Totalna diskriminacija od strane Reisa i vrha IZ CG spram odbora IZ Plava

9
70

Plav – Da se primjetiti da je IZCG u zadnje vrijeme razvila širok spektar svojih aktivnosti van granica Crne Gore, sa raznim islamskim zajednicama, iz bližeg i daljnjeg okruženja, asocijacijama, udruženjima itd., što je za svaku pohvalu, gdje se i nadamo da će sve te posjete biti učinkovite i plodotvorne za muslimane u Crnoj Gori, ali, ono što je za svaku osudu i kritiku, jeste totalna diskriminacija i deklasiranje cjelokupnog sastava Odbora Islamske Zajednice Plava, kako džematlija tako i odbornika i predsjednika Islamske Zajednice i institucije glavnoga imama, kao i ostalih imama, koji su u širokom luku zaobiđeni i izopšteni iz učešća u aktivnostima IZCG – van granica Crne Gore.

Odbor IZ Plav-a je jedan od najredovnijih i najaktivnijih odbora kada je u pitanju unutrašnji rad IZ-e CG; Odbor IZ Plav-a je redovni platiša i donator svih akcija koje je poveo Mešihat IZCG, preko redovnog sadekatul-fitra kao i raznih donacija i sedžada koje su uvjek ispunjavane u konsolidaciji sa odlukama i aktivnostima Mešihata IZCG.

Plavo-gusinjani, kako ovi u Crnoj Gori, tako i oni u Americi i šire, su uvjek stajali na braniku Islamske zajednice Crne Gore, zdušno i prvenstveno pomagajući projekat Medrese, kako sa preko 100 hiljada eura koje su plavo-gusinjani, u vidu sadekatul-fitra, u zadnjih desetak godina, redovno skupljali i slali za Medresu u Tuzima, tako i sa preko 100 hiljada dolara koje su plavo-gusinjani iz Amerike donirali za izgradnju Medrese u Crnoj Gori.

Sve to izgleda nije dovoljno vrhu IZCG da blagonaklono gleda na Plav i Gusinje, i da toliku žrtvu makar na neki način ispoštuje i ukaže joj respekta, tako što će Mešihat IZCG aktivnije uključivati odbornike, predsjednika i imame IZ Plava i Gusinja, kako u svojim prekograničnim tako i unutar-graničnim aktivnostima IZCG.

Imao sam dostupan uvid, kako preko internet stranice www.monteislam.com tako i preko časopisa ELIF, u preko 30 radnih i službenih posjeta reisa i Mešihata Islamske Zajednice Crne Gore, i na osnovu toga uzorka se da zaključiti favorizovanje sljedećih Odbora i imena unutar sistema IZCG.

Što se tiče Odbora – maksimalno su isforsirani:

1. Odbor IZ Rožaje
2. Odbor IZ Podgorica i Tuzi
3. Odbor IZ Bar
4. Odbor IZ Bijelo Polje
5. Odbor IZ Ulcinj

U – prekograničnom – radu IZCG, maksimalno su zapostavljeni:

1. Odbor IZ Plav i Gusinje
2. Odbor IZ Berane
3. Odbor IZ Petnjica
4. Odbor IZ Pljevlja
5. Odbor IZ Tivat…

Kako i na koji način će to vrh Mešihata IZCG objasniti i opravdati – baš bih volio da čujem, ali ono što je činjenica i fakat, jeste to da su džematlije i odbori, iz navedenih mjesta, maksimalno isključeni iz toka dešavanja i aktivnosti IZCG, i vrh Mešihata ih se redovno sjeti samo u oči ramazanskog bajrama kako bi ih podsjetio na to gdje trebaju dati sadekatul-fitr. Za ovakvu situaciju dosta su krivi i članovi mešihata koji sjede u Mešihatu – ispred navedenih mjesta – i navodno zastupaju njihove interese – ali je istina nešto sasvim suprotno. Korespodencija članova mešihata sa matičnim odborima je ravna nuli, pa je i normalno da se stvari odvijaju u neželjenom toku.

Kao dokaz ovome što govorimo, navodimo vam detalje iz preko 30 službenih posjeta Mešihata IZCG – gdje vas molimo da pokušate naći nekoga od članova Odbora IZ Plava, koji su zajedno sa reisom bili u nekoj evro-azijskoj turneji… a ako se slučajno i nađe neko ime – pokušajte to usporediti sa ostalim učesnicima evro-azijskih putešestvija, pa će vam slika biti puno očitija i jasnija…

Priredio: Sead ef. Jasavić, prof.fikha
imam Sultanija džamije, Plav, CG

————————————————–
2012.g.

-Reis Fejzić u posjeti Turskoj

Objavio Enis Burdžović 13. Mart 2012. u Novosti

Istanbul – Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef Fejzić u pratnji direktora za odnose sa inostranstvom Mešihata IZ-e Omera Kajosaja otpočeo je posjetu Turskoj.

-Delegacija IZ-e u Crnoj Gori nastavila posjete zvaničnicima i institucijama u Kuvajtu

Objavio monteislam 5-7. Mart 2012. u Novosti

Kuvajt – Na poziv Ministarstva za vakuf i islamska pitanja države Kuvajt, delegacija Islamske zajednice u Crnoj Gori, na čelu sa reisom Rifatom Fejzićem, boravi u zvaničnoj posjeti ovoj zalivskoj zemlji. Delegaciju pored reisa Fejzića sačinjavaju Omer Kajoshaj, direktor kancelarije za odnose sa inostranstvom i Enis Burdžović, rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Mešihata IZ-e.

