Tezge ne mogu da budu radnje

0
16

Pljevlja – Prodavci robe na buvljoj pijaci ni u petak nisu otvarali tezge jer ne mogu da izdrže obaveze koje im zakonski propisi nalažu. Oni traže da ih tržišna inspekcija i Poreska uprava oslobode obaveze registrovanja tezgi kao samostalnih trgovinskih radnji. Također ističu da ne beže od plaćanja paušalnog poreza.

Oko 100 zakupaca na „Buvljoj pijaci“ od 17. januara odlučilo je da ne otvara tezge dok se ne iznađe rešenje oko plaćanja poreza i registrovanja.

Do sada su bili registrovani kao prodavci mješovite robe, plaćali su paušalni porez, doprinose i osiguranje, ali sada im tržišna inspekcija i finansijska policija traže da vode knjige, izdaju paragon blokove i otvore žiro-račune.

Tržišna inspekcija i finansijska policija im je još tokom prošle godine naložila da primjene zakonske propise i da tezgu od dva kvadrata otvorenog prostora prijave kao samostalnu trgovinsku radnju.

UDAR I NA KOMUNALNO DIREKTOR JP „Komunalne usluge“ Danko Šarančić istakao je da oni ne mogu da se miješaju u politiku inspekcijskih i poreskih organa. – U potpunosti razumijemo probleme zakupaca tezgi koji zarađuju u neuslovnim prostorijama – kaže Šarančić i dodaje da je ovo direktan udar na egzistenciju ne samo porodica zakupaca, već i zaposlenih u JP „Komunalne usluge“ koji jednim dijelom i od prihoda od tezgi primaju zarade.

– Već peti dan ništa se ne dešava, jedino što smo pričali sa nekim ljudima na lokalnom nivou. Svi shvataju naše probleme, svi nas razumiju, svi smatraju da smo mi u pravu. Ova dva kvadrata otvorenog prostora niko ne želi i ne može da proglasi kao samostalnu trgovinsku radnju. Svi to shvataju, ali niko ne može da nam pomogne – kaže Zorica Nenadić, zakupac.

Ona smatra da nije u redu da uvođenje poreske discipline počne od njih, a da velika preduzeća niko ne dira niti kontroliše.

– Mi smo se pisanim putem obratili glavnom tržišnom inspektoru u Podgorici, jer nije htjela da nas primi lično. Da li ćemo dobiti odgovor ne znamo. Do sada smo se obraćali više puta ali odgovora nije bilo – kaže Nenadićeva i naglašava da zakupci tezgi na buvljoj pijaci do daljeg neće raditi jer nametnute uslove ne mogu da prihvate.

Predstavnici prodavaca robe na pijaci bili su na sastanku kod šefa kabineta predsjednika opštine Milorada Joknića. Prema riječima zakupaca tezgi, tada im je rečeno da lokalna uprava nije u mogućnosti da im pomogne jer su to zakonski propisi na nivou države. Obećano im je da će uskoro sazvati sastanak na kome će biti predstavnici Uprave prihoda i tržišne inspekcije, kako bi se upoznali sa problematikom i pokušali da nađu neko rešenje.

Zakupci tezgi kao poseban problem navode što im je onemogućeno da robu nabavljaju u Srbiji i Bosni, jer na crnogorskom tržištu imaju slabiju ponudu.

– Borili smo se da poštenim poslom zaradimo za sebe i svoje porodice. Nismo željeli da budemo teret Crvenom krstu, Centru za socijalni rad i Birou rada. Najviše nas ima od 45 do 70 godina, a mnogo je i raseljenih iz Bosne i sa Kosova. U većini slučajeva niko ne želi da nas uposli, a mi druge mogućnosti nemamo da zaradimo – navode zakupci tezgi.

Izvor: Novosti.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.