Sutra završne riječi odbrane u predmetu Mevlid Jašarević

3
0

BIH: Sutra završne riječi odbrane u predmetu Mevlid Jašarević

BiH – Završne riječi odbrane u predmetu Mevlid Jašarević zakazane su za sutra, saopćeno je iz Suda BiH.

Vijeće za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda BiH otpremilo je 10. jula ove godine drugostepenu presudu u predmetu Mevlid Jašarević i dr. kojom se odbija kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđuje presuda od 6. decembra 2012. godine u odnosu na optužene Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića.

Istom presudom se uvažava žalba odbrane optuženog Mevlida Jašarevića, a presuda od 6. decembra 2012. godine u odnosu na optuženog Mevlida Jašarevića ukida i određuje održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu na prvostepenu presudu zbog bitne povrede krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnopravnoj sankciji sa prijedlogom da Apelaciono vijeće preinači pobijanu presudu.

Apelaciono vijeće je zaključilo da prvostepeni sud u odnosu na optuženog Jašarevića nije potpuno riješio predmet optužbe, čime je ostvario bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, a ta povreda podrazumijeva ukidanje prvostepene presude i određivanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

U navedenom predmetu otpremljeno je rješenje o produženju pritvora optuženom Mevlidu Jašareviću koji može trajati do okončanja pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja, a najduže jednu godinu odnosno do 21. maja 2014. godine.

Prvostepenom presudom od 6. decembra 2012.godine optuženi Mevlid Jašarević proglašen je krivim da je počinio krivično djelo terorizam te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 18 godina

Istom presudom optuženi Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić su oslobođeni optužbe da su počinili krivična djela organiziranje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom terorizam Krivičnog zakona BiH zato što nije dokazano da su optuženi učinili krivično djelo za koje se optužuju.

Optuženi Fojnica i Ahmetspahić su bili optuženi da su, kao članovi terorističke grupe, nabavili sredstva, te poduzeli druge radnje kojima su stvorili uslove za izvršenje krivičnog djela terorizma.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

 1. treba da odleži ali stvarno je puno 18 godina. pa nije nikog ubio. u bih kada nekog ubiješ dobiješ 10 godina. e to je pokazatelj da je fasada američke ambasade vrednija od ljudskih života

  0

  0
 2. Dobro su ga provalili oni iz Maoce !!! Ovaj izgleda jos nije odradio posao obavjestajne sluzbe, sad se jos i obrijao … Gledaj ga ko curica !”

  0

  0
 3. I treba da ide u cuzu dje mu je bila pamet? Mozda je osamnajes godina malo previse al hajde nek bude zasluzijo je samo zbog toga kakvu je sliku poslo u svijet

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.