-Drugi svjetski kongres o islamskom buđenju

Objavio Džemo Redžematović 1. Februar 2012. u Novosti

Teheran – Na poziv generalnog sekretara Svjetskog kongresa za islamsko buđenje, gospodina Ali Ekbera Velajetija, glavni imam u Podgorici, Džemo Redžematović, boravio je u IR Iranu gdje je prisustvovao Drugom svjetskom kongresu za islamsko buđenje (World Assembly of Islamic Awaikening).

2011.g.

-Predstavnici Mešihata IZ-e u posjeti Njemačkoj

Objavio monteislam 20. Novembar 2011. u Novosti

Olpe – Dana 19. novembra 2011. godine, na poziv Beke Selimanjina predsjednika Zavičajno-humanitarnog Plavo-Gusinjskog uduženja “Merhamet”, prof. Enis ef. Burdžović šef Vjersko-prosvjetne službe Mešihata IZ-e u Crnoj Gori i prof. Fuad ef. Čekić pravni savjetnik reisa IZ-e u Crnoj Gori, prisustvovali su bajramskoj (donatorskoj) večeri u Olpima, organizovanoj radi sakupljanja pomoći za internatske potrebe medrese “Mehmed Fatih“ u Podgorici. Skupu se obratio konzul Crne Gore u Njemačkoj gospodin Ervin Ibrahimović, koji je pozvao Plavo-Gusinjane da se za sve sto im bude trebalo obrate konzulatu u Frankfurtu, gdje ih čekaju otvorena vrata za rješavanje svih problema.

-Reis Rifat ef. Fejzić u posjeti našim iseljenicima u New York-u

Objavio monteislam 19. Novembar 2011. u Novosti

USA/New York- Na poziv Islamske zajednice i kulturnog centra Plav-Gusinje, dana 17.11.2011. godine u New York-u je doputovao reis IZ-e u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić. U njegovoj pratnji došao je i Sadmir Hadžijić, profesor turskog jezika u medresi “Mehmed Fatih” u Podgorici.

-U Prištini održana međunarodna konferencija o radu imama i vjeroučitelja u jugoistočnoj Evropi

Objavio monteislam.com 23. Oktobar 2011. u Novosti

Priština – U periodu od 21. do 23. oktobra 2011. godine, u zajedničkoj organizaciji Instituta za obrazovanje i nauku Univerziteta u Beču i Fakulteta za islamske studije u Prištini, organizovana konferencija pod nazivom „Obuka imama i vjeroučitelja za islamsko obrazovanje u Jugoistočnoj Evropi“. Konferencija je održana u hotelu „Viktorija“ u Prištini. Učešće na ovom naučnom skupu je uzelo 34 istraživača iz različitih zemalja svijeta sa skoro svih kontinenata. Učešće na ovom skupu, ispred Islamske zajednice u Crnoj Gori, uzeo je prof. Omer Kajoshaj, zamjenik direktora medrese „Mehmed Fatih“ u Podgorici. On je u radnom dijelu konferencije imao izlaganje na temu „Da’vah u promjenjivom svijetu, – novi izazovi u radu imama“.

-Reis Rifat ef. Fejzić boravio u višednevnoj posjeti Somaliji

Objavio monteislam 27. Septembar 2011. u Novosti

Somalija / Mogadiš – Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, boravio je u višednevnoj posjeti Somaliji. Reis Fejzić je prvi predstavnik jedne balkanske institucije koji je bio u ovoj zemlji, čije je stanovništvo, uslijed nezapamćene suše i dugogodišnjeg građanskog rata, suočeno sa siromaštvom i velikom gladi, od koje je umro veliki broj ljudi, posebno djece.

-Reis Rifat ef. Fejzić boravio na iftaru u Istanbulu

Objavio monteislam 8. August 2011. u Novosti

Istanbul – Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić boravio je u Istanbulu na iftaru kojeg je priredio poznati turski džemat Sulejmandžije. U ogromnom i impozantnom zdanju pomenutog džemata organizovan je iftar za preko 1.000 zvanica. Među zvanicama su bili i prestavnici Islamskih zajednica iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske, Makedonije te Crne Gore koju je predstavljao reis Fejzić.

-Reis Rifat ef. Fejzić na međunarodnom samitu Islamske svjetske lige (Rabita) u Saudijskoj Arabiji

Objavio monteislam 26. Juli 2011. u Novosti

Saudijska Arabija/Mekka – Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić prisustvovao je trodnevnom međunarodnom samitu islamskih vođa, kojeg je organizovala Islamska svjetska liga (Rabita) u Mekki. Pokrovitelj međunarodnog samita bio je njegova eminencija kralj Saudijske Arabije Abdullah bin Abdulaziz al-Saud, a u njegovo ime skup je poselamio guverner Mekke.

