Tuzla i Sarajevo predvode proces trajnog rješavanja prava povratnika

0
7

BIH – Građanska koalicija „Prvi mart“ nakon sastanka sa predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona, pozdravlja spremnost Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona da riješi pitanje zaštite prava lica koja su ostvarila povratak iz Tuzlanskog kantona u entitet Republike Srpske.

Između ostalog, uz već postojeća zakonska rješenja iz oblasti socijalne zaštite koja već garantiraju zaštitu prava bez obzira na promjenu prebivališta, iz Vlade TK su najavljeni i dalji napori u zaštiti drugih beneficija za povratnike.

U skladu sa odlukom Vlade Tuzlanskog kantona garantuje se i primarna zdravstvena zaštita povratnicima s prostora Tuzlanskog kantona u entitet Republike Srpske. Širu zaštitu po pitanju ove oblasti u Tuzlanskom kantonu očekuje se donošenjem novog Zakona o zdravstvenom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine, koji bi trebao nuditi trajnu zaštitu prava na zdravstveno osiguranje licima koja su ostvarila povratak za ugrožene kategorije.

Ovakav vid saradnje Vlade i Skupštine TK i Građanske koalicije „Prvi mart“ svakako će ubrzati i ohrabriti registraciju građana koji su se vratili na teritoriju manjeg entiteta, što je i jedan od osnovnih ciljeva za koje se zalaže Koalicija „Prvi mart“

Time su stvoreni uslovi za dalje djelovanje Koalicije „Prvi mart“, te otvoren prostor da krajem aprila i početkom maja započnu rad na registraciji građana koji žive u RS-u, a nisu prijavili svoj povratak na prijeratnu adresu prebivališta, iz straha od gubitka beneficija.

Također, u narednih sedam dana zastupnici sa kojima sarađujemo u Skupštini Kantona Sarajevo sastavit će i zvanični prijedlog zakonskih rješenja koja će regulisati pitanje zaštite stečenih prava za lica koja ostvare povratak u RS, u ovom kantonu.

Izvršavanjem ovih proceduralnih aktivnosti u Vladi i Skupštini Tuzlanskog kantona, a uskoro i Kantonu Sarajevo stvorit će se primjer za način rješavanja problema povratnika na teritoriju manjeg entiteta, što će se koristiti kao model za dalja zagovaranja iste prakse i u ostalim kantonima.

Trajna zaštita socijalnih prava i povratnika jedan je od glavnih ciljeva inicijative “Glasaću za Srebrenicu”, ali i koalicije “Prvi mart” koji će biti ispunjeni provođenjem inicijativa Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo, što bi trebalo motivirati i ostale predstavnike institucija u Federaciji da nastave raditi na rješvanju statusa povratnika. Svakako, ključno za to jeste i rad ministarstava na nivou Federacije, kako bi se okvirni zakoni prilagodili namjeri proaktivne politike povratka i registracije povratnika.

(Bosnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.