Treći šapat Sare Sabri

1
628

mail.google.comNovi Pazar – Povodom izlaska Vaše već treće knjige “Šapat ženske suze” željeli smo Vas predstaviti našim čitaocima. Šta je “Šapat ženske suze?“

Šapat ženske suze je zapravo zbirka poezije koja je pisana u rasponu od 2000-te na ovamo. Obuhvata moj bezbrižni medresantski život i sve ono što mi je uslijedilo poslije, a što je jako daleko od bezbrižnosti. To je krik obespravljene majke, u kom će se mnoge žene na žalost pronaći u vremenu kada se ni sekularni a ni šerijatski zakon niti vjera ne poštuju dovoljno. To su pjesme protkane mojom patnjom i  bolom za djecom koja ne rastu pored mene, teretom koji mi je život stavio na leđa i zapravo su ventil kojim sam ja, povremeno, tu bol  ispuštala iz sebe i bar prividno olakšavala duši u mometima kada mi oni najviše nedostaju. To je zapravo zbirka koju je sigurno nemoguće pročitati i ostati suhih trepavica. To sigurno nije zbirka koju ćete pročitati i baciti negdje na policu da na nju pada prašina. U to sam duboko sigurna.

U godini iza nas su izašle još dvije  Vaše knjige koje su naišle na jako dobar prijem kod čitalaca. Kakve su to knjige i kako su nastale?

Sanela: Izdavačka kuća El-Kelimeh je moje prve dvije knjige, Šapućem ti kao žena ženi i Šapućem ti kao žena mužu proglasila najprodavanijim u ovoj godini, jer su za ovih nekoliko mjeseci prodate u tiražu od skoro 10.000 primjeraka, a ja se iskreno nadam da će ih Šapat ženskih suza stići, a možda i prestići u toj brojci.

Moja prva knjiga Sapućem ti kao žena ženi je izašla u septembru prošle godine. Za mjesec  i po dana je prvi tiraž potpuno rasprodat i moja izdavačka kuća, El-Kelimeh,  je morala štampati drugo izdanje. Tu prvu knjigu pisala sam devet godina, malo u Siriji, malo u Egiptu malo Novom Pazaru. Nije to bilo neko aktivno pisanje knjige, već najvećim dijelom akumulacija i inkubacija mog poimanja odnosa u islamskom braku. Ona je, ustvari, nikla iz moje želje i potrebe da mlade supruge mogu pročitati nešto što će im pomoću u bračnoj svakodnevici  i dati im odgovor na neka pitanja na koja samo iskustvo može odgovoriti. Takvo što se nije moglo nigdje naći, pa sam poželjela da neka razmišljanja i način rješavnja određenih problema podijelim sa drugima. Ovo pogotovu što sam i sama željela i vapila za dobrim savjetom, mudrom riječju, načinom kako je neko riješio neki problem. Posebno želim istaći da sam stil pisanja prilagodina ženama kojima je knjiga i namijenjena i koji će je lahko razumjeti. Literatura koja se bavi problematikom braka i bračnih odnosa u islamu, a kojom mi raspolažemo je jako oskudna i svodi se samo na propise, citate, dužnosti muža i žene itd. Skoro i da nema nekih konkretnih stvari- Život je mnogo više od toga.

Drugu knjigu, Šapućem ti kao žena mužu sam objavila u januaru ove godine. Ona je zapravo nastala kao posljedica razgovora sa ženama na promocijama koje sam imala širom Bosne i Sandžaka. Žene su iznosile probleme koje imaju sa svojim muževima, zamjerke isl., a ja sam to sve stavila na tas islama i pitala se koliko je to naše ponašanje ustvari šerijatsko. U suštini, mnogo više se bavimo nekim ‘vizuelnim’ sunnetima, koliko smo podigli nogavice, pustili brade isl., a onaj drugi sunnet, koji je po meni mnogo bitniji i jezgrovitiji – „Najbolji među vama je onaj ko je najbolji prema svojoj porodici.“ – smo stavili negdje na periferiju naših interesovanja. Realnost je ono što je karakteristika mojih knjiga, s akcentom na svjesnost o propustima koje pravimo i pokušavanje da život što više uskladimo sa šerijatom, jer koliko ga se više držimo, naš život je utoliko kvalitetniji.

 

Zašto Sara Sabri, a ne Sanela Karišik- Begović?

Sanela: Ja sam, s obzriom da godinama radim u medijima, manje-više poznata svom narodu, pa sam pseudonimom htjela da svjetlost s moje ličnosti usmjerim na ono što želim reći: Ne gledaj ko kaže već šta kaže. Kod nas je to obično obrnuto. Kad s nekim razgovaramo više se bavimo time kako je obučen, ko je isl., nego šta nam govori, a što je daleko bitnije. Sara je moje drugo ime kojim me porodica i uski krug prijatelja oslovljava, a Sabri kao sabur je moja životna odrednica koju nisam birala nego sam je, kao i mnogi drugi, prihvatila nemajući drugog izbora.

Kada pišete, a s obzirom na Vašu produktivnost, kojih principa se najviše držite?

Sanela: Godinama sam radila kao lektor i mnoge knjige su mi protutnjele preko ruku od naših i stranih autora. Neke sam čitala s ushićenjem, ali su jako rijetke. Međutim, najbrojnije su one koje čitate (jer morate, takav vam je posao) a usput se nervirate i cupkate nogom. Kada sam odlučila objaviti svoje prve dvije knjige, jedna od glavnih vodilja mi je bila da te knjige budu korisne i lako razumljive, ali ne i dosadne. Svakom rečenicom sam pokušavala držati budnom čitaočevu pažnju i činiti ga nestrpljivim do kraja. Mislim da sam u tome uspjela, jer sam na kraju knjiga ostavila svoj meil u želji da mi čitaoci ukažu na svoje utiske o knjigama, primjedbe, zamjerke, dopune, pa eto i pohvale. Meilove dobijam jako često i jako mnogo. Na žalost, uprkos mojoj želji, ne stignem odgovoriti na sve, ali su mi oni jako dragocjeni i sve ih pročitam. Sudeći po njima, moj cilj je sasvim ispunjen. One su izuzetno interesantne čitaocima i što je meni još bitnije, uspjele su bračne partnere podstaći na razmišljanje i rješavanje nekih sitnih bračnih problema koji se vremenom nagomilavaju i dovode do pucanja bračne zajednice. Kao žena koja zna šta znači proći kroz traume razvoda, sve svoje kapacitete usmjerila sam na to da pomognem, ako ikako mogu, bilo kome da spasi svoj brak i ne doživi ono što sam ja doživjela.

I zapravo, sve tri knjige sam pisala iz velike ljubavi  prema ženama, posebno Bošnjakinjama koje smatram najdivnijim ženama na svijetu, i iz želje da im prenesem neko svoje shvatanje ili iskustvo koje ne mora biti ispravno, ali koje ih bar može podstaći da razmisle i poprave svoj bračni život. Ja sam duboko ubijeđena da žena može biti istinski sretna samo ako živi u sretnom i harmoničnom braku, dakle u porodici. Sve drugo – karijera, materijalna bogatstva, čak i djeca koju imamo iz braka u kom više ne živimo – su samo bljeskovi sreće, ali ako to nije skladan brak, harmoničan porodičan život, to je slagalica u kojoj nedostaju neke kockice i  s toga ne može biti potpuna i lijepa. Ono što skladan brak može pružiti čovjeku, ne može ni karijera, ni bilo kakav drugi uspjeh ili materija. Te se stvari, prosto, ne upoređuju niti je to moguće. Međutim, svjesna upravo toga, htjela sam i ohrabriti žene na pobunu onda kada se osjete maltretiranima, poniženima, kada brak više nije toplo gnijezdo kom dajemo svoj maksimum u želji da dobijemo isto, nego sumorna teška svakodnevica ispunjena torturom, batinama isl. U brak treba uložiti sve svoje kapacitete i ne štedjeti se, ali znati prepoznati kada neko to ne cijeni, uzima zdravo za gotovo, iskorištava nas, čini nam nasilje – i tada ‘povući ručnu’, podvući crtu i napraviti rez ma koliko boljelo. Ne može nesretna majka odgojiti sretnu djecu. Djeca koja žive u porodici u kojoj otac maltretira majku, u kojoj je svaki dan napet i grčevit, ne mogu biti sretna djeca. Majka koja trpi nasilje i kaže da trpi zbog djece, nikakvu uslugu ne čini djeci. Naprotiv, uništava i sebe i njih. Zato sam željela reći svim ženama da brak ne smije biti trpljenje, i nikada nikome u životu to ne smijemo dozvoliti. Žena  je biće dostojno poštovanja i mora biti dovoljno jaka da u svakom trenutku života zna šta joj je činiti, a ne samo prepustiti se životu kao rijeci da je nosi pa kud god i kako god.