-Reis Fejzić u višednevnoj posjeti Švajcarskoj

Objavio monteislam 5. Juni 2011. u Novosti

Švajcarska/Watwill – Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić boravio je u višednevnoj posjeti iseljenicima sa područja Crne Gore u Švajcarskoj. Posjeta je otpočeta hutbom u džematu Wattwil gdje je u prepunom mesdžidu divno uredjenog mini islamskog centra, reis Fejzić održao hutbu. On se hutbom osvrnuo na značenja dobročinstva i prvrženost ljudi posebno onih koji žive daleko od svog vatana, o uzajamnom pomaganju i oslanjanju jednih na druge…Na skupu je o razvoju matične institucije, Islamske zajednice u Crnoj Gori, govorio i sekretar Mešihata Bajro ef. Agović, koji je zajedno sa reisom boravio u ovoj višednevnoj posjeti Švajcarskoj.

-Posjeta Islamskoj zajednici Rusije predstavnika Islamske zajednice Crne Gore

Objavio monteislam 30. Maj 2011. u Novosti

Moskva – Delegacija Islamske zajednice u Crnoj Gori, reis Rifat Fejzić i članovi Mešihata Džemo Redžematović i Suljo Mustafić, boravili su u Moskvi višednevnoj posjeti Islamskoj zajednici Rusije. Delegaciju je primio prvi čovjek Islamske zajednice Glavni muftija Ravil Gajnudin koji je, u dugom i srdačnom razgovoru, u sjedištu Islamske zajednice iskazao zadovoljstvo posjetom i ukazao na mogućnosti saradnje dviju islamskih zajednica na svim nivoima.

-Delegacija Islamske zajednice u Crnoj Gori u posjeti gradu Kodžaeli u Turskoj

Objavio monteislam 25. Maj 2011. u Novosti

Istanbul/Kodžaeli – Delegacija Islamske zajednice u Crnoj Gori na čelu sa reisom Rifatom ef. Fejzićem boravila je u višednevnoj službenoj posjeti gradu Kodžaeli u Turskoj, na poziv predsjednika ove opštine… Osim reisa, delegaciju su sačinjavali predsjednik Sabora Islamske zajednice u Crnoj Gori, Muidin ef. Milaimi, i direktor medrese “Mehmed Fatih”, Omer ef. Kajoshaj.

-Reis Rifat ef. Fejzić na svečanosti “Kutlu Doğum Haftası” u Istanbulu

Objavio monteislam 23. April 2011. u Novosti

Dana 14. aprila 2011. godine, na poziv turskog kolege, reisa dr. Mehmet Gormeza, reis Rifat ef. Fejzić je pristovao jednom takvom skupu, koji je održan u olimpijskoj dvorani Atakoy u Istanbulu. Pored vrhunskih učača Kur’ana, ilahija, mevludskih izvedbi, skupu su se obratili brojni ugledni govornici, prije svih reis Mehmet Gormez, zatim lider vodeće opozicione republikansko-narodne partije Kemal Kilicdaroglu i na kraju erupcija odusevljenja je nastupila kad se pojavio premijer Redžep Tajip Erdogan. Turski reis dr. Gormez je ovu godinu proglasio godinom rahmeta – milosti, jer je naš miljenik Muhammed, s.a.v.s., došao kao milost svim svjetovima. Prisustvo na ovako impozantnom skupu je nemjeriva počast reisu Fejziću, koji je u pratnji zamjenika direktora Medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici Rahman ef. Kačara i glavnog imama odbora IZ-e Rožaje, Ernada ef. Ramovića prisustvovao ovoj svečanosti.

-U Skoplju održani peti susreti islamskih poglavara Balkana i Turske

Objavio monteislam 8. April 2011. u Novosti

Skoplje/Makedonija – U Skoplju su održani peti susreti islamskih poglavara Balkana i Turske. Domaćin skupa je bila Islamska zajednica u Makedoniji predvođena njenim reis-ulemom Sulejmanom ef. Redžepijem. Delegaciju Islamske zajednice u Crnoj Gori predvodio je reis Rifat ef. Fejzić, koji je tokom dvodnevnog boravka u Skoplju imao niz susreta sa svojim kolegama iz regiona… Osim reisa Fejzića, delegaciju Islamske zajednice u Crnoj Gori sačinjavali su direktor Medrese u Podgorici Omer Kajoshaj, glavni imam iz Ulcinja Rifat Jusufi i imam i profesor u Medresi Suad Ukoshata.

-Reis Rifat Fejzić susreo se u Ankari sa reisom Islamske zajednice Turske prof. dr. Mehmet Gormezom

Objavio monteislam 24. Februar 2011. u Novosti

Turska/Ankara – Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić susreo se juče, 23. februara 2011. godine, u Ankari sa novoizabranim poglavarom Islamske zajednice Turske prof. dr. Mehmet Gormezom. U srdačnom razgovoru reis Rifat Fejzić je čestitao novoizabranom pogavaru Islamske zajednice Turske prof. dr. Mehmet Gormezu, naglašavajući značaj prisne i prijateljske saradnje dvije institucije… U delegaciji koja se nalazi u višednevnoj posjeti Islamskoj zajednici Turske nalaze se i član Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori Suljo Mustafić, direktor Medrese u Podgorici Omer Kajošaj i predsjednik Sabora Islamske zajednice u Crnoj Gori Mujdin Milaimi.

