

   Znaci ucinili ste genocid u Srebrenici zato sto je u NDH neko nakada negdje u Lici ubijao Srbe!!

   Dosta se o tome govorilo,zna se da je NDH bila fasisticka tvorevina, zna se za Jasenovac ,Jadovno i ostala stratista Srba pod okupacijom NDH.
   To je sav normalan demokratski svijet priznao i prihvatio.U RH postoji jak antifasisticka ideja i protivljenje Tomsonu i ostalima hercegovcima

   PROBLEM je sto se populisticki pokret Milosevica kao realizator programa iz memoranduma SANU i fiktivne zamisljene granice velike srbije uz pomoc jna i zlocini koji su ucinjeni na tom nisu do kraja okarakterisale kao zlocinacki pokret, kao jedan apsurd , jedna iracionalnost koje su cijeli Balkan i sve narode koji zive vratili zavio u crno.

   Morace kad tad da se tome da zvanicno ime,deklaracija Engleske je bila to.
   Bice novih deklaracija, ne brini te se.

   0

   0
 2. U pitanju je nastojanje zadnjih 5-6 godina od strane SANU i njima bliskih ” inyelektualaca” da se stvar cementira, da se napravi jedno ” nasilje” nad povjesti da bi nasi unuci, praunuci ucili da je ovdje bio gradanski rat, da je svak svakog ubijao

  Malo morgen, znace narastaji da je generator rata bili su cetnici htjeli veliku srbiju i da su napravili strasne zlocine

  U Hrvatskoj su dobili po zubima, u BiH djelimicno , a ” drugo oko”sa NATO , Kosovo drzava.

  To je istina, ostalo je laz i perverzija

  0

  0
  • Malo morgen se slaze sa tvojom konstatacijom. 😉

   Vucicu je svevlasce u smrdiji ocigledno udarilo u glavu pa umislio da moze nametati “svoje stavove” i na jednom sirem polju. 😆

   Drz se ti smrdije vucicu, samo u njojzi takvi kao ti prolaze… 😆

   0

   0
 3. Predlog je svakako glup, jedin je dobro ucinio da neki pokazu da onoliko koliko kukmacu za svojim zrtvama – jednako nipodastavaju tudje.
  I najautohtoniji domicijalni Srbin u ex Bosni je agresor koji je izvrsio agresiju sam na sebe ne dopustivsi da mu crni arapine iz jedinice el Mudjahit prereze vrat ili u najboljem slucaju kako ovde setno zbog propustene prilike, vole da kazu – organizuje traktorijadu

  0

  0
  • Suti ne lazi ko pseto milice…Eee sampione svih budala nisu Beograd i Banjaluka bombardovani i napadnuti vec Sarajevo, Tuzla, Foca, Bijeljina, Gorazde, Prijedor, Travnik, Bihac….

   0

   0
  • ” Ispiranje mozga je izraz koji je nastao pedesetih godina dvadesetog stoljeća, no riječ je o mnogo starijem pojmu: o nasilnom mijenjanju osobnih uvjerenja. Tijekom poslijednjih desetljeća termin se uvukao u popularnu kulturu, služio kao predmet viceva, ili se plašio javnost u sredstvima priopćavanja. Ispiranje mozga obilježio je brojne pojedince, institucije, države, segmenta društva, i razne kultove. Prema onome što sada znamo o raznim formama ispiranja mozga očito je da se tu radi o posve nehumanom postupku koji se zasniva na fizičkom, socijalnom i psihološkom pritisku.

   Fizički pritisak

   Polazeći od poznate činjenice da je ljudska psihosocijalna otpornost vrlo usko povezana s fizičkom kondicijom svi “mozgoispirači” nastoje nizom postupaka tu kondiciju u svojih žrtava oslabiti. Kao najednostavniji primjer običnog batinanja do najstrašnijih sadističkih izuma. Glavna metoda fizičkog pritiska jest onemogućavanje spavanja što ne dovodi žrtvu samo do postepene fizičke već i do mentalne iscrpljenosti.

   Socijalni pritisak

   Primjena socijalnog pritiska u ispiranju mozga ima tri glavna oblika: izolaciju, grupnu presiju i degradaciju.

   Psihološki pritisak

   Ova je metoda pritiska kombinacije fizičkog i socijalnog pritiska, ali ima svoje vlastite psihološke izvore u ličnosti same žrtve. Prvi je gubitak osjećaja vlastite vrijednosti, zatim osjećaj straha i tjeskobe u žrtvi. Osjećaj sigurnosti također je neprekidno prisutan, u prvom redu osjećaj nesigurnosti u samoga sebe, u svoje dotadašnje stavove, uvjerenja i sistem vrednota.

   Kao rezultat svih tih fizičkih, socijalnih i psiholoških pritisaka na žrtvu, odvija se proces psihosocijalne dezintegracije. Faza šoka jest početak toga procesa, zatim faza disocijacije, faza obraćenja u kojoj žrtva prihvaća nove ideje i stavove koji joj se nude prema planu procesa ispiranja mozga. Završna faza čitavog procesa jest faza restitucije u kojoj žrtva prihvaća ponuđene stavove i time postaje novi “obraćenik” koji će ako bude potrebno i sam sudjelovati u obraćenju slijedećih žrtava.”

   0

   0
  • Koliko znam Milice kad je Arkan I Sumadiski cetnici pod komandom seselja klali I silovali progonili civile u Bosni tada arapa nije ni bilo. Glupi si ko K.

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.