U “BH Telecom” zapošljavaju sinove, kćerke, unuke, tetiće…

0
21

BiH – Najprofitabilnija državna kompanija “BH Telecom”, osim što je odavno bankomat Stranke demokratske akcije i krila okupljenog oko Bakira Izetbegovića, iz kojeg uzimaju onoliko miliona maraka koliko im u tom trenutku treba, godinama je mjesto u koje se uhljebljuju odani kadrovi SDA, ali i njihovi sinovi, kćeri, unuci, tetići…

Kontrola novca

Vjerovatno najpoznatija ličnost u “BH Telecomu” je Jasminko Akšamija, jedan od izvršnih direktora, uz pomoć kojeg su Bakir Izetbegović i nekolicina odanih mu kadrova samo na projektu kupovine zgrade od građevinske firme OKI iz ove državne kompanije izvukli oko 15 miliona maraka. Akšamijin kolega Hamdo Katica, također jedan od izvršnih direktora, na direktnoj je vezi s Asimom Sarajlićem, zamjenikom predsjednika SDA, i on je zadužen za kontrolu novca u “BH Telecomu”.

Krema ove državne kompanije rezervirana je za sam vrh SDA. No, da se ova zlatna koka SDA crpi do krajnjih granica, pokazuje i sistematično zapošljavanje mahom bez konkursa nižih službenika, koje je rezervirano za članove SDA i prijatelje stranke. Tako je nakon isteka mandata Alma Čolo, bivši delegat SDA u Domu naroda Parlamenta BiH, ne slučajno, hljeb odlučila zarađivati u “BH Telecomu”!

No, da je zaslužan kadar vrijedan pažnje i skrbi, pa makar bio i iz druge stranke, u ovom slučaju Stranke za BiH, pokazuje slučaj bivšeg kantonalnog premijera Samira Silajdžića, koji se nakon debakla u Vladi Kantona Sarajevo dobro uhljebio na poziciji saradnika u “BH Telecomu”.

Jedan od visokorangiranih službenika ove države kompanije kazao nam je da čak ni uposlenici s najviše staža nisu u stanju pobrojati svu rodbinu i prijatelje koje je u “BH Telecom” uposlio Vahid Hećo, bivši federalni ministar energije, rudarstva i industrije, iz Stranke za BiH. Da se ne zaboravljaju ni djeca i supruge, pokazuje primjer istaknutih kadrova SDA Semihe Borovac i Nedžada Ajnadžića.

Bivši ministar

Tako je bivša gradonačelnica Sarajeva svoju kćerku odlučila zbrinuti u (pogađajte) “BH Telecomu”. Prije nego što će biti smijenjen s mjesta kantonalnog ministra za boračka pitanja, Ajnadžić je, pak, krajem prošle godine odlučio zbrinuti suprugu, također, u zlatnu porodičnu koku – “BH Telecom”.

Folk klub u kompaniji za telekomunikacije

U posljednjih nekoliko godina u “BH Telecom” je primljeno i nekoliko “zvučnih imena” s folk scene. Perjanica je, svakako, Sanela Sijerčić, koja je završila srednju Zubozdravstvenu školu. Odranije je, navodno, u “Telecomu” i kćerka pjevačice Hanke Paldum.

(Dnevni Avaz)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.