U Beogradu održan protest u povodu dvije decenije od otmice u Štrpcima

0
20

Prijepolje – Ispred Glavne željezničke stanice u Beogradu danas je održan protest u povodu dvije decenije od otmice 18 Bošnjaka i jednog Hrvata iz voza koji je 27. Februara 1993. godine saobraćao na relaciji Beograd-Bar, javio je dopisnik agencije Aandolija.

„Nikad se nećemo složiti sa odsustvom elementarne ljudskosti i solidarnosti i zajedno sa žrtvama ovog zločina ćemo tražiti zadovoljenje pravde“, poručila je predstavnica Žena u crnom, organizatora današnjeg protesta, javio je dopisnik agencije Anadolija.
Ona je u obraćanju novinarima za vrijeme održavanja protesta poručila da neće prestati da šalju zahtjeve državi Srbiji sve dok su planeri i nalogodavci ovog zločina nekažnjeni ali je i dodala da je okrutnost u ovom slučaju pokazana i od strane međunarodne zajednice jer osuđeni na doživotnu kaznu za zločine u Višegradu Milan Lukić, kako je rekla, nije odgovarao za ove zločine.

Sandra Orlović iz Fonda za humanitarno pravo je rekla da je razumno očekivati da organi Srbije ali i Crne Gore nastave da rade na ovom slučaju mada je, kako je ocjenila, malo besmisleno nakon 20 godina organima jedne i druge države govoriti šta da rade.

„Žalosno je što nakon 20 godina moramo da ih podsjećamo šta da rade. Žalosno je da su porodice žrtava i dalje bez ikakvih prava za razliku od porodica drugih žrtava ratova“, navela je predstvanica Fonda i objasnila da su od zvaničnih organa države Srbije dobili objašnjenje da se Vojska Republike Srpske ne smatra neprijateljskom te stoga, zbog toga i što su oteti na teritoriji BIH, oni nisu mogli da dobiju taj status.

U znak podsjećanja na taj događaj aktivisti i aktivistkinjen Žena u crnom, Fonda za humanitarno pravo i Inicijative mladih za ljudska prava dijelili su letke dizajnirane po uzoru na vozne karte na kojima je pisalo:

„27.02.1993. u 15:48, iz voza broj 671, na relaciji Beograd-Bar, u stanici Štrpce, na 230 km od Beograda, Pripadnici oružane formacije „Osvetnici“, Vojske Republike Srpske-oteli su 19 putnika nesrpske nacionalnosti”.

Na poleđini „karte“ koju su dijelili prolaznicima ispisana su imena svih otetih.

Protest je protekao bez incidenata.

Ove NVO su u saopštenju, na dvije decenije od ovog događaja podsjetile da su sada pronađena tijela samo tri žrtve ovog zločina: krajem 2009. godine identifikovano je tijelo Halila Zupčevića u selu Sjedača na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćosića i Jusufa Rastodera, nađeni su u istom jezeru 2010. godine.

U sudskom postupku vođenom protiv Nebojše Ranisavljevića, pred Višim sudom u Bijelom Polju, utvrđeno je da je grupa pripadnika Višegradske brigade VRS, predvođena Milanom Lukićem u posljepodnevnim satima 27. februara 1993. godine zaustavila voz koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar. Nakon legitimisanja putnika, iz voza su izveli 18 Bošnjaka i jednog Hrvata koje su potom sproveli do sela Prelovo. U sali lokalne osnovne škole, pretresli su ih, opljačkali i pretukli. Nakon toga su ih vezali žicom, uveli u kamion i odveli u jedno selo u okolini Višegrada. Tamo su ih u garaži jedne kuće likvidirali Milan Lukić i Boban Inđić, naređujući im da legnu a potom pucajući u njih.

Žrtve ovog zločina su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifet Husović, Sead Đečević, Ismet Babačić, Halil Zupčević, Adem Alomerović, Rasim Ćorić, Fikret Memetović, Favzija Zeković, Nijazim Kajević, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Jusuf Rastoder, Zvezdan Zuličić i Tomo Buzov.

(SBK)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.