-Delegacija Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori posjetila Muftijstvo u Skadru

Objavio monteislam 27. Januar 2011. u Novosti

Albanija/Skadar – Delegacija Mešihata IZ-e u Crnoj Gori juče, 26. januara 2011. godine posjetila je Muftijstvo u Skadru. Delegaciju su sačinjavali Omer Kajoshaj, šef službe za odnose sa javnošću Mešihata, Ismail Dacić, imam Osmanagića džamije u Podgorici, Fuad Čekić, šef pravne službe Mešihata i kordinator Dijaneta Turske (Islamska zajednica u Turskoj) za Crnu Goru Muhamed Tevfik.

-Predstavnici Islamske zajednice u Crnoj Gori na dženazi hadži hafizu Halidu ef. Hadžimuliću

Objavio monteislam 10. Januar 2011. u Novosti

Sarajevo – U haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu danas je nakon ikindije-namaza klanjana dženaza hadži hafizu Halidu ef. Hadžimuliću. Dženazi su prisustvovali i predstavnici Islamske zajednice u Crnoj Gori, reis Rifat ef. Fejzić, zamjenik direktora Medrese u Podgorici, prof. Rahman ef. Kačar, Glavni imam u Podgorici, prof. Džemo ef. Redžematović i prof. Sadmir ef. Hadžijić.

2010.g.

-Posjeta reisa Rifata Fejzića Norveškoj

Objavio monteislam 3. Decembar 2010. u Novosti

Norveška/Oslo – U okviru Škole demokratskog rukovodjenja, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić boravio je u Oslu i Lillehammeru u sedmodnevnoj studijskoj posjeti. Organizator i domaćin sesije bio je Nansen Akademija sa sjedištem u Lillehammeru, koja ima tradiciju organizacije ovakvih skupova od 1918. godine.

-Održan Svjetstki islamski kongres u Antwerpu

Objavio admin 4. Novembar 2010. u Novosti

Antwerp/Belgija – Dana 29. oktobra 2010. godine, održan je Svjetstki islamski kongres u Antwerpu (Belgija, na Antwerp univerzitetu). Kongresu su prisustvovali predstavnici muslimana iz 25 zemalja Evrope i Svijeta. Ključna tema ovoga skupa bila je “Mjesto Islama u Evropi”… Inače, kongres je trajao tri dana, a predstavnik Mešihata Islamske Zajednice Crne Gore bio je imam Osmanagića džamije Ismail Dacić.

-Donatorske akcije u Njujorku i Čikagu: Za Islamski centar u Baru prikupljeno 170.000 dolara

Objavio monteislam 25. Oktobar 2010. u Novosti

Njujork-Podgorica – Donatorskim akcijama dijaspore Islamske zajednice iz Crne Gore u Njujorku i Čikagu obezbjeđeno je 170 hiljada dolara za nastavak radova na Islamskom centru u Baru. Delegacija Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori i Odbora za izgradnju Islamskog centra u Baru, tokom donatorskih susreta u Njujorku i Čikagu, predstavila je ovaj projekat džamije i njenih pratećih sadržaja, koji će činiti jedan od najvećih Islamskih centara na Balkanu.
Reis Rifat Fejzić, Mujdin Milaimi, predsjednik Sabora IZ-e, Suljo Mustafić, član Mešihata i poslanik u Skupštini Crne Gore i Jakup Đeljošević, predsjednik Odbora donatora, bili su gosti Albansko-američkog Islamskog centra Kvins, Islamskog centra u Steten Ajlendu i Bošnjačkog plavsko-gusinjskog centra u Astoriji. U razgovoru sa vjernicima predstavljen je budući barski islamski centar i razgovarano je o drugim značajnim projketima Islmaske zajednice, kao i o jačem povezivanju Islamske zajednice Crne Gore sa njenom brojnom dijasporom. Potenciran je značaj stvaranja mreže iseljeničkih asocijacija i potreba intezivnije saradnje na projektima kojima se promoviše vrijednost očuvanja i njegovanja duhovnog identiteta.

2009.g.

Nedostupne informacije.

2008.g.

-Trebinje, 26. jula 2008.:

Na poziv Medžlisa IZ Trebinje, na svečanosti povodom otvaranja obnovljene džamije u Dživaru kod Trebinja, prisustvovali su u ime Mešihata IZCG: Bajro Agović, sekretar, Esad Merulić, sekretar Odbora IZ Podgorica, Adem ef. Emrović, imam Odbora IZ Boke Kotorske i Budve…

Izmir – 12.08.2008.:

Na poziv federacije balkanskih udruzenja i predsjednika izmirske gradske opštine Buca, reis IZ-e u CG Rifat efendija Fejzic u pratnji predsjednika potpredsjednika i glavnog imama Rožaja, Ramiz ef Lubodera, Rahman ef Kačara i Ernada ef Ramovića boravio je na četvrtom međunarodnom skupu o Balkanu koji se održao u Izmiru od 13-15 Juna. Ostale balkanske zemlje su uglavnom predstavljali ministri, poslanici i drugi državni predstavnici… Kraj susreta u Izmiru je ustvari početak drugog dijela naše posjete. U okviru programa za bolju saradnju između IZ-e u CG i IZ-e Turske, kroz program bratimljenja njihovih muftijstava I naših odbora islamskih zajednica, nakon dva sata putovanja dolazimo do pobratima Rožaja – muftijstva u Akhisaru…

Istanbul – 21.07.2008.:

U Istanbulu je, u periodu od 11. do 13. jula 2008. godine, u organizaciji Islamske zajednice Turske upriličen drugi po redu, savjetodavni kongres o metodama i načinima uspiješnog organizovanja obreda hadža. Učesnici ovog radnog seminara su bili visoki predstavnici i rukovodioci zvaničnih islamskih zajednica iz Evro-Azijskog regiona. Učešće u ovom značajnom skupu, ispred Islamske zajednice u Crnoj Gori uzeli su reis Rifat ef. Fejzić, i glavni imam odbora IZ-e Bijelo Polje, Enis ef. Burdžović.

