Srbija muslimanima otima vjeronauku!

7
64

Sjeverni Sandžak – Povodom odluke Vlade Republike Srbije, koja je donijeta 29. jula, po kojoj je dosadašnja vladina Komisija za vjeronauku smijenjena i imenovana nova, i gdje je sa mjesta člana Komisije smijenjen prof.dr Mevlud Dudić, a na njegovo mjesto postavljen Adem Zilkić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer-ef. Zukorlić održao je u Velikoj sali mešihata konferenciju za štampu.

Na početku svojeg izlaganja Glavni muftija je rekao:

„Sasvim je jasno da se ovim potvrđuje ono što govorimo u protekle tri godine, a to je da je Adem Zilkić sa njegovom grupom proizveden od strane državnog aparata sa ciljem da se ugrozi i omete u radu legalna, legitimna, tradicionalna Islamska zajednica. Do sada su predstavnici režima i njihove službe to činili u zavijenoj formi, međutim očito u panici zbog propasti svog projekta izgubili su osjećaj za eleganciju i odlučili da to urade tako što će potvrditi svojom odlukom.“

Muftija je dalje govorio o slojevitosti ove poruke, a kao prvo je naveo da se ovom odlukom kažnjava prof.dr. Mevlud Dudić za to što je prihvatio da bude predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Pojašnjavajući dalje šta je režim ovom odlukom želeo postići Glavni muftija je rekao:
„Režim na ovaj način želi zadati udarac muslimanima koji su se drznuli tražiti i svoja nacionalna i kulturna prava, kako bi ih zabavio problemom Islamske zajednice. Savršeno je jasno da Bošnjaci nemaju izbora, i da više nikada ne smiju dozvoliti, a ja vjerujem da više nikada neće dozvoliti, da se odluke o bošnjačkoj duhovnosti i nacionalnom identitetu donose u Beogradu. Savršeno je jasno zašto su sve glasniji zahtjevi za autonomijom Sandžaka. Ukoliko postojeći ustavni i pravni sistem, a prije svega režimske manipulacije, zloupotrebe i pravno nasilje, ne ostavljaju ni iole prostora da bi ste očuvali svoju čast i svoje dostojanstvo i ostvarili minimum slobode i prava u tim okvirima, onda očito da se moraju tražiti autonomna riješenja. Jasno je da ne postoji ništa više u slučaju Bošnjaka i u slučaju muslimana, što sa pozicije režima uživa respekt i što se nebi smjelo dirati. Bez ikakve obavjesti, i bez ikakve konsultacije, prosto su sjeli gospoda Ljajić, Ugljanin, Šijaković i Tadić i odlučivali ko će predstavljati vjeronauku u vladinoj Komisiji.“

Muftija je dalje objasnio da je islamska vjeronauka svo vrijeme od kada je uvedena vjeronauka u školama najbolje organizirana vjeronauka i da to nekome smeta. „Posebno smeta kreatorima projekta pokrštavanja muslimana posredstvom škola kroz projekte i akcije o kojima smo ranije govorili. Ovaj projekat pokrštavanja je očito naišao na prepreku koja se zove dobro organizovana islamska vjeronauka i sada je potrebno razbiti islamsku vjeronauku i posredstvom dokazanih prorežimskih ljudi ugroziti je i uvesti „kao islamsku vjeronauku“ koja bi bila u službi režima, njegovih asimilatorskih i svih drugih prema Bošnjacima-muslimanima neprijateljskih projekata, rekao je Glavni muftija.

Muftija je dalje podsjetio da su svi pozivi na dijalog upućeni režimu od strane Islamske zajednice, a i od drugih nacionalnih tijela i institucija naišli na nerazumijevanje:

