Sve Kalač do Kalača

0
210

Rožaje – Predsjednik opštine Rožaje Nusret Kalač kolegijum sa šefovima opštinskih službi drži uglavnom okružen bliskim i daljim rođacima.

Poput bjelopoljskog gradonačelnika Tarzana Miloševića, i Kalač, vršeći vlast u ovoj sjevernoj crnogorskoj opštini, sarađuje sa nekim vrlo bliskim srodnicima i partijskim kolegama. Bio to nepotizam ili ne, tek određene funkcije u rožajskoj samoupravi, na čijem čelu je Nusret Kalač još od 1993. godine, obavljaju pojedini njegovi bliski rođaci.

Kalač, član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS), na nedavnim izborima bio je nosilac liste DPS-a i zabilježio je pobjedu. Rezultat tog trijumfa je, između ostalog, i novi mandat za kadrove bliske Kalaču.

Prema našim informacijama, resorom urbanizma u rožajskoj lokalnoj samoupravi rukovodi Arbin Kalač, koji je, kako samo saznali, rođak predsjednika opštine Nusreta. To, naravno, nije jedinstven slučaj, jer je u Rožajama rukovodilac bolnice Hajran Kalač, koji je bivši poslanik DPS-a i rođeni Nusretov brat.

Prema kartonu koji je dostavio Komisiji za sprečavanje sukoba interesa, Nusret Kalač je član borda direktora rožajskog Doma zadravlja, od čega prihoduje 110 eura mjesečno. Ako se neko pita koliko mjesečno zarađuje predsjednik opštine Rožaje, Kalačev karton nam i to otkriva – 1.040 eura, a od imovine je prijavio stan, kuću, zemljište i “polo” iz 2002. godine.

Od drugih predsjednikovih srodnika na funkcijama, otkrivamo da je, slučajno ili ne, Mahmut Kalač šef Centra za socijalni rad. Mahmutov otac je Nusretov stric, ali da je ovako bliska rođačka veza imala bilo kakve veze sa ovim imenovanjem nije moguće znati. Međutim, nije to sve – Mahmutov brat Bećir Kalač je upravnik pošte u Rožajama. A da li šef rožajske policije Ernad Kalač ima bilo kakve rođačke veze sa predsjednikom opštine, juče nije bilo moguće saznati.
Direktor Šumske uprave u Rožajama Faruk Kalač, prema informacijama “Dana”, takođe je rođak predsjednika opštine. Sredinom prošle godine bivši šumarski tehničar u Rožajama Adem Dedeić najavljivao je podnošenje krivičnih prijava protiv ministra poljoprivrede Milutina Simovića, bivšeg direktora Uprave šuma Isa Kalača i šefova Šumske uprave i zaštite, Faruka Kalača i Šemsa Škrijelja zbog toga što, kako je tvrdio, nijesu ništa preduzeli za višemilionsku štetu na državnoj imovini, koja je nastala u periodu od 1998. do 2005. godine.
Osim Faruka, i osnovni tužilac u Rožajama Hajran Kalač takođe je Nusretov rođak, a on je maja ove godine svečano položio zakletvu pred predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem.

Po definiciji, nepotizam je ponašanje nosilaca političke, ekonomske, vojne ili neke druge moći i uticaja, kojim obezbjeđuju beneficije članovima porodice, rođacima ili bliskim osobama. Nepotizam u Crnoj Gori posljednjih godina je jedna od glavnih stavki koje se kritikuju u radu državnih organa. Na to upozoravaju ne samo domaće, već i međunarodne organizacije. Prema Galupovom istraživanju, jedne od najuticajnijih agencija u svijetu, većina ljudi u Crnoj Gori rođačke veze vidi kao stil života i način da se “završi posao”, a ne kao neku lošu stvar, sa stanovišta zaštite javnog interesa.

Nedostupan

Uprkos naporima da stupimo u kontakt sa predsjednikom opštine Rožaje, to juče nije bilo moguće. Kalač nije odgovarao na telefonske pozive redakcije “Dana”. Htjeli smo od njega da čujemo da li u rožajskoj lokalnoj upravi ima nepotizma i da li je on pomogao da neko dođe na funkciju iako za to nije ispunjavao uslove.

Ostaje nada da će Kalač reagovati narednih dana da saopšti ima li nepotizma u rožajskoj lokalnoj upravi.

Izvor: Dan.co.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.