Tražili ste – gledajte

3
16

Uvijek me zbunjuje sposobnost političara na vlasti da od nečega što nije nikakva teškoća naprave prvorazredni problem. Primjer su i izbori za Nacionalni savjet bošnjačke nacionalne manjine ili Bošnjačko nacionalno vijeće. Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić raspisao je za 17. april nove izbore za BNV.

Na prošlim izborima, 6. juna, najviše mandata – 17 od 35, osvojila je Bošnjačka kulturna zajednica muftije Muamera ef. Zukorlića, Bošnjačka lista SDA ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina 13, a pet Bošnjački preporod SDP ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića.

Šokirali su ti rezultati oba ministra Bošnjaka ali i ostatak vlade, koja je, ne znam na osnovu čega, mislila da je Sandžak njihova sigurna biračka baza. Muftiji, koji je postao vjerovatno najomrznutija ličnost u beogradskim medijima i oštar kritičar vlade, izbori za BNV poslužili su da se nametne kao lider sandžačkih Bošnjaka iz prostog razloga – dva ministra Bošnjaka su ništa ili vrlo malo uradili za svoje sunarodnike. Kasniji potezi vlasti samo su ojačali muftijinu poziciju. Jačaju je i dalje.

Na konstitutivnoj sjednici, 7. jula, BKZ muftije Zukorlića, uz podršku dva člana Bošnjačkog preporoda, obezbjedio je većinu i formirao BNV. Pošto su sjednicu bojkotovali članovi ostale dve liste nije bilo dvije trećine vijećnika i država ga nije priznala. Onda su krenule besomučne optužbe, fol pregovori, dogovori, incidenti, Zukorlić zaoštrio retoriku… Dva člana BP koji su „prešli“ kod muftije podnijeli su krivične prijave protiv NN lica koje je Ministarstvu za ljudska i manjinska prava navodno predalo njihove falsifikovane ostavke. „Druga“ strana je odgovorila optužbama da je muftija „kupio“ dva člana BP. Izjasnile su se i nezavisne institucije. Poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić je ocijenila da je u ovom procesu bilo kršenja prava Bošnjaka, zaštitnik građana Saša Janković je Ministarstvu za ljudska i manjinska prava uputio brojne zamjerke, a povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić podnio krivične prijave protiv više osoba osumnjičenih za falsifikovanje biračkog spiska Bošnjaka. Ništa od toga ministra Čiplića nije dodirivalo. Kritike su njega činile jačim, pa nije ni zatražio dogovorenu sjednicu Zakonodavnog odbora Skupštine Srbije. Sada ponovo nama „specifičnim“ Bošnjacima objašnjava kako nas i naša prava štiti od „strašnog“ muftije.

Nacionalne savjete smatram za nepotrebne institucije jer su neaktivne u svom poslu, zaštiti i očuvanju kulture, jezika, obrazovanja i informisanja manjina. Savjeti su uglavnom postali institucije koje služe strankama nacionalnih manjina da dobiju pare iz budžeta i udome kadrove koje nisu „uvalili“ u neku republičku instituciju, a državi da pokaže kako se kao silno brine i štiti prava manjina. Navešću primjer, država finansira jedne novine bošnjačke manjine u kojoj sam jednom, na prve tri strane izbrojala čak šest slika Sulejmana Ugljanina. Koje je moje bošnjačko pravo zaštićeno time? Šta dobijam ako bi takve novine sutra preuzeo muftija Zukorlić pa objavio također šest ili više svojih slika?

Dakle, da mene iko pita, nacionalni saveti ne bi postojali. Dovoljno bi bilo da država poštuje zakone kojim garantuje zaštitu prava manjina i da u postojeće državne organe uključi naše predstavnike. Ali, kad su već organizovali izbore, trebalo je da poštuju rezultate. Ako je muftija Zukorlić osvojio najviše glasova i obezbijedio većinu, što jeste, to je trebalo i država da prizna, a ne da nizom vrlo sumnjivih poteza, kojim pokušava da „progura“ dva ministra Bošnjaka, izaziva krizu u Sandžaku. Jasno je šta će biti 17. aprila. Neka na izbore učestvuju i 44 klonirane liste, ubjedljiva većina Bošnjaka će ih bojkotovati. Neki zato što će poslušati muftiju Zukorlića, drugi zato što im je dosta lakrdije od „izbora“ na kojima ti organizator, država, „namiguje“ za koga da glasaš. A ako ne glasaš za te, ponavljat će izbore dok njihovi ne „pobede“. Ne sumnjam da će zvanični rezultati biti drugačiji i da će se ponoviti referendum za Ustav Srbije. Ne znam nijednog sandžačkog Bošnjaka koji je glasao na referendumu, izuzev ministara, a zvanični podaci kazuju da smo masovno izašli i glasali „za“. Demokratski, kao izborne pobjede Ben Alija u Tunisu. Šta će time dobiti Bošnjaci? Dva BNV, jedno „muftijino“, drugo „državno“. Srbija? Nove napetosti. Šta ću ja raditi 17. aprila? Nadam se da će vrijeme biti lijepo i da ću prošetati. Izbori? Ne, hvala. Čekam parlamentarne, a onda i predsjedničke.

Autor: Safeta Biševac

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.