Adapazar – Jun, 2008.:

Početkom juna u gradu Adapazaru u Sakariji održan je Međunarodni balkanski skup. Logo susreta je bio “Most” – historijski Most u Mostaru… Na balkanskom skupu Adapazara iz Crne Gore je prisustvovao i u radu uspješno učestvovao direktor Ureda za kontakte sa inostranstvom pri Mešihatu IZCG – Omer Halil Kajošaj…..

Podgorica-Priština – 02.04.2008.:

Delegacija Islamske zajednice Crne Gore, predvođena Reisom Rifat ef. Fejzićem, 01.04. 2008. god., posjetila je Islamsku zajednicu Kosova. Delegaciju IZ-e Crne Gore su sačinjavali: Reis Rifat ef. Fejzić, predsjednik Sabora IZ-e Crne Gore Muhidin Miljaimi, muftija Jusuf ef. Đoković, glavni imam Ulcinja Redžep ef. Lika, glavni imam Tuzi Isljam ef. Pepić, glavni imam Bijelog Polja Enis ef. Burdžović, predsjednik, podpredsjednik i glavni imam OIZ-e Rožaje Ramiz ef. Luboder, Rahman ef. Kačar i Ernad ef. Ramović kao i sabornici Redžep ef. Murić i Rifat ef. Jusufi.

Podgorica, 28.02.2008.:

Na poziv američkog ambasadora, gospodina Roderika Mura, glavni imam u Podgorici, Džemo Redžematović učestvovao je u projektu za posjete međunarodnih lidera (International Visitor Leadership) kojeg organizuje američki State Department. Program posjete Sjedinjenim Američkim Državama trajao je od 02. do 24. februara tekuće godine. U njemu su učestvovali mladi muslimanski lideri iz petnaest evropskih država. Cilj projekta je da omogući širi pogled na pluralističku prirodu SAD i uticaj različitosti na političke, društvene i obrazovne institucije i politička pitanja; da pruži generalno razumijevanje američkog sistema federalizma, političkog sistema, i procesa upravljanja domaćom i stranom politikom; da učesnicima pokaže programe i aktivnosti mladog liderstva koji pomaže američkoj omladini da razvije potrebne vještine uticaja na javnu politiku na lokalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj areni. …Ispred Islamske zajednice Crne Gore, glavni imam u Podgorici zahvaljuje se ovom prilikom Američkoj ambasadi i State Departmentu na upriličenoj posjeti SAD-u od koje će nadati se je, imati koristi svi građani Crne Gore, a naročito muslimani.

LUX- 20-24. februar, 2008.:

Reis Rifat ef. Fejzić i sekretar Mešihata Bajro ef. Agović u službenu posjetu Luksemburgu.

2007.g.

Turska, Novembar, 2007.:

U organizaciji Mešihata Islamske Zajednice CG, u Turskoj je od 26.10. do 2.11., boravilo četrdesetak imama, vjerskih službenika i predsjednika odbora sa područja Podgorice, Tuzi, Dinoše, Bara, Ulcinja i Ostrosa, te članova Mešihata i Sabora IZCG…

LUX, 06-16 maj, 2007.:

Bajro ef. Agović u službenoj posjeti Luksemburgu…

Tirana, 20-21 april, 2007.:

U Tirani je, u hotelu “Tirana Internacional”, 20-21 aprila 2007.g., u organizaciji islamske zajednice Albanije i Turske fondacije “SEMA”, održan međunarodni simpozijum pod nazivom “Univerzalna milost i ljubav prema Božijem Poslaniku Muhammedu s.a.w.s.”… U ime IZCG prisustvovali su reis Rifat ef. Fejzić i muftija Jusuf ef. Đoković.

Beograd – 14.02.2007.:

13. 02. 2007.: Na poziv ambasadora Islamske Republike Irana Sejjid Morteza Mir Hejdary, sinoć je u Klubu Jelena u Begradu povodom godišnjice revolucije I.R. Irana, boravila delegacija Islamske zajednice Crne Gore u sastavu, Džemo Redžematović, glavni imam u Podgorici, dr Nedžad Drešević, predsjednik Odbora IZ Podgorica i Mehdi Šabanadžović, predstavnik NVO „Šeher“. Delegacija je posjetila Ambasadu I.R. Irana u Beogradu i razgovarala sa konzulom Ali Babaom o budućim zajedničkim aktivnostima. Nakon toga gosti su posjetili Kulturni Centar I.R. Irana i razgovarali sa direktorom Merhdadom Agahijem i Saidom Nazarijem. Dogovorena je dalja saradnja na kulturnom planu.

2006.g.

