Srbija protiv Muftije i muslimana

4
39

Sjeverni Sandžak – Ministarstvo tvrdi da vodi principijelnu i dosljednu politiku s ciljem da svi vjernici u Srbiji ostvaruju prava prema najvišim eropskim standardima i vjeruje da postoje mogućnosti za ponovno uspostavljanje saradnje sa Islamskom zajednicom u Srbiji (IZuS) i muftijom Zukorlićem.

“Ukoliko muftija riješi da se ponovo bavi verom i dobrom islama, prestane sa uslovljavanjima i odstupi od retorika iz koje proizlazi da postoji samo jedna istina i to njegova da je uvijek i jedino on u pravu po svim pitanjima, vjerujemo da postoje mogućnosti za ponovno uspostavljanje saradnje”, navode u ministarstvu i dodaju da ta saradnja i komunikacija uostalom moguća i na drugim nivoima i da se ona u određenoj meri i održava.

Postojanje dvije upravljačke strukture u Islamskoj zajednici pravi mnogobrojne probleme, pa ministarstvo, koje je, saglasno Zakonu o crkvama i vjerskim zajednicama, zaduženo za registraciju crkava i vjerskih zajednica, pažljivo, kažu, izučava koju će od dvije opcije preporučiti kao jedinstvenu i tradicionalnu.

O rezultatima tog izučavanja javnost će, ukazali su, biti blagovremeno obaviještena.

Minisarstvo vjera je direktno prekršilo Ustav R. Srbije kada je u registar za crkve i vjerske zajednice kao tradicionalnu uvrstila i paravjersku zajednicu na čelu sa Zilkićem.

Osim Ministarstva vjera, ustav R. Srbije krše i Ministarstvo za obrazovanje, tako što ono nameće predstvanike za vjeronauku ispred Islamske zajednice i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, tako što je priznalo očiti falsifikat dva mandata iz liste Bošnjački preporod i tako što Bošnjacima nameće dvotrećinsku vlast.

Izvor: SandzakPRESS.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. NA SANDŽAKU MOGUĆA ESKALACIJA KONFLIKTA: Vlada Srbije u pogledu Sandžaka ponavlja iste greške, koje je činila prema Kosovu. Evidentan je nedostatak političke volje za odgovarajućim dijalogom i međusobnim poštovanjem, odnosno, prisutno je ignorisanje legitimnih predstavnika Sandžaka. Time se otvaraju mnoga nepotrebna pitanja o širini i dubini diskriminacije etničke i verske manjine. Najnoviji problemi sa imenovanjem veroučitelja i uskraćivanjem normalnog odvijanja islamske veronauke od strane ministarstva prosvjete, dodatno su usložili situaciju na Sandžaku. Problemi vezani za Islamsku zajednicu u Srbiji producirani su osnivanjem paralelne islamske verske zajednice, koju je instalirao tadašnji premijer Vojislav Koštunica 2007. godine.
  Događaji su kulminirali nedavnim odstranjivanjem rektora Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru Mevluda Dudića iz vladine komisije za veronauku i imenovanjem novog člana iz minorne paralelne islamske zajednice iz Beograda, koju podržava veći dio srpske politike. Iako član 132. Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja eksplicitno propisuje da na osnovu liste predložene od strane tradicionalne crkve i verske zajednice – direktori škola imenuju veroučitelje, to nije omogućeno reprezentativnoj Islamskoj zajednici u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru. Prema Zakonu u komisiji za veronauku su predstavnici crkava i verskih zajednica. Dakle, Vlada odlučuje o predstavnicima nadležnih ministarstava u toj komisiji. Međutim, u toj komisiji Vlada ne može odlučivati o predstavnicima crkava i vjerskih zajednica kao što je učinila u ovom slučaju. Možda je upravo sada poslednja šansa za Srbiju da započne razgovore sa predstavnicima Sandžaka. Sadašnja politika Srbije putem ignorisanja Sandžaka sve više udaljava Sandžak od Srbije. Srbiji je preko potrebna decentralizacija, koja bi rešila mnoge probleme, time i regije Sandžak.
  Mnogi upozoravaju da su na Sandžaku raspoređene jake policijske (žandarmerijske) snage i prisutni brojni pripadnici tajne službe, koji ne mogu doprineti stabilizaciji tog dela Srbije, nego, naprotiv, destabilizovati i eventualno izazvati nepotreban konflikt. Ne isključuje se mogućnost proglašenja autonomije i donošenja Ustava Sandžaka. Decentralizacija kao proces demokratizacije i ubrzanog razvoja može ponuditi prave odgovore na izazove i prava sredstva za ostvarivanje boljih materijalnih preduslova za svestrani razvoj manje razvijenih područja, a Sandžak to očigledno jeste.
  Međunarodni institut IFIMES smatra da predstavnici međunarodnih organizacija, a pre svega predstavnici EU, moraju pojačati svoj monitoring u Srbiji, jer (ne)evropsko delovanje i pojedini potezi Vlade Srbije mogu dovesti u pitanje evropski put Srbije i izazvati nepotrebnu eskalaciju konflikta. Posebno je potrebno pojačati monitoring nad pravosuđem, politički motiviranim sudskim procesima, (ne)aktivnostima hapšenja i procesuiranja optuženih za ratne zločine.
  Ljubljana, 3.septembar/rujan 2010.
  KOLIKO JE OVO MINISTARSTVO U ZABLUDI MOZEMO VIDJETI IZ IZVESTAJA MEDJUNARODNOG INSTITUTA IZ LJUBLJANE.IFEMES.DETALJNIJI PREGLED NA NJIHOVOJ VEB STRANICI ILI U E NOVINAMA.OVO BI TREBALO DA PROCITAJU SVI A POSEBNO OVI JADNICI STO MISLE DA SU U VLASTI.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.