Tribina u Dragašu: Sjećanje na rahmetli Aliju Izetbegovića

6
13

Kosovo – U organizaciji UKID-a (Međunarodne organizacije za prosperitet i saradnju), u Dragašu je održana tribina povodom 12. godišnjice preseljenja rahmetli Alije Izetbegovića. Na tribini su govorili prof. dr Sadik Idrizi i akademik prof. dr Ferid Muhić.

Tribinu su u sali Doma kulture u Dragašu, prelijepim učenjem Kur’ana, otvorili imami Bajrakli džamije Idrisa Keskin. 
Predstavnik UKID-a Zeki Caliskan je na početku tribine kazao da “trebamo čuvati sjećanje na lik i djelo Alije Izetbegovića i da se ovaj trend obilježavanja nastavi u budućnosti”.
Prisutne je na život i djelo Alije Izetbegovića podsjetio kratkom biografijom moderator tribine Munafis Hodža.
“Alija Izetbegović je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih državnika. Tvorac je moderne BiH, bio je prvi predsjednik međunarodno priznate zemlje, te vrhovni komandant bosanske armije u najtežem periodu njene historije. Rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije (SDA) i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA 25. maja 1990. godine postao njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH. Nakon deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH. Autor je brojnih publicističkih radova, studija i djela, dobitnik niza međunarodnih priznanja i nagrada svijeta. Alija Izetbegović preminuo je 19. oktobra 2003. godine. Sahranjen je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.”
 
U povodu 12. godišnjice njegove smrti, organizacija UKID je publikovala video izdanje “Alija Izetbegović“ autora Seda Capci, prijevod i vokal dr. Sejfidina Haruni, koje je predstavljeno na tribini.
“Za Aliju Izetbegovića sam prvi put čuo 1983. godine, kada je u udarnom TV Dnevniku najavljen veliki sudski proces u Sarajevu navodnim „muslimanskim fundamentalistima“. Dvadeset prvog augusta 1983. dvanaestero Bošnjaka osuđeni su na ukupno 90 godina zatvora. Sintagma “etničko čišćenje” je kod nas prvi put pomenuta povodom ovog procesa. Raif Dizdarević je smatrao da iza njih stoji Amerika, Nijaz Dizdarević je u Teheranu tvrdio kako je “Izetbegovićeva grupa u dosluhu sa CIA-om”, a Hamdija Pozderac je u Bagdadu rekao da su agenti Homeinija. Zanimljivo je da je Dobrica Ćosić sa 12 akademika potpisao peticiju tražeći njihovo pomilovanje, a Papa se preko kardinala Kuharića želio zauzeti za njih”, rekao je na početku svog izlaganja prof. Sadik Idrizi i nastavio:
“Delegacija kosovskih Muslimana (danas Bošnjaka) srela se sa Alijom Izetbegovićem u Sarajevu početkom 1991. godine. Dakle, nakon prvih izbora u BiH i prije početka ratova na prostorima bivše Jugoslavije. Bošnjaci sa Kosova su u razgovoru sa Izetbegovićem ukazali  na veoma teško stanje na Kosovu i tražili savjet kako da postupaju u slučaju da se situacija još više pogorša i eskalira.  
Izetbegović im je odgovorio (parafraza): “Vama Muslimanima (Bošnjacima) na Kosovu je lakše nego nama u Bosni, mada vi ali ni mnogi drugi ne misle tako.  Poručujem vam nemojte biti dio 10%, odnosno dio onih koji vladaju sa ostalih 90%. Jer da bi manjina od 10% vladala većinom od 90%, obavezno mora koristiti silu. Ako budete dio te manjine, i vi ćete biti dio nasilja. To vam ne treba i moj savjet i amanet je da tako na radite. Ukoliko sreću tražite u tih 10%,  sigurno ćete pogriješiti. Ako na Kosovu ne bude dobro za Albance, koji su tamo apsolutna većina, neće biti dobro ni za ostale, pa ni za Muslimane (Bošnjake).“ Svi koji su postupili prema ovom amanetu, sačuvali su ljudsko dostojanstvo i pomogli svom narodu i nisu se ogriješili prema drugima.
Rahmetli Nazif Dokle je često govorio da je od Alije Izetbegovića mnogo naučio. Smatrao ga je jednim od najvećih intelektualaca na balkanskim prostorima, pa i šire. Posebno je bio oduševljen njegovom knjigom „Islam između Istoka i Zapada“. Govorio je da je iz ove knjige više naučio nego iz cjelokupne literature koju je čitao na albanskom jeziku u toku cjelokupnog školovanja. Dokle je posebno izdvajao Izetbegovićeve eseje posvećene kulturi i civilizaciji, moralu i utopiji,  društvu i zajednici, moralu i religiji, dresuri i odgoju, umjetnosti i religiji, umjetnosti i nauci, religiji i revoluciji”, rekao je prof. Idrizi.
 