Zagreb – 29 Novembar, 2006:

U islamskom centru u Zagrebu 29 novembra 2006 godine obilježena je 90-godišnjica priznavanja islama i sedamdeset godina prvog medžlisa u Zagrebu. Na svečanosti je prisustvovao veliki broj državnih funkcionera… Delegaciju islamske zajednice Crne Gore sačinjavali su: Bajro Agović, sekretar Mešihata, Islam Pepić, glavni imam iz Tuzi, Muidin Milaimi, glavni imam iz Bara i Redžeb ef. Ljiković, glavni imam iz Ulcinja…

Teheran – 17.06.2006.:

Na poziv ambasade Islamske Republike Irana u Beogradu, predsjednik Odbora Islamske zajednice Dr. Nedžad Drešević i član NVO „Šeher“ Tuzi, Mehdi Šabanadžović boravili su od 31.05. do 07.06.2006. godine u Teheranu. Povod gostovanja bila je internacionalna konferencija o Imamu Homeiniju, odnosno 17 godina od njegovog preseljenja. Tema konferencije je nosila naziv „Imam Homeini i njegova humana ličnost“. Na konferenciji je učestvovalo 17 delegacija sa oko 200 učesnika sa svih kontinenata. Po završetku konferecije, sve učesnike zajedno primio je predsjednik Irana Dr. Mahmud Ahmedinedžad. U kratkom obraćanju predsjednik se zahvalio svim učesnicima konferencije na dolasku i poželio im svako dobro i napredak. Između ostalog, održao je kratak govor o ulozi i značaju Imama Homeinija i Islamske revolucije u Iranu i islamskom svijetu. Ovo je prva zvanična posjeta predstavnika IZ-e iz suverene Crne Gore Islamskoj Republici Iranu.

Podgorica – 15.02.2006.:

U ponedeljak 13. 02. 2006. godine obilježena je 27. godišnjica islamske revolucije koju je poveo Imam Homeini i nastanka Islamske Republike Irana. Na poziv ambasade Islamske Republike Irana u Beogradu, ovoj svecanosti koja se održala u klubu “Jelena”, prisustvovao je glavni imam u Podgorici, Džemo ef. Redžematovic i predstavnik “Šehera“, društva za izgradnju i ocuvanje islamsko-kulturnih spomenika, Mehdi Šabanadžovic. Tom prilikom oni su se susreli sa konzulom iranske ambasade gospodinom Ali Baba Muhammedom kojem su se zahvalili na pozivu i pozvali ga da ponovo posjeti Islamsku zajednicu Crne Gore. U razgovoru je istaknuta važnost ovakvih susreta za obje strane koja se mora pretvoriti u saradnju na kulturno-obrazovnom nivou. Stoga je gospodinu Ali Babi upucen prijedlog za otvaranje “Dana iranske kulture“ koji bi se održali u Podgorici i Tuzima. Poziv je prihvacen, a datum manifestacije ce uskoro biti odredjen. Ispred “Šehera“ Mehdi Šabanadžovic je urucio prigodan poklon gospodinu ambasadoru. Nakon ove posjete clanovi IZ-e Crne Gore su posjetili Kulturni Centar Islamske Republike Irana u Beogradu i razgovarali sa upravnikom gospodinom Mehrdadom Agahijem o trenutnim aktivnostima Islamske zajednice Crne Gore. Gospodin Agahi se interesova o stanju muslimana u Crnoj Gori i za izgradnju Medrese u Podgorici pa je u tom smislu ponudio pomoc i saradnju na kulturno-obrazovnom nivou. Takodjer je i sa njim razgovarano o ogranizovanju “Dana iranske kulture“ u cijem programu bi se pored izložbe islamsko-iranske literature, arabeski, cilima i drugih rucnih radova, našao i film iz iranske kinematografije. Ovo je sa oduševljenjem prihvaceno i nadamo se da cemo uskoro ugostiti ovdje u Crnoj Gori predstavnike ambasade Islamske Republike Irana i gospodu iz Kulturnog Centra Islamske Republike Irana. Oko šest sati poslije podne pocelo je svecano obilježavanje godišnjice Islamske Republike Irana u prelijepoj vili “Jelena“ u Beogradu gdje je bilo 700 gostiju iz vjerskog, kulturnog i politickog života SiCG. Ovom prilikom se zahvaljujemo na pozivu ambasadi Islamske Republike Irana i Kulturnom Centru Islamske Republike Irana i želimo im puno uspjeha u daljem radu.

2005.g.

-Reis Rifat ef. Fejzić u posjeti Strazburu

Objavio monteislam 25. Novembar 2005. u Novosti

Podgorica/Strazbur – Na poziv Savjeta Evrope reis Rifat ef. Fejzić u pratnji sekretara Odbora Islamske zajednice Podgorice Esada Merulića boravio je u četvorodnevnoj posjeti Strazburu i institucijama EU u tom gradu. Njegova delegacija posjetila je i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, gdje su se upoznali sa načinom rada, funkcionisanjem i procedurama po kojima se odvijaju sporovi u toj instituciji.

28 jun, 2005.:

Reis Rifat ef. Fejzić i predsjednik ilmijje za sjever Crne Gore, Ramiz ef. Hot (Rožaje), posjetili su 28 juna ambasadora Republike Indonezije u SCG, gospodina Ladjurisa… Istog dana reis Fejzić je posjetio ambasadora republike Turske, gospodina Hasana Oktem Serveta. Između republike Turske i IZCG postoji dobra saradnja na planu stipendiranja naših studenata. Ovo pitanje je bilo predmet razgovora na prijemu, kada je predato pet zahtjeva za stipendiranje u srednjim medresama u republici Turskoj.

