Suljo Mustafić: Predugo su Bošnjaci glasali zbog viših ciljeva

3
19

Južni Sandžak – Bošnjačka stranka opredijelila se za samostalan nastup na parlamentarnim izborima 14. oktobra, jer smatra da je to način da se utemelji kao politički subjekt, ali i da objasni pripadnicima tog naroda da je BS njihov jedini autentični predstavnik – kazao je u intervjuu Pobjedi šef poslaničkog kluba BS Suljo Mustafić.

– Želimo da objasnimo Bošnjacima i da je vrijeme, da ne daju više podršku onima koje su podržavali zbog nekih drugih – viših ciljeva, kao što su bili strah od ratova, referendum, potreba izgradnje nezavisne Crne Gore. Predugo su neki uzimali glasove Bošnjaka, potencirajući ova pitanja. Ta pitanja su sada riješena, ali položaj Bošnjaka nije značajno unaprijeđen – ocijenio je Mustafić.

POBJEDA: Zašto ste se opredijelili da na izbore izađete samostalno?

– Postoji nekoliko razloga koji su nas opredijelili da na oktobarskim izborima nastupimo samostalno. Prvo, smatramo da je to najbolji način da BS kao politički subjekt utemelji i iskaže autentičnost i izborni legitimitet u bošnjačko-muslimanskom narodu. Zatim, novo izborno zakonodavstvo, koje je doneseno možda i ponajviše, zalaganjem Bošnjačke stranke, proširilo je ova prava na sve manjinske narode u Crnoj Gori. Manjinske zajednice sada imaju pravo da koriste princip tzv. afirmativne akcije koja im omogućava autentičnu zastupljenost u Skupštini. Izborni cenzus smanjen je za manjinske liste, trostruko je niži nego za građanske liste. To je, takođe, bitan razlog koji je opredijelio BS, koja je i do sada bila glavni predstavnik interesa bošnjačkog naroda u Crnoj Gori da, za razliku od parlamentarnih izbora 2009. kada su nastupili u koaliciji sa vladajućim DPS i SDP, na ovim izborima nastupi samostalno. Generalno gledano, sada manjinske partije žele na takav način obezbijediti izborni legitimitet, što znači da novi izborni zakon ide na ruku svim političkim partijama predstavnicima manjinskih nacionalnih zajednica.

Takođe, činjenica da je ovakva odluka i na najvišem partijskom tijelu, Glavnom odboru BS, donijeta jednoglasno, govori o podršci koju ona ima u članstvu. Naime, mi smo već to i najavili uvažavajući informacije koje su dolazile iz baze, sa terena, od naših birača i simpatizera koji su smatrali da je BS dovoljno jak politički subjekt koji samostalno treba da nastupi i izmjeri snagu u biračkom tijelu, kao što smo uradili i na izborima 2010. godine, kada je BS nastupajući samostalno u svim opštinama, osim Podgorice, ostvarila dobar rezultat i formirala samostalne odborničke klubove.

POBJEDA: Kako komentarište poziv DPS upućen Liberalnoj partiji, s obzirom da je BS bila dio vladajuće koalicije?

– Što se Liberalne partije tiče, mislimo da je takva odluka plod njihove političke procjene, ali vjerovatno i činjenice da je ta partija, kao suverenistička, ipak, bliža koaliciji DPS-SDP, nego „demokratskom frontu“. Logično je da su tražili način da se politički pozicioniraju i obezbijede povratak u parlament.

POBJEDA: Očekujete li prekompoziciju političke scene nakon izbora s obzirom na novog učesnika – Demokratski front?

– O prekompoziciji i mogućem izgledu političke scene nakon izbora za sada – ne razmišljamo. Isključivo nam je stalo da, radom na terenu, dopremo do svakog našeg birača i objasnimo šta su naši politički ciljevi, predstavimo naš program i objasnimo da je Bošnjačka stranka jedini autentični predstavnik preko kojega će biti predstavljeni i zastupljeni njegovi interesi u parlamentu i drugim institucijama, a imajući u vidu da nas očekuju ozbiljni društveni i evropski procesi u kojima Bošnjaci treba da učestvuju.