Akademik prof. dr Ferid Muhić je svoj govor obrazložio u tri zasebne cjeline, o Islamu i Evropi, o ispravnosti odluke rahmetli Alije Izetbegovića o neprihvaćanju ponude date od strane Slobodana Miloševića i Izetbegoviću i Gori. 
 
“Evropa nije ekskluzivno hrišćanski kontinent. To se priznalo uvođenjem ljudi, međutim, veoma snažan uticaj u posljednjih 13 stoljeća od 710. godine do danas na formiranje evropskog realiteta ima islam. Više od 30 islamskih država u kontinuitetu postoje u Evropi. Islam je integrativna kultura Evrope, uveo je toleranciju”, navodi akademik Muhić uz primjer Roma koji su na ovim prostorima sačuvali svoj jezik, zahvaljujući toj toleranciji u vremenu Osmanskog cartsva, dok Romi u Španiji, Italiji i Grčkoj ne znaju svoj jezik. 
Kaže da to vodi do zaključka, da su svi narodi i poslije Osmanskog carstva zadržali svoju vjeru, jezik, svoje etničke, ali i etnografske elemente. 
“Srbi, Albanci, Hrvati, Crnogorci, Bugari, Grci, svi su zadržali svoj jezik. To je bez presedana u historiji velikih imperija, a da ne govorimo nastojanja da se brišu svi tragovi kultura naroda iz Srednje, Sjeverne i Južne Amerike. Upravo taj kolonijalni, imperijalni model koji je karakterističan za imperije, u islamu je bio stopiran odredbom da u vjeri nema prisile. Nikada i nigdje ne postoji nijedan dokument o prinudnoj islamizaciji niti jednog čovjeka”, pojašnjava akademik Muhić. 
Ali, navodi dalje u razgovoru, u tom kontekstu producirana je jedna satanizirajuća slika islama kao nečega što je hrišćanskoj Evropi suprotno. 
 
“Ali ni Evropa nije imanentno hrišćanska. Jer hrišćanstvo, judejstvo, islam nastaju iz iste avlije. A ta avlija nije u Evropi. Abraham, Avram, Ibrahim su iste ličnosti, to je jedan od izvora sve tri religije. Evropa nema svog poslanika, nema svoju religiju koja bi bila njena autohtona religija. Prema tome, svih pet religija ili 15 koje god da postoje na tlu Evrope i vjernici koji ih ispovijedaju su ravnopravne. Satanizacija islama je velika historijska zabluda ideološki izazvana, a koja bi morala biti izbrisana”, kaže akademik Muhić. 
Istakao je da su Bošnjaci zbog toga bili žrtve, i to je jasno iz osvetničkih govora „osveta Turcima“ itd. Potpuno nevine žrtve, kao autohtoni evropski narod, svoje religiozne pripadnosti. To se mora izbrisati i u udžbenicima i u cijeloj Evropi.
 
Jedna od glavnih optužbi na račun Alije da je on kriv za rat jer je Milošević predložio da će poštovati teritorijalni i ustavni poredak i da će na svim nivoima biti postavljeni Bošnjaci, ukoliko Bosna ostane u sastavu Jugoslavije bez Hrvatske, Slovenije i  Makedonije. Kažu da bi sve bilo u redu, a ja kažem Bosne ne bi bilo, ne bi bilo Bošnjaka, ne bi bilo ni Islama. 
Veličina Alije Izetbegovića je bila u tome što je odbio taj predlog, jer on nije želio da uzme na sebi savest jer je sledio odluku naroda koji se sa 63% izjasnio na referendumu o izlasku iz federacije. 
 