Itd…..

Na osnovu spomenutih detalja dolazimo do sljedećeg rezultata:

ROŽAJE:

Rifat ef. Fejzić (Rožaje-PG): ********************* (22)
Rahman ef. Kačar (Rožaje-Podgorica): **** (4)
Ernad ef. Ramović (Rožaje): *** (3)
Ramiz ef Luboder (Rožaje): ** (2)
Redžep ef. Murić (Rožaje): * (1)
Ramiz ef. Hot (Rožaje): * (1)

TUZI- PODGORICA:

Omer Kajoshaj (Tuzi): ******** (8)
Džemo ef. Redžematović (Podgorica): ****** (6)
Bajro ef. Agović (Podgorica): ***** (5)
Mehdi Šabanadžović (Podgorica): *** (3)
Jusuf ef. Đoković (Tuzi-Podgorica): ** (2)
Isljam ef. Pepić (Tuzi): ** (2)
Ismail ef. Dacić (Podgorica): ** (2)
Fuad ef. Čekić (Podgorica): ** (2)
Sadmir ef. Hadžijić (Medresa-Podgorica): ** (2)
dr Nedžad Drešević (Podgorica): ** (2)
Esad Merulić (Podgorica): ** (2)

BIJELO POLJE

Enis ef. Burdžović (Bijelo Polje): **** (4)

BAR:

Muidin ef. Miljaimi (Bar): ***** (5)
Suljo Mustafić (Bar): *** (3)

ULCINJ:

Redžep ef. Lika (Ulcinj): ** (2)
Rifat Jusufi (Ulcinj): ** (2)
Suad Ukoshata (Ulcinj): * (1)

TIVAT:

Adem ef. Emrović (Tivat): * (1)
Da li su to plavo-gusinjani, beranci, petnjičani, pljevljaci itd., nepismeni ili toliko ružni da se reis ne smije sa njima pojaviti pred bijeli svijet – to je pitanje na koje treba odgovor da dadne Mešihat na čelu sa reisom IZCG. Meni se čini da su navedeni ljudi samo – i previše – dobri i pošteni, i da trpe i saburaju – ali mi se čini da je strpljenje na izmaku, i da se ovakav propust više neće tolerisati.

Da li je do vrha IZCG ili do lokalnih predsjednika, odbornika, sabornika, mešihatlija ili imama – svejedno je – džematlije Plava, Gusinja, Berana, Petnjice, Pljevalja itd., čekaju na adekvatan odgovor!?

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

9 KOMENTARI

 1. Cijenjeni gospodine Jasavicu. Morate se jednom pomiriti sa cinjenicom da velika slova rijeci ne cine velikim. Tako vas bombasticni naslov o navodnoj diskiminaciji niposto ne govori o velicini “problema”. Ponajprije sto, kao imam koji dugo godina ne zeli ispostovati pravila Islamske zajednice, govorite u ime Odbora Islamske zajednice ciji niste clan, i u ime imama i glavnog imama iz Plava, koji opet ne dijele vase misljenje.

  Zasto jednostavno ne kazete da je vama licno stalo do sluzbenih posjeta u inostranstvo? Nemojte prosipati maglu o navodnoj diskriminaciji, ako vas licno nema u aktivnostima Mesihata u pogledu inostrane saradnje. To sto vas nema, najprije pitajte sebe. Ako za ovoliko vremena niste uspjeli ispostovati osnovna pravila o radu jednog imama, o cemu je Mesihat vise puta obavjestavan, putem odbora kojeg tako dusebrizno branite, kako da vam iko svjestan bitnosti inostranih kontakata povjeri ucesce u jednoj takvoj misiji?

  No, vjerujemo da ne trebate zaliti, jer vas avanturisticki duh da nadoknaditi taj izostatak. Sto vec i jeste. Nedavno ste dosli sa poduze turneje po zapadnoj Evropi, od koje ce sigurno Odobr Islamske zajednice imati “ogromnu” korist. O vasim “sluzbenim” posjetama Njemackoj, Mesihat je obavijesten, prituzbom imama iz Stutgarta, Ahmeda ef. Kajoshaja, u ciji ste dzemat dosli, posijali nered, predstavljajuci se kao “Izaslanik Mesihata Islamske zajednice u Crnoj Gori”. Morali ste mimoici istinu lazno se predstavljajuci, ah da, zaboga, jer ste diskriminisani!

  Kada budete spremni da ispostujete instituciju koja tolerise vase svakovrsne avanture, mozete mozda ocekivati da vas ona sama ozbiljnije dozivi, eventualno ukljuci u aktivnosti na koje zalite. Vjerujte, najbolje cete pomoci Odboru IZ-e Plav, ako pocnete da se mijesate u vlastiti posao. Ljudi ce vas mnogo ozbiljnije shvatiti. Primite ovo kao bratski savjet, za vase licno dobro. I nemojte molim Vas tvrditi da zelite pomoci Islamsku zajednicu konstantnim pljuvanjem po njoj. Znate sigurno arapsku poslovicu: “I ti imas mahane, a i drugi imaju jezike”.