Cilj nam je i da ukažemo našim biračima i na to da je dosta, i previše, bilo podrške drugim tzv. građanskim partijama koje su do sada imale bošnjačke glasove, a nedovoljno i neadekvatno zastupale bošnjačko-muslimanski narod, niti su brinule o njihovim potrebama. Želimo da objasnimo Bošnjacima i da je vrijeme, da ne daju više podršku onima koje su podržavali zbog nekih drugih – viših ciljeva, kao što su bili strah od ratova, referendum, potreba izgradnje nezavisne Crne Gore. Predugo su neki uzimali glasove Bošnjaka, potencirajući ova pitanja. Ta pitanja su sada riješena, ali položaj Bošnjaka nije značajno unaprijeđen.

U DF-u nema značajnijih predstavnika Bošnjaka, a mislimo da i neke nove partije koje traže glasove Bošnjaka neće imati njihovu značajniju podršku, jer su njihovi, nazovi građanski koncepti samo predizborni mamac za naše sunarodnike, bez suštinskog zalaganja za rješavanje problema bošnjačko-muslimanskog naroda. Zbog toga mislimo da je vakat da se okrenu sebi i rješavanju potreba, birajući Bošnjačku stranku kao predstavnika.

POBJEDA: Sa kim bi BS ušla u postizbornu koaliciju?

– O tome ćemo razmišljati nakon izbora, sada nam je isključivi cilj dobar izborni rezultat i sve snage smo usmjerili u tom pravcu. Naš program je prepoznatljiv i jasan, u javnosti i u međunarodnim instancama prepoznaju nas kao politički subjekat koji je jasno opredijeljen za evropske i NATO integracije, građanske slobode i reformu društva, borbu protiv korupcije i kriminala, ali smo prepoznati i kao partija koja štiti i zastupa interese bošnjačko-muslimanskog naroda. Stoga, možemo sarađivati samo sa onima koji su spremni da pomognu u ostvarenju ovih ciljeva, koje smatramo važnim i za budućnost Crne Gore i za položaj manjinskih naroda u njoj.

POBJEDA: Da li ste kao dio vladajuće koalicije uspjeli da se izborite za bolji položaj manjina i njihovu zastupljenost u državnim organima? Šta, u tom smislu, očekujete od buduće vlade?

– Mislimo da smo upravo zalaganjem Bošnjačke stranke, značajno popravili stanje i poboljšali učešće bošnjačkog naroda u institucijama na državnom nivou. Naravno, to ni izbliza nije dovoljno i predstavljamalipomak, jer i dalje pripadnika manjinskih naroda nema ni približno u državnim institucijama, koliko ih ima u stanovništvu. Na lokalnom nivou, po opštinskim institucijama, situacija je mnogo gora. Tu se stanje uopšte nije poboljšalo, i mislimo da je potrebno još mnogo raditi na tom polju. Ustavom garantovanu srazmjernu zastupljenost potrebno je ispoštovati i na državnom i lokalnom nivou – u izvršnoj vlasti, u sudovima, tužilaštvu, školstvu, zdravstvu, institucijama kulture, posebno vodeći računa o tome prilikom zapošljavanja.

Mislimo da je to, uz ostale, jedan od važnijih zadataka buduće vlade. Naime, dovoljno je da vlada dosljedno sprovede ono što je sebi i institucijama kojima upravlja dala u zadatak, kada je, prije dvije godine, urađena analiza učešća manjina u državnim institucijama, a to je da ubrzano radi na otklanjanju tih nedostataka, odnosno da radi na povećanju zastupljenosti kadrova iz manjinskih zajednica, u svim javnim službama i institucijama.

Kritika Fondu za manjine neutemeljena

POBJEDA: Fond za manjine je pod oštrom kritikom dijela javnosti. Kakav je Vaš stav o raspodjeli novca iz Fonda?

