U Albaniji, BiH i Makedoniji najniži životni standard

0
19

Albanija, BIH, Kosovo – Istraživanje u vezi sa visinom bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku u zemljama jugoistočne Evrope i ostalim dijelovima svijeta, koje su obavili novinari agencije Anadolija, pokazalo je da većina država Balkana ima vrlo nizak BDP u odnosu na ostatak Evrope.

U posljednjoj analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) iz aprila 2012. godine, Albanija se sa 3.992 američkih dolara (USD) po stanovniku nalazi na 88. mjestu u svijetu, što je naslabiji plasman od svih zemalja u okruženju.

Nešto bolja je Bosna i Hercegovina, koja se sa 4. 618 dolara po stanovniku nalazi na 86. mjestu u svijetu. Makedonija je sa BDP-od 5.016 USD po stanovniku pozicionirana na 84. mjestu, Srbija je 75. sa BDP od 6.081 dolara, Crna Gora je 69. sa 7.317 USD, a najbolje plasirane zemlje regije na listi MMF-a su Hrvatska i Slovenija. Hrvatska je 45. sa 14.457 USD po glavi stanovnika, a Slovenija je regionalni lider prema visini BDP-a koji u toj zemlji iznosi 24.533 dolara po stanovnku, što je ovu članicu Evropske unije svrstalo na 32. mjesto svjetske liste

Imajući u vidu da visina bruto društvenog proizvoda daje realnu sliku životnog standarda i ekonomskog rasta u zemlji, sudeći prema istraživanju MMF-a, može se zaključiti da je životni standard od zemalja u okruženju najviši u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniži u Albaniji, BiH i Makedoniji.

Najviši BDP u svijetu ima Luksemburg i to 113.533 USD po stanovniku, a slijede Katar, Norveška, Švicarska, Ujedinjeni Arapski Emirati (UEA), Australija, Danska, Švedska, Kanada i Holandija.

Od zemalja u srednjoj i jugoistočnoj Evropi, najveći BDP po stanovniku imaju Slovačka na 41. mjestu, Mađarska na 47., Turska na 59., Rumunija na 65. i Bugarska na 70. mjestu MMF-ove liste.

Posmatrano prema regijama i kontinentima, među 20 najbolje plasiranih zemalja svijeta, 12 su evropske, što ovu regiju čini područjem sa ubjedljivo najvećim stepenom bruto domaćeg proizvoda po stanovniku. Najbolje pozicionirane države na nivou Evrope su Norveška, Švicarska i Danska, što znači da je u ovim državama najveći životni standard u odnosu na ostatak Evrope, dok su najlošije pozicionirane Moldavija, Armenija i Gruzija, gdje je standard života najniži.

S druge strane, od 20 najslabije rangiranih zemalja na svjetskom nivou, 16 su afričke, što ovaj kontinent čini mjestom sa najnižim životnim standardom u svijetu.

Od deset najbolje plasiranih zemalja u svijetu, prema visini BDP-a po stanovniku, tri su skandinavske, što pokazuje da stanovnici zemalja Skandinavije imaju najveći životni standard.

Zanimljivo je da je BDP Luksemburga od 113.533 USD po stanovniku veći od ukupnog BDP-a posljednjih 80 država sa liste MMF-a.

Bruto domaći proizvod (engleski Gross domestic product – GDP) je makroekonomski indikator koji pokazuje vrijednost finalnih dobara i usluga proizvedenih u zemlji u toku godine, izraženo u novčanim jedinicama.
Kada se koristi bruto domaći proizvod kao pokazatelj rasta i životnog standarda puno je bolje koristiti bruto domaći proizvod po stanovniku, ili per capita, budući da on pokazuje realniju sliku ekonomskog stanja u državi.

Istraživanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) iz aprila 2012. Godine, koje tematizira visinu bruto domaćeg proizvoda (BDP ) po stanovniku u zemljama jugoistočne Evrope i ostalim dijelovima svijeta, obuhvata 144 države koje su ujedno i članice MMF-a.

(Islambosna)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.