“Alija je bio upoznat da volim planine pa me je pitao idem li u Goru? Ja sam mu počeo pričati o tome i kako su naše kuće, kuće Bošnjaka, na 1.500 metara nadmorske visine . Mnogo mi smeta kad neko iz Malmea kad ide u Bosnu kaže idem dolje. U Bosni se ide gore, uzvišava se, kao što se ide u rodnu kuću, kao što se ide u lijepo sjećanje, kao što se ide dragoj, pritom ti raste duša. 
Ovi naši Bošnjaci iz Gore, negdje iz Njemačke, Austrije, Švajčarske ili Italije kažu idem dolje u Goru, valjda ne mogu to riječi. 
Svi Bošnjaci pred svojim očima trebaju imati Goru, kada idu u Bosnu, jer tamo se ide gore, tamo se ide u visine. Taj simbolički momenat, kult visine veoma je značajan. Gora je Bosna, u visinama je Bosna i Bosna je ponajviše u Gori.
 
Tribina je zatvorena dovom i Fatihom, a gosti su posluženi ašurom.
 
(Info-ks)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

 1. Dok su u Dragasu vecina bili Goranci,Slobodan Milosevic je bio popularniji nego u mnogim drugim delovima Srbije. A sada kada su tamo vecina Siptari nije ni cudo da se Aliji prave neke tribine, najvecem ubici sopstvenog narda.

  0

  0
  • Balkanski kasapin Milosevic nikad nije bio popularan u Dragasu-to je bila samo srpska propaganda
   Naprotiv na Milosevica se uvijek gledalo s GADJENJEM bas kao sto se i sad gleda na njegove genocidase cetnike..
   Zivjela uspomena na rahmetli Aliju Iztebegovica- istinskog borca za multietnicku Bosnu i Hercegovinu, demokratiju i jednaka ljudska prava za sve..
   Zivio Sandzak
   Zivjela jedna i jedina Bosna i Hercegovina
   Zivjelo Kosovo

   0

   0
   • Poznato je da su Goranci-Malsori cuvari Islamske Tradicije , cuvari Albanske kulture i Tradiciji. Sama Nosnja je tipicno albanska pogotovo kod zena( a nije kosovsko- sandzacka nego striktno albanska nosnja. I dan danas cuvaju se stari albanski rituali adeti obicaji, recimo svadbeni. U Gori se jos uvjek cuva poznata Albanska BESA (dati rijec) a to je Ponos Albanije sto i sam Poslanik s.a.w. cinio u praksi. To Albanci dobro znaju sta znaci odrzati i ispostovati rijec u pozitivinom smislu, izvrsiti Amanet i tako dalje.

    A naravno ponat nam je i hadis kada je Poslanik reko docice vrijeme kada Muslimani nece moci izvrsiti svoju datu rijec.

    Celokupan Albanski narod bez obzirom kojim se govorom sluzi, Bosnjackîm , Grckim, Turskim ili Albansckim, taj narod ta omladina nije vise za stopirati. Ta omladina je puna Energije. Jedan od primera je na Zapadu gde su Albanski Radnici naj Postovaniji i naj Pozeljniji u Firmi. Ako se neko zapita zasto, sigurnoo zato sto izvrsavaju svoju datu RIJEC, radnici su.

    Ni u kom Pogledu nemojte pokushavati negirati i umalazavati Albanski Narod, nemojte gnusiti Albanska dijela bez ikakvog Dokaza.

    Izbrisite iz glave one misli, da kad god se spomine albanac u glavama vam je, trgovac droge ili krvna osveta. Prvo naravno da medzu 12 Miliona zitelja ima i kriminalca. Drugo krvna osveta vise nepostoji koja je u mracno doba Albanaca gurnuta od strane neprijatelja Vatikana i Neprijatelja Grka i neprijatelja Slovena. Ni to va m vise nepije vodu.