  Srdacan selam

 2. MUFTIJO OCE NAS KOJI SI NA SANDZAKU
  DA SE SPOMINJE IME TVOJE
  DOSLO NEK JE SANDZACKo CARSTVO TVOJE
  DA BUDE POBJEDA TVOJA U SANDZAKU I BOSNI
  PROSPERITET NAS DAJ NAM SVAKIDASNJI
  I RAZRIJESI NAS SULJA I RASIMA
  IZBAVI NAS OD TIH ZALA
  JER JE TVOJ SANDZAK SILA I SLAVA
  HUSEIN KAPETANA
  OD SAD PA U VIJEKOVE VIJEKOVA AMIN!!!!!!

 3. Šta je izbrisa me zaista ovde se nesmije da se vidi drugačije mišljenje eto demokratije i vaš odnos prema Muslimanima braćom,tako se gaji jedinstvo JEDNOUMLJEM.Da sam nekog uvredio ,opsovao ili šta drugo rekao,samo sam istinu rekao.Hvala vam braćo

 4. Ne radi se o pitanju dali smo Bosnjaci/Crnogorci i tako dalje, sta ef. Jasavic hoce da kaze jeste, da je IZ Plav/Gusinje i takodje druge IZ-e se “zaostavljaju” u akcijama IZ-CG. Da li to bilo u promociji u inostranstvu ili drugim stvarima nebitno, cinjenica je da IZ-CG ima po mom misljenju duznost i obavezu da absolutno sve! IZ-e sa podrucja CG skupi i zajedno i slozno izadze na svijet i tako promovise sebe kao Islamska Zajednica Crne Gore sa absolutno svim svojim clanovima bez ijednog izuzetka!

  Selam svima!

 5. Sviđalo se to tebi ili ne on je crnogorski rejs,a Adem Zilkić je srbijanski Rejs,a muamer je smenjeni muftija to je realnost,zvao ih ti kako hoćeš ali ja te nebi savetovo kao muslimana da to činiš.Ima o tome ko će da sudi a to je Alah svevišnji milostivi samilosni.Selam brate i razmisli.

  • Ma manite se vi vasih savjeta, po vama je i Ebu Leheb imao pravo da bude Rejs!?

   Budimo realni, postoje dva problema u ovoj prici:

   – srpski i crnogorski tzv. Rejsovi ne rade u korist muslimana jer su servisi rezimskih i posve antiislamskih udruga. Oni sustinski niti teoloski niti moralno ne predstavljaju niti jednog muslimana na svijetu.
   – Drugi problem je mnogo bitniji: Nisu svi Muslimani Bosnjaci. Potrebno je shvatiti da je moguce da postoje i muslimani koji nisu Bosnjaci isto kao sto i postoje Bosnjaci koji nisu muslimani. Bosnjaci su nacija. Problem ove dvojice tokmaza je sto na podrucju na kojem zive historijski Bosnjaci (!) a to je Sandzak, i sjeverni i juzni, oni pokusavaju ubijediti narod da im nije potrebna nacionalna svijest (tj. da ne budu Bosnjaci), pa kad su “samo” muslimani, glavni kulturni centar im moze biti i Beograd i Podgorica, a ne Sarajevo i Novi Pazar.

   Kako god se okrene, obojica rade protiv Bosnjaka i zbog toga ce nositi posljedice, kao i svi do sada, koji su krenuli u tu suludu avanturu.

   • Uporiđivanje sa Ebu Lehebom je zaista sramna i van pameti.Ovo je vrlo opasno jer ćemo biti svi pitani za svoja djela i za svoje izgovorene (napisane)riječi,zato trebamo se paziti šta kažemo.A što se tiče toga da IZ ulazi u nacionalna pitanja nebi se sa tobom složio.IZ je dužna da sve vjernike(muslimane) skupi na jedno mesto bili oni Bošnjaci ,Albanci,Romi ,Srbi i td. i da daje svoje smjernice u pravcu vjerske naobrazbe i odgoja.Političke partije i nacionalna vjeća i savjeti su tu da usmjeravaju u nacionalnom smjeru.Islamske vjerske zajednice zajednice nisu kako je slučaj kod pravoslavlja zasnovane na nacionalnom stožeru kao što je Srpska,Ruska,Grčka i td pravoslavna crka,nego teritorijalno prema državi kao što su IZ:Turska,BIH,CG,Makedonije,Albanije,Bugarske,Rumunije,Egipta,Libije i td.Svima jihov duhovni centar može se reći da je Meka i to nije sporno.A gde će biti sedište IZ nije bitno daliće to biti Novi Pazar ili Beograd,treba da bude funkcijonalno.

 6. Za nas vecinu Bosnjaka Sandzaka i Diaspore to nije Rejs to je samozvani Rejs IZDAJICA RODA SVOGA CRNOGORSKI I SRBIJANSKI POLTRON ,koji se hrani sa kasike sirotinje koji nista ne cini za promociju SANDZAKA i KOJI JE ZAJEDNO SA CRNOGORSKOM I SRBIJANSKOM POLITIKOM ODVOJIO ISLAMSKU ZAJEDNICU OD NASEG DUHOVNOG CENTRA SARAJEVA I NASE MAJKE BOSNE I HERCEGOVINE i za to ce jednoga dana i odgovarati kod Boga i Naroda pa makar i na onome svijetu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.