Turska organizacija Milli Goruš iz Njemačke, na sjeveru Crne Gore dodijelila oko 500 paketa humanitarne pomoći

0
100

Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Rožaje – Organizacija Milli Goruš, sa sjedištem u njemačkom gradu Kelnu, u periodu od 26. do 28 juna ove godine, u saradnji sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori sprovela je predramazansku humanitarnu akciju u općinama na sjeveru Crne Gore.  Obzirom da je ovo prva akcija pomenute organizacije u Crnoj Gori, novitet je i to što po prvi put, u prvim redovima humanitarnih aktivnosti učestvuju žene.

Akciju podjele predramazanskih paketa sa namirnicama sprovele su aktivistkinje: Fatma Ćimen, predsjednica ženskog odjela, kao i predsjednice socijalnog i obrazovnog odjela Perihan Jilmaz i Nermin Šeker. Za koordinaciju i tehničke pripreme oko sprovođenja akcije bio je zadužen Enver Eminović.

Podjela paketa u PljevljimaPodjela paketa u Pljevljima

26.06.2012. godine, u Pljevljima je podijeljeno stotinu predramazanske pomoći, u osnovnim životnim namirnicama, porodicama slabijeg finansijskog stanja. Pred početak distribucije pomoći, okupljenim porodicama se obratila Perihan Jilmaz, i kazala da organizacija Milli Goruš djeluje širom svijeta, od Australije, preko Evrope do Kanade. “Mi djelujemo u okviru Evrope, i pomažemo ljudima na socijalnom i obrazovnom polju. U Crnoj Gori ovih dana djelujemo u okviru socijalnog programa, kojeg provodimo u šesnaest država svijeta. To je jedan veliki projekat pod fondom koji se zove “Hasena”, a svi ogranci djeluju pod ingerencijama Milli Goruš organizacije,” istakla je Jilmaz. U Pljevljima, pomoć je dobilo preko stotinu porodica. Realizaciju ove akcije u Pljevljima omogućili su službenici Islamske zajednice,  glavni imam Samir ef. Kadribašić, imam Erol ef. Pita, Jakub Durgut, i drugi.

Podjela paketa u Bijelom PoljuPodjela paketa u Bijelom Polju

27.06.2012. godine, akcija je nastavljena u Bijelom Polju.  Paketi pomoći su skladišteni u holu islamskog centra u džematu Rasovo, gdje se ista aktivistkinja organizacije Milli Goruš obratila prisutnima. Predstavivši rad organizacije, ona je između ostalog rekla: “Naš trud je potvrda brige za muslimane širom svijeta, ne samo za one koji žive u matičnoj zemlji naše organizacije. Tu smo da ovim simboličnim paketima pomoći u susret mubarek Ramazanu, osnažimo veze naše vjerničke bliskosti.”  Također je u Bijelom Polju pomoć dodijeljena u više od stotinu porodica, a nekoliko porodica teškog materijalnog stanja u ruralnoj oblasti Bijelog Polja, aktivisti su posjetili njihovim kućama, dostavivši im pomoć. Realizaciju akcije u Bijelom Polju omogućili su službenici Odbora Islamske zajednice, glavni imam, predsjednik Odbora, imami, kao i aktivisti humanitarnog fonda “Merhamet” koji djeluje pri Odboru IZ-e Bijelo Polje.

Podjela paketa u BeranamaPodjela paketa u Beranama

Istog dana, aktivisti Milli Goruša u pratnji rukovodioca Vjerskoprosvjetne službe Enisa ef. Buržovića, sekretara medrese „Mehmed Fatih“ Amera ef. Šukurice i nekoliko aktivista iz Rasova, nastavili su ka Beranama, gdje je sprovedena ista akcija. U obraćanju prilikom dodjele paketa pomoći aktivistkinja Jilmaz je između ostalog rekla: “Od 1969.godine, kada je formirana organizacija, sinhronizovano djelujemo i kao muškarci i kao žene. Međutim, ovo je prvi put da kao žene djelujemo u direktnom sprovođenju projekata. Naš angažman, osim namjere da pomognemo, ima za cilj i da vam pokažemo da žena-muslimanka, jednako ima slobodu i obavezu da djeluje i bude aktivna na svim poljima društvenog života, pa i u humanitarnom radu. Posebno poručujem ženama da budu svjesni ove blagodati u Islamu, jer, poslovica kaže da žena muslimanka ima snage da jednom rukom ljulja bešiku, a drugom da okreće svijet.”  Nakon toga, u ime okupljenih, aktivistima se srdačno zahvalio glavni imam Odbora IZ-e Berane, Rahim ef. Muratović. Također u Beranama, vrijedni aktivisti Odobora, na čelu sa imamom, na najbolji način su omogućili sprovođenje akcije, u kojoj je podijeljeno više od stotinu paketa pomoći.

Podjela paketa u VrševuPodjela paketa u Vrševu

Nakon toga, iz Berana, put dobročinstva je aktiviste, zajedno sa njihovim domaćinima iz Mešihata IZ-e, odveo u selo Vrševo, gdje ih je vrševski džemat čekao sa svojim vrijednim imamom, Enisom ef. Klimentom. U ovom džematu, podijeljeno je dvadeset paketa pomoći.

Nakon kratkog odmora, i akšam namaza, aktivisti Milli Goruša su se uputili u Rožaje, gdje je juče, 28.06.2012.godine, nastavljena distribucija još više od stotine paketa, uz asistenciju aktivista NVO “Izvor” iz Rožaja.

Izvor: MonteIslam.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.