Srbija uvodi nova krivična djela

0
20

Srbija – Ukida se krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, a kažnjiva će biti zloupotreba azila i namještanje utakmica.

Skupština Srbije glasat će u ponedjeljak o izmjenama krivičnog zakona, kojima će se uvesti nova krivična djela u toj zemlji.

Usvajanjem tog zakona, krivična djela u Srbiji postaju zloupotreba azila, namještanje sportskih takmičenja, zloupotrebe javnih nabavki, ali će se ukinuti djelo zloupotrebe službenog položaja za koje je osumnjičen nedavno uhapšeni Miroslav Mišković.

Otkako je za vrijeme cara Dušana donesen Zakonik – prvi pravni propis u Srbiji koji je predviđao i krivično gonjenje – do danas, krivični zakonici u Srbiji mijenjani su nebrojeno puta, a posljednje izmjene koje će nastupiti glasanjem u Skupštini Srbije u ponedjeljak su, kako to vide advokati, korak naprijed, javlja iz Beograda reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Nova krivična djela

“Same promene koje prate ono što se dešava u društvu predstavljaju korak unapred, a da ne govorimo o nekim rešenjima za koje bih mogao da kažem da predstavljaju najavu nekog budućeg sistema izmena i regulacije krivičnog zakonika u Srbiji, da predstavljaju korak od sedam milja unapred”, smatra Dragoljub Đorđević iz Advokatske komore Srbije.

Novim krivičnim zakonikom uvode nova krivična djela.

Zatvorska kazna prijeti onima za koje se utvrdi da su zloupotrijebili azil ili azilante.

Novo krivično djelo je i namještanje utakmica, odnosno dogovaranje ishoda sportskih takmičenja.

Ukinuta je kleveta kao krivično djelo, dok je na insistiranje novinarskih udruženja ostavljena zatvorska kazna za prijetnje novinarima

“Mi mislimo da je to važno, jer u Srbiji svaki ljutiti huligan, ili ljudi koji protestuju, misle da smeju da šutiraju kamermana samo zato što je uperio kameru u njihovom pravcu i zato što stalno ima pretnji prema novinarima”, kaže Ljilja Smajlović, predsjednica Udruženja novinara Srbije.

“Mi mislimo da nije bilo vreme da se ukida zaštita koju mi sada smatramo kao svoje stečeno pravo. Mi smo to imali tri godine i nismo dali pravo da nam se to sada oduzme.”

Izmjene krivičnog zakonika mogle bi otežati posao tužiocima u, kako ga već nazivaju u Srbiji, “procesu veka”.

U sedmici kada se iza rešetaka našao najbogatiji Srbin Miroslav Mišković, zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj, u

Skupštini je počela rasprava o brisanju te odredbe iz krivičnog zakonika.

“Zloupotreba službenog položaja je delo koje je u srpskom krivičnom zakoniku bilo možda i najspornije, jer ga evropska sudska praksa ne prepoznaje, ali je bilo i jedno od najmasovnijih kada je u pitanju podnošenje krivičnih prijava”, pojasnio je Subotić.

“Tužilaštvo je pokrenulo skoro 2.600 slučajeva koje imaju oznaku zloupotrebe službenog položaja. To delo se sada briše iz krivičnog zakonika.”

Advokati smatraju da će ukidanje zloupotrebe službenog položaja teško pasti tužiocima.

Kažnjiva zloupotreba javnih nabavki

“Kada je u pitanju, pre svega, želja tužioca, da kad već ne zna za šta će nekog da okrivi, uradi to na takav način”, kaže Đorđević.

“Uhapsite nekoga sada za zloupotrebu službenog položaja po poternici u Americi, Holandiji, Nemačkoj. Neće biti izručen Srbiji zbog toga što takvo krivično delo jednostavno ne postoji u tim sistemima.”

Prvi put u Srbiji bit će kažnjiva zloupotreba javnih nabavki. Do 10 godina zatvora prijetit će svima za koje se utvrdi da su kroz javne nabavke oštetili državu.

Procjena je da godišnje Srbija gubi i do milijardu eura kroz netransparentne javne nabavke, što će Skupština pokušati promijeniti novim Zakonom o javnim nabavkama ,o čemu u ponedjeljak počinje raspravu.

Kako je za Al Jazeeru kazao Zlatko Nikolić, iz Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, problem je u tome što “mi isuviše brzo i bez priprema menjamo odrednicu u krivičnom zakoniku, pa još više pravimo zbrku”.

On smatra da u prijedlogu reforme vlasti nisu konsultiralie stručnjake.

“Kad pogledate današnju politiku … videćete u čemu je problem … u amandmanskim korekcijama već postavljenih promena.

Mi sada, posle ovoga, imamo direktnu suspenziju principa individualizacije kazni. Ako zabetonirate da svako mora biti kažnjen od na primer, najmanje tri godine, do najviše toliko, narušili ste sistem kažnjavanja”, rekao je Nikolić.

(aljazeera.balkans)Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.