U Beranama otvorena fabrika armaturnih mreža

1
23

Berane – Predsjednik Vlade Igor Lukšić otvorio je, u ponedjeljak u Beranama, fabriku armaturnih mreža Evropolis i prisustvovao potpisivanju ugovora o kupoprodaji mljekare Zora, ocjenjujući da se radi o događajima koji će uticati na poboljšanje ekonomskog položaja građana beranske opštine i trasirati put za nove investicije.

– Otvaranje fabrike armaturnih mreža prva je od investicija iz programa u biznis zoni koju smo nedavno promovisali zahvaljujući podsticajima, kako na državnom tako i na lokalnom nivou. U pitanju je proizvodni pogon koji će zapošljavati tridesetak radnika sa ambicijom – ukoliko se otklone određene birokratske prepreke – da stvorimo uslove za dalji razvoj biznis zone i dodatno zapošljavanje u tom području i u toj kompaniji – istakao je premijer Lukšić.

Premijer je najavio da će, osim ulaganja u školstvo, zdravstvo i  infrastrukturu, Vlada u narednom periodu ,,podržavati razvoj preduzetništva kao najbolji odgovor na socijalno-ekonomsku problematiku ovog kraja, vrlo pogođenog ne samo tranzicijom nego i trenutnom ekonomskom krizom“.

– Bez obzira što možemo reći da bilježimo rezultate koji su mnogo bolji nego u zemljama u regionu ili mnogim drugim u Evropi, ne treba da time budemo zadovoljni. Ne treba da budemo samo zadovoljni stabilizacionom politikom. Ono što nam je bitno jeste razvoj i vjerujem da je to osnova da na ovom području možemo iskoristiti potencijale kojima raspolažemo – poručio je premijer.

Predsjednik Vlade je kazao da ga posebno hrabri potpisivanje ugovora o privatizaciji mljekare Zora sa danilovgradskom firmom Šimšić Lazine.

– Danilovgradska firma nas kredibilitetom uvjerava da će  kvalitetno upravljati mljekarom i da se radi o dobrom poslovnom potezu. Poljoprivredni potencijal ovog kraja je ogroman i vjerujem da će kooperanti biti zadovoljni što će, nadam se, uticati na povećanje broja kooperanata u ovoj opštini – kazao je premijer Lukšić nakon potpisivanja sporazuma.

Vlada je prodala 99,56 odsto akcija mljekare Zora, čime je izbjegnuto uvođenje stečaja u tu kompaniju. Novivlasnik mljekare, Šimšić Montmilk Lazine iz Danilovgrada je na tenderu ponudio 250.000 eura za akcije i još toliko za ulaganja. Ugovor su potpisali ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević i predstavnik kompanije Montmilk Šimšić.

Milošević: Biće povećana proizvodnja i otkup mlijeka

– Danilovgradska kompanija Montmilk Šimšić je najozbiljnija firma u sektoru mljekarske proizvodnje u Crnoj Gori. Ovaj posao je od izuzetnog značaja za čitav sjever, ne samo za Berane. Dolazak renomirane firme sigurno će podstaći razvoj stočarstva, povećati proizvodnju i otkup mlijeka i na taj način unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju – kazao je ministar Milošević, nakon potpisivanja sporazuma o kupoprodaji mljekare Zora.

– Država je preuzela da  izmiri obaveze prema radnicima i dobavljačima i u narednom periodu, zajedno sa novim vlasnikom, mi ćemo to pitanje i  riješiti. Naša je ambicija da kroz podršku mljekari Montmilk Šimšić povećamo stočni fond kroz nabavku steonih junica i na taj način povećamo proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda i smanjimo uvoz u tom sektoru – kazao je Milošević.

Suvlasnik mljekare Montmilk Miladin Đuranović istakao je da je „vasojevićki kraj jedan od  najboljih predjela  za razvoj stočarstva“.

– U narednom periodu mljekara Zora pokrivaće otkupom mlijeka sjever Crne Gore i proizvodnju ćemo orijentisati na sireve kojih do sada nijesmo imali u ponudi. Tu će biti bijeli i tvrdi sirevi, feta, topljeni sir, kajmak, maslo i pavlaka. Investiraćemo i u tehnički dio, tj. u opremu u samoj mljekari, a pomoći ćemo i farmerima u nabavci junica kako bi povećali proizvodnju mlijeka. Radnicima mljekare Zora biće izmirena zaostala dugovanja i otpremnine, kao i povezan staž, čime oni stiču uslove da se prijave na biro, a mljekara će polako, u skladu sa potrebama, zapošljavati novu radnu snagu koja će dijelom biti iz redova starih radnika – kazao je Đuranović.

(Pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.