Tribina za žene u Luksemburgu: Psihologija sreće, učenje optimizma

0
29

Luksemburg – Prošlog vikenda (21. april), Bošnjakinje u Luksemburgu su bile u nesvakidašnjoj prilici, družiti se i okoristiti znanjem i iskustvom, koje je sa njima nesebično dijelila, gospođa Aida Tule, psiholog iz Sarajeva. Naime, u organizaciji bošnjačkog omladinskog udruženja, Unija Mladih Aktivista (UMA), tačnije ženske sekcije UMA SISTERS, koja je odnedavno aktivna unutar pomenutog udruženja, organizovano je nekoliko edukativnih aktivnosti. Glavna aktivnost tokom trodnevnog druženja je bila tribina, koja se održala u elitnom hotelu «Mercure» u Luksemburgu. Tema tribine je bila  – «Psihologija sreće, učenje optimizma».

Na samom početku, prisutnima se obratila jedna od aktivistkinja UMA SISTERS sekcije, koja je tom prilikom poselimila prisutne, te ih je ukratko upoznala sa osnovnim informacijama o udruženju. Također je tom prilikom predstavila gospođu Tule i njen rad i angažman.

Nakon toga je uslijedilo vrlo zanimljivo izlaganje gospođe Tule, koja je tom prilikom na interaktivan način, obradila najavljenu temu, te je između ostalog, ponudila razne definicije sreće, kako formalne, tako i neformalne, a govorilo se i o putevima koji vode ka sreći i zadovoljstvu. Neki od pomenutih puteva do sreće su iskorištavanje vremena, izbjegavanje lenjosti i učmalosti, društveni angažman s ciljem popravljanja stanja u društvu, i generalno iskorištavanje potencijala s kojima nas je Uzvišeni obdario.

Neočekivano veliki broj žena raznih profila je bio prisutan na tribini. Većinom su to bile, naravno Bošnjakinje iz Luksemburga, ali također i gošće iz Belgije (omladinsko udruženje NASA) i Njemačke (džemat iz grada Mainca).

Nakon predavanja, druženje se nastavilo uz kvalitetan muhabet, kolače i kahvu.

Bošnjakinje u Luksemburgu su ohrabrene uspjehom tribine i drugim aktivnostima koje su se odvijale tokom posjete gospođe Tule, te su pozitivno iznenađene velikim interesovanjem žena u Luksemburgu za aktivnostima te vrste. Pomenute činjenice će nam predstavljati dodatnu motivaciju u našem budućem angažmanu, planiranju i realizaciji sličnih i drugih aktivnosti.

UMA SISTERS je ženska sekcija koja uspješno djeluje unutar Unije Mladih Aktivista. Članice ove, za sada najmlađe sekcije unutar pomenutog udruženja su mlade i emancipovane Bošnjakinje, koje su svjesne svoje uloge i odgovornosti u pluralističkom, luksemburškom društvu. Primarni cilj ove sekcije je okupiti žene i djevojke, te iskoristiti njihove intelektualno-organizacione kapacitete, s ciljem stavljanja istih u službu Žene i društva uopćeno, s posebnim naglaskom na bošnjačko-muslimansku populaciju nastanjenu u Luksemburgu. UMA SISTERS aktivistkinje učestvuju u gotovo svim aktivnostima organiziranim na nivou udruženja, te su potpora od velikog značaja humanitarnoj sekciji koja također djeluje u sklopu Unije Mladih Aktivista. Međutim, UMA SISTERS aktivistkinje se ne ograničavaju na tome, već aktivno rade i djeluju na organiziranju i drugih aktivnosti koje su specijalno prilagođene specifičnosti i posebnosti ženske populacije i njihovim potrebama.

Izvor: SandžakPRESS.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.