Srbi i Hrvati prisno sarađivali da bi prisilili Bošnjake na podjelu BiH

2
34

BiH – Predsjednici SR Jugoslavije i Hrvatske Dobrica Ćosić i Franjo Tuđman složili su se u jesen 1992. da Bosnu i Hercegovinu valja podijeliti, uz preseljenje stanovništva, piše u zapisima komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, danas objavljenim u Hagu.

U bilješkama sa sastanka, održanog 21. oktobra 1992. u Beogradu, Mladić navodi da je Ćosić obavijestio sagovornike – među kojima su
bili predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik – o “nedavnim razgovorima s Tuđmanom”, koji je “veoma neprijateljski nastrojen”.

– Tuđman je za to da Bosna bude podijeljena na tri dijela. On se plaši islamizacije Hrvata i poziva na okončanje rata. Ja sam postavio sljedeći uslov: On ne bi trebalo da dovede svoje trupe i ugrozi istočnu Hercegovinu – rekao je Ćosić, po engleskom prevodu Mladićevih bilježaka.

Nešto kasnije, Mladić citira riječi tadašnjeg predsjednika SRJ: “Tuđman i ja složili smo se o podjeli, a (mirovni posrednici) Vens i Oven su to odbacili”.

“Tuđman prezire Muslimane u Bosni

U zapisu sa sastanka političkog i vojnog vrha SRJ, RS i (samoproglašene) Republike Srpske Krajine u Beogradu 8. januara 1993, Mladić citira i Ćosićeve riječi da se “u principu slaže” s Tuđmanom da bi stanovništvo spornih teritorija trebalo preseliti.

– Ćosić: Tuđman prezire Muslimane u Bosni… On Srbima u Bosni nudi cijelu Posavinu i da siđu iz Bihacha do Livna… U principu, ja se slažem s Franjom Tuđmanom o preseljenju stanovništva – piše u Mladićevim ratnim dnevnicima.

Danas objavljeni izvodi iz Mladićevih bilješki dio su zahtjeva Tužilaštva Haškog tribunala da ih uvede u dokaze protiv šestorice političkih i vojnih lidera bosanskih Hrvata, predvođenih Jadrankom Prlićem i Slobodanom Praljkom.

Oni su optuženi za zločine nad Bošnjacima u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini 1993-94. Stvaranjem tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne, Prlić i saoptuženi radili su, po optužnici, na formiranju “Velike Hrvatske”, što je bila i namjera predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Mladićeve bilješke, po haškom tužilaštvu, pokazuju da su vojna i politička vođstva bosanskih Srba i Hrvata, te vlasti u Beogradu i Zagrebu, “sarađivali da bi Muslimane prisilili na podjelu BiH”.

U današnjem podnesku citiraju se i već objavljeni Mladićevi zapisi sa sastanaka s predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem i tajnih susreta s vođama bosanskih Hrvata i predstavnicima Hrvatske, uključujući Praljka i Prlića.

Pomoći Hrvatima da bi se Muslimani prisili na podjelu

U bilješkama sa sastanka s Miloševićem 8. jula 1993. u Beogradu, Mladić citira Radovana Karadžića: “Pomoći Hrvatima da bi se prisilili Muslimani za podjelu Bosne”.

U istom zapisu, Mladić navodi i Miloševićeve riječi: “Muslimanima nuditi prihvatljive opcije… a na ratištu im ruinirati pozicