Turisti se duže zadržavaju u Rožajama nego u Kotoru i Tivtu

0
12

 

Rožaje

Od turističkih centara u Crnoj Gori, gosti u hotelima se najmanje zadržavaju u Kotoru i Tivtu. Prosječan gost u drevnom gradu po zaštitom UNESKO-a ostvari svega 2,95 noćenja, a u Tivtu turisti ostuju prosječno 3,6 dana.

Prema podacima Monstata u julu je u kotorskim hotelima bilo 11.410 gostiju koji su noćili ukupno 33.660 puta. U Tivtu je u kolektivnom smještaju boravilo 9.604 turista koji su ostvarili 34.812 noćenja.

U trećem bokeljskom gradu Herceg Novom gosto u hotelima prosječno ostaju sedam dana, jer ih je u julu bilo 23.744 turista koji su imali 161.176 noćenja. Prosječno najveći broj noćenja turisti su imali u Rožajama 7,6. U ovom gradu u julu su boravila simbolična 52 gosta, ali su imali 395 noćenja.

Na pitanja zašto se gosti u Kotoru prosječno zadržavaju manje od tri dana i šta bi trebalo učiniti da se ta situacija popravi, iz lokalne turističke organizacije “Vijestima” su kazali da postoje dva razloga kraćeg zadržavanja gostiju u tom gradu.

“Prvi je što grad nema plaže i razvijen kupališni turizam, a drugi su posjete manifestacijama (koncertima) zbog kojih individualni gosti najčešće dolaze i ostvare najčešće samo jedno noćenje, što u prosjeku daje ovaj iznos, budući da se grupe najčešće, u zavisnosti od avio-konekcija, zadržavaju šest ili sedam noći”, naveli su iz TO Kotor.

Prosjek na državnom nivou je da se gosti u hotelima zadržavaju pet dana. U Ulcinju su u julu turisti prosječno boravili 5,5 dana, Baru 6,2 a u metropoli turizma Budvi šest dana.

U julu u žabljačkim hotelima boravilo je 3.812 gostiju, ali su ostajali prosječno svega dva dana. Slično je bilo i u Kolašinu – 4,4 hiljade turista ostvarilo je svega 8,9 hiljada noćenja.

Prosječno 2,2 dana turisti se zadržavaju u hotelima u Prijestonici Cetinje, dok su u Danilovgradu prosječno ostajali 3,3 dana. Cetinje je u julu posjetilo 3,4 hiljade turista koji su ukupno imali 7,8 hiljada noćenja. U Danilovgradu je boravilo 311 turista, ali su noćili 1.004 puta.

U glavnom gradu je u ovom mjesecu boravilo 20 hiljada gostiju, ali su prosječno ostali svega dan i po i imali 31 hiljadu noćenja. Interesantno je da su u Podgorici domaći turisti boravili duže pa je 1,2 hiljade njih noćilo 3,2 hiljade puta.

Nikšić je u julu posjetilo 1,6 hiljada gostiju koji su imali 2,6 hiljada noćenja. U Mojkovcu su turisti prosječno proveli skoro dva dana, njih 795 imali je 1,4 hiljade noćenja. U Plužinama su turisti ostajali nešto duže od dva dana jer je 1,2 hiljade njih ostrvarilo 2,6 hiljada noćenja.
U ostalim gradovima na sjeveru gosti su prosječno ostajali tek nešto duže od jednog dana. Andrijevicu je u julu posjetilo 122 turista, od kojih je samo 30 bilo stranih i jedina je opština gdje su domaći gosti brojniji. U Beranama je bilo 717 gostiju, Bijelom Polju 889, Gusinju 58, a Plavu 93 i svi su bili stranci. Pljevlja je posjetio 421 turista a Šavnik 194.

Ukupan broj turista u hotelima u julu bi je za 6,8 odsto veći nego u istom mjesecu prošle godine dok je broj noćenja povećan za 5,3 odsto. U svega četiri opštine zabilježeno je manje turista, a to su Žabljak gdje je broj posjetilaca u ovom mjesecu pao sa 4,2 na 3,8 hiljade, u Šavniku sa 240 na 194, u Pljevljima sa 672 na 421 i u Beranama sa 834 na 717.

Najduže ostaju Bjelorusi, Rusi, Česi i Ukrajinci, Srbi najbrojniji

Najviše noćenja hotelima u odnosu na broj gostiju iz neke države ostvarili su Bjelorusi. Oni su prosječno ostajali 8,24 dana, ali je gostiju iz te države bilo svega 801. Na drugom mjestu su Rusi koji su u Crnoj Gori boravili prosječno 7,52 dana. Njih je bilo 20 hiljada a imali su 152 hiljade noćenja.

Na trećem mjestu su Česi koji su prosječno ostajali 7,28 dana, ali nije bilo mnogo gostiju iz ove države – svega 2,4 hiljade. Nešto malo iza njih slijede Ukrajinci sa boravkom od 7,27 dana a njih je bilo 3,6 hiljada.

Na petom mjestu su Norvežani sa boravkom od 6,17 dana. Iz ove države bilo je 3,2 hiljade gostiju. Iza njih po dužini boravka slijede turisti iz Srbije sa 6,15 dana provedenih u Crnoj Gori. Iz ove države došlo je 23 hiljade turista, što je i najveća brojka.

U procentima od ukupnog broja 13,3 odsto turista je došlo iz Srbije, 11,5 odsto iz Rusije, 5,7 odsto iz Francuske, 5,5 odsto iz Velike Britanije, 5,1 odsto iz Poljske, 4,5 odsto iz Njemačke, 4,2 odsto iz Bosne i Hercegovine,… Francuzi, Poljaci, Britanci i gosti iz BiH su ostajali prosječno 5,5 dana, a Njemci 4,8 dana.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.