„Zato se mi moramo okrenuti sebi, rekao je Muftija i dodao, Nisam zabrinut za duhovnost muslimana zato što su oni pokazali da imaju snage izdržati, kao što su izdržali proteklih stotinu godina. Ja vjerujem da će ovo doprinijeti homogenizaciji, i vjerskoj i nacionalnoj. Vjerujem da će ovo skinuti i poslednje zastore sa demagoških poruka koje nam šalju beogradski saradnici u ime Bošnjaka. Mislim da u ovoj formi sa ovim režimom neće biti moguće naći rješenja bez definisanja  novih odnosa. Sve se ovo događa istovremeno sa ovom mučnom pričom oko Bošnjačkog nacionalnog vijeća, i taman se ponadate da je onaj ko je učinio diskriminaciju spreman da to ispravi, međutim suočite se sa namjerom i ambicijom da oni koji su činili diskriminaciju i taj čin diskriminacije žele da pretvore u novi manevarski prostor za nove manipulacije. Diskriminacija je jedno od najtežih krivičnih djela, i kada se utvrdi da je neko učinio diskriminaciju, u ovom slučaju po etničkoj osnovi, taj mora krivično da odgovara, a ne da kaže ministar da činili smo diskriminaciju i evo zakazaćemo novu konstitutivnu sjednicu, da pravimo ponovo neke nove malverzacije. Onaj ko je učinio diskriminaciju treba da ide u zatvor, i nije logično da ministar i njegovi pomoćnici, koji su počinili diskriminaciju, dalje budu u ministarstvu za ljudska prava i da oni zakazuju i verifikuju mandate i konstitutivne sjednice sjednice. Nemaju na to pravo a mi smo uvjereni da će ta nepravda morati da se raskrinka do kraja. Onaj ko je činio diskriminaciju i time pokušavao spriječiti legalno konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a BNV je konstituisano po onom poslovniku koji je važio za sve druge Nacionalne savjete. Prema tome čemu priča o novoj konstitutivnoj sjednici u koliko je Bošnjačko nacionalno vijeće konstituisano po pravilniku koji nije diskriminatorski. Priča o novoj konstitutivnoj sjednici je priča o novom prostoru za manipulacije, opstrukcije, ili za eventualno stvaranje prostora za formiranje paralelnog Bošnjačkog nacionalnog vijeća, što bi i bilo u maniru ovoga režima. Ovi potezi koje režim povlači jesu na štetu Bošnjaka-muslimana, ali su i na štetu ove vlasti i ove države. Očito da ovaj režim nema državničkog kapaciteta da zaštiti interese države koju vodi. Svi projekti koji su došli sa pozicije Bošnjaka i sa pozicije muslimana, a imali su ambiciju zajedništva i integracija opstruisani su.“

Muftija je dalje nabrojao tri projekta koji su bili integristički, i koji su bili od interesa za državu Srbiju, a to su objedinjavanje Islamske zajednice, Uspostava Internacionalnog univerziteta i otvaranje odeljenja širom Srbije, i treći projekat, učešće Bošnjaka kroz Bošnjačku kulturnu zajednicu na izborima za formiranje Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji, sa jasnom ambicijom da se pokuša u okviru postojećeg pravnog sistema ostvariti prava Bošnjaka. prema Muftijinim riječima sve ove unitarističke projekte predstavnici režima su opstruirali i svim silama se borili da ih zaustave ili prekinu i unište. Pokušali su otimanje Islamske zajednice formiranjem paravjerske tvorevine. Otvorili su državni univerzitet sa jasnim ciljem da se uguši Internacionalni univerzitet, a da bi spriječio formiranje Bošnjačkog nacionalnog vijeća režim je pribjegao direktnoj diskriminaciji koja je i dokazana.

„E gospodo, pošto ne želite jedinstvenu Islamsku zajednicu na teritoriji cijele Srbije. Pošto opstruirate univerzitetsku mrežu Internacionalnog univerziteta, na teritoriji cijele Srbije. Pošto ne dozvoljavate Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji. Šta nam je preostalo? Zar mislite da ćemo vas u nedogled ubjeđivati i boriti se za integrističke projekte, i stalno se dokazivati kako smo lojalni građani ove države. Naravno da nećemo. Ne pada nam više na pamet. To svakako ne znači neprijateljstvo prema Srbiji. Mi nemamo ni ideoloških ni duhovnih resursa neprijateljstva prema Srbiji, niti prema kome, čak, A pogotovo podvlačim prema srpskom narodu. Jedna od podvala ovog režima sa željom da se sakrije od odgovornosti za svoju diskriminaciju, rasizam i sve druge nepravde prema Bošnjacima jeste kada smo ih god optužili za to oni su pokušali da uzvrate kako mi prijetimo da ugrozimo međunacionalne odnose i da mi imamo nešto protiv srpskog naroda. Oni žele da se mi stalno pravdamo i da se naša cjelokupna misija pretvori u dugoročno pravdanje. Ja i to stalno pravdanje doživljavam kao diskriminaciju. Naše djelovanje u proteklih 17 godina je bilo dovoljno da srpski narod shvati, i zadovoljan sam što je apsolutna većina srpskog naroda to shvatila, a posebno naši komšije ovdje u Novom Pazaru i Sandžaku znaju šta su naše poruke srpskome narodu, a šta su naše poruke srpskome režimu. To što potenciram Bošnjake u ovom trenutku ne znači da smo promijenili naš civilizacijski pristup. Nisam pozvan da branim srpske interese i zato ne govorim o srpskim interesima, ali duboko vjerujem da ovo što čini režim je veliko zlo za ovu državu, i to ne samo na području Sandžaka, već veliko zlo za ostale dijelove Srbije“ rekao je Glavni muftija.

Izvor: IslamskaZajednica.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

7 KOMENTARI

  1. – Hahahahaa…ovi se opet uplasili jadnici,pa opet nastavljaju da brisu komentare…hahahahaa. Jadni li su,Boze dragi. Evo,evo,nemojte da se plasite,evo necu vam vise pisati na ovom sajtu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.