    Pa bilo da su oni muslimani, katholici, evangelisti ili orthodoxi, ili hebrejci.
    Bez obzira sto se Albanci u grckoj sluze grcim Jezikom on je Albanac, Bezobzirom sto se Albanac u Sandzaku-Sjenici, Pazaru, Beranu, Gusinje, Plavu Baru, Ulcinu, Orahovcu sluzi bosnjackom jeziku ili u Gori na Sharplanini gde je SRCE Albanije on je Albanac po svojoj kulturi i tradiciji. Ili Albanci koji se sluze jos uvjek turskim Jezikom koji je ostao od Osmanlijskog Doba. Primjer Mitrovica, Prizren, Gostivar Tetovo itd.

    Mi u 1000 godisnjoj Istoriji nikad nismo napadali druge narode. Svakom je ukazana dobrodoslica na nasim prostorima i svakome su data sva prava.

    Poznato je da su se Sloveni doselili na prostorima Balkana. Jel nekome Poznato da su Ich ALbanci sprijecavali NE NE Ne.

    Mogu vam o ovome jos govoriti, Resto otkrijte sami.

    Selam svima ot vaseg Goranina-Malsora

    0

    0
  • Milice cinjenica je da smo svojom Politikom sacuvali Goru, Opolje i Deo Prizrena, jel nismo htjeli da nam se ponovi Genocid iz 1912 na Podrucju Gore i Lume to jest TOPOJANE, gde je nekoliko Stotina zitelja pobijeno.

   Kod nas goranaca-malsora je vazila i znacila samo jedna Recenica izglasena od strane Osmanlija” bicete 100 godina pod tudzim Vlascu”. I nasi preci su znali da ce Kosovo biti u tudzim Rukama 100 godina. Pa smo i saburom cjekali od 1878 godini i od 1912 godine. Sve ovo je na ekonomskoj bazi izracunato ( ko sto su pri skorije vrijeme Srpski Akademci potvrdili), ne na genocidnoj kao sto slucaj u r. Bosni. To se najlakshe ovako objashnjava Albanci su 1878 dobili takav udar da im trebalo 100 godina da se oporave. :).

   Milosevicevi Ljudi su dolazili u dragashu 1995 Godine po prvi put. 1998 je dosho negov Komplize Bulatovic iz Podgorice, sjecam se bio sam 5. Razreda osnovne Skole. Pa nas Uciteljica srpskog Jezika Zorica Dzukic tjerala da ga najlepse docekamo, Sobzirom da mi Vuk Drashkovic kucni Prijatelj, nisam se toliko Milosevicevca plasio, pa i nisam na Tom skupu ucestvovao. 1991 godine 65% goranaca nije imalo zavrsenu osnovnu skolu, pa je lakshe bilo raditi sa nepismenim Ljudima, a jos pogotovo kad se albanci sluze tada drzavni jezikom to jest srpskim. sobzirom da je bila 95,ta godina nas Lider Ibrahim Rugova nas je mudro i pametno saopstimo da se suzdrzimo jos malo, da nam se ne dogodi ono sto se nije dogodilo. Milosevic nama nije nista doneo dobro, zatvorio nam Fabrike i Preduzeca, osiromashio narod. Ljudi su pobeglu u inostranstvo. Njegov najveci uspeh je bio odvajane opstine zajedno sa gospodinim Redzepom Hodza iz Restelice. svi ti Goranci koji su radili zajedno protiv svoj svopstveni narod mestana svojih sela, ti se nikada vise nece vratiti na svoje, a nekoliko od njih zadobili Bozje kazne izcrkavaju kao psi u Americi Srbiji Makedoniji ili Zaadu,, ali svoj Memlecet nece videti, pa mozda ga i nevole jer kad bi ga voljeli sigurno bi za sebe dobro radili. Zasto Kazem nesmiju doci u svoj rodni kraj, zato sto od nikoga MErhaba nemaju Niko sa njima kafu nepije, Dolaze ko tudzi i odlaze razocarani ko tudzi, gotovo je sa njima. (molim citaoce nemojte ovo snazno shvatati ali je realitet 100%, sta je bilo bilo je, ledajmo u buducnost svi zajedno)

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.