 

Vaše knjige su okarakterisane kao udarac realnosti. Zašto?

 

Sanela: Zato što sam se u njima bavila svakodnevicom, onim što svaki dan živimo i proživljavamo, problemima na koje nailazimo, onim što bismo željeli da nam neko pomogne i pokaže kako da riješimo, a tog nema. Naša bošnjačka zajednica je na žalost opterećena mnogim tabuima i predrasudama, pa nam se skoro nemoguće nakaniti upitati majku ili nekog drugog o nekim intimnim stvarima koje nas muče ili o nekom problemu. Prije ćemo se odlučiti da šutimo i ne izazovemo čuđenje, nego da pitamo. Ja smatram da islam nije vjera tabua, i da ni muslimanska društva to ne trebaju biti. Moja parola je da sve što nije grehota, nije ni sramota, a sve što jeste grehota treba biti i sramota. Iz historije znamo, a ja sam to na više mjesta u knjigama podvukla, da su žene Muhammedu, a.s., postavljale raznorazna pitanja od kojih bi se on nekad zacrvenio od stida ili pokrio lice odjećom, ali ih nikad nije ukorio što pitaju, niti ih je ikad ostavio bez odgovora. Aiša, r.a., je čak rekla da su to najbolje žene, jer ih stid nije spriječio da se informišu o svojim pravima i o svojoj vjeri. Ja sam upravo o tome i pisala u knjigama i mislim da su zbog toga i čitane, jer nude odgovor na mnoga pitanja o kojima su žene ćutale, a bilo ih je stid upitati ili prosto nisu imale koga ni pitati o tome.

 

 Šta Sara Sabri planira u skorijoj budućnosti?

Sanela: Da se hajirli porodim! To mi je prvi zadatak i trenutno velika preokupacija s obzirom da sam u devetom mjesecu trudnoće i nestrpljivo očekujem svoje treće dijete zbog čega sam jako sretna. No, to me svakako ne sprječava da svoju energiju usmjeravam i na druge aktivnosti. Pripremam se za promociju u Novom Pazaru 3. oktobra u Galeriji multimedijalnog centra. Odmah potom ce uslijediti i promocija u Sarajevu. Istovrmeno radim na četvrtoj knjizi koja će opet nadam se biti osvježenje na policama naših knjižara, ali za sada neću otkrivati o čemu se radi. Reći ću samo da sam oblast braka zatvorila, dovoljno pisala o tome, i da ću se sada fokusirati na druge, ali također, ženama posebno, zanimljive stvari i teme.

Onda se ponovo uskoro vidimo nekim novim povodom! Hvala Vam što ste  izdvojili svoje vrijeme za naš sajt.

 

Sanela: Sajt Akos. ba jako cijenim. Redovno čitam sve što se na njemu objavi i čast mi je govoriti za njega. Hvala Vama!

 

BIOGRAFIJA:

Sara Sabri (Sanela Karišik-Begović) je rođena 1984. godine u Novom Pazaru.

Poslije osnovne škole je diplomirala u medresi Gazi Isa-beg također u Novom Pazaru. Na Internacionalnom univerzitetu je paralelno studirala Bosanski i srpski jezik i književnost te Diplomatiju i međunarodne odnose.

 

•           U izdavačkoj kući “El-Kelimeh” radi kao lektor.

•           Na TV Sandžak je autorica i voditeljica emisije „Žena i njen svijet.“

•           Osnivač je Ženskog edukativnog centra „Rahma.“

•           Njena prva knjiga Šapućem ti kao žena ženi izašla je 2012.godine i za nepuna dva mjeseca doživjela dva izdanja. U 2013.-oj je izdala knjigu Šapućem ti kao žena mužu i zbirku pjesama Šapat ženske suze.

•           U studentskom radiju “Universa” radila je kao novinar i spiker.

•           Nekoliko godina je pisala za magazine Softa, Glas islama, Zehra, Bošnjaci.net, Reviju Sandžak i Pan Bošnjak.

•           Radila je u vrtiću “Revda” kao vaspitačica.

 

Udata je, majka je, za sada, dvoje djece i živi u Sarajevu.

Intervju: Sanela Karišik-Begović (Sara Sabri)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.