– Skupština Crne Gore je prava osnivača prenijela na Upravni odbor Fonda. On je propisao kriterijume raspodjele sredstava namijenjenih nevladinim organizacijama i mislimo da su ti kriterijumi poštovani prilikom razmatranja i vrednovanja projekata. Umjesto neumjesnih, neutemeljenih i politikantskih kritika, smatramo da je Fondu potrebna još veća podrška nego do sada, jer je to nova institucija. Sredstva koja ima Fond za manjine, iako značajna, nijesu ni izbliza dovoljna da servisiraju sve potrebe organizacija i institucija koje se bave zaštitom identiteta manjina. Oni koji kritikuju rad Fonda bilo bi bolje da se založe za povećanje tih sredstava ili, možda, misle da je manjinskim nacionalnim zajednicama i njihovim institucijama potrebno ukinuti postojeća sredstava i tako ih lišiti mogućnosti da njeguju kulturu, jezik, vjeru, običaje… Mislimo da su kritike koje se čuju ovih dana usmjerene u tom pravcu, od pojedinaca, partija i organizacija kojima očigledno smeta koncept unapređenja kulture manjinskih naroda, koji konačno počinje da zaživljava i kao državna orijentacija u Crnoj Gori. Izgleda da bi oni koji tako horski napadaju Fond za manjine najradije izbrisali kulturu i identitet Bošnjaka-muslimana, Hrvata, Albanaca pod lažnim izgovorom straha od nacionalizma, nudeći neke samo njima znane koncepte multikulturalizma koji treba da prebriše ili marginalizuje nacionalne vjerske, jezičke i kulturne identitete koji čine društvenu stvarnost današnje Crne Gore. Na kraju, oni čije organizacije nijesu prošle na konkursu kod Fonda imaju druge fondove i konkurse, gdje mogu uzeti sredstva koje država opredjeljuje za finansiranje projekata nevladinog sektora.

Dobri odnosi sa Turskom

POBJEDA: Koliko mandata očekujete da će BS osvojiti na izborima?

– Mislimo da smo, u proteklom periodu puno uradili doprinoseći državnoj politici Crne Gore, podržavajući sve pozitivne i reformske procese. Isto tako, smatramo da smo značajno radili i na poboljšanju i jačanju partijske infrastrukture, kroz formiranje novih odbora, na terenu i sa biračima. Postali smo prepoznatljivi politički subjekt koji se zalaže za veće učešće pripadnika svog naroda u javnom životu, u institucijama, za unapređenje socijalnog položaja i standarda, svih građana, a pogotovo u onim sredinama gdje žive pripadnici bošnjačko-muslimanskog naroda. Ostvarili smo dobru poziciju i među partijama u regionu, uvažavaju nas i naši evropski partneri, napravili smo dobru saradnju sa najvišim instancama vlasti u Turskoj i doprinijeli jačanju odnosa Crne Gore i Turske. Imamo odličnu komunikaciju sa našom dijasporom i iseljeničkim klubovima, koja nas podržava u našim nastojanjima i političkim ciljevima. Upravo takva dosadašnja zalaganja i napori daju rezultat. Naše procjene govore da ćemo na ovim izborima imati veću i širu podršku nego do sada u svim našim sredinama. Samim tim, mislim da ćemo imati i više glasova nego na prethodnim izborima, i, naravno, više mandata nego što smo ih imali do sada u parlamentu.

(Pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. sulji prevaro znaj da pravi bosnjaci tebi nece dati glas nikada vi ste najveca prevara koja je zatekla bosnjacki narod u crnoj gori do juce si bio veliki crnogorac clan sdp kada tamo niste uspjeli ostvariti svoje licne interese ti i tvoji tkzv bosnjaci formirli ste produzenu ruku dps koja se zove bosnjack stranka,nema te iskrene namjere gospodine mustaficu koliko funkcija trenutno imas koje i cije auto vozis pa sram vas bilo ALLAH vam sudio inshalah suljo zaboravi nikada glas od pravih bosnjaka nemas glasacu dps direktno zasto bi vama pravio uslugu kad s=ce te trgovati sa mijinm glaso kao i suljo i rasim u sandzaku zajebi maloo jaraneee i ti i i ovi pomenuti

  2. ipak vam zelimo uspjeha bez obzira na programsku nedosljednost(mozda postepenost).nadam se da cete biti dovoljno mudri da ne dozvolite sebi podgorizaciju sandzaklija i asimilaciju muslimana. svjedoci smo da sve veci broj bosnjacke omladine sklapa brakove po ugledu na vase koalicije i zajednicke `evro`ciljeve. vasa parola prije izbora nije `bratstvo i jedinstvo` ali je nazalost dan poslije izbora to nesto sto vam se namece uz blagoslov iz-a. `bidnite pametni`.bice in sa Allah dobro,treba biti optimista, imate vi muslimancina u svojim redovima bez obzira na `kiblu`nekih`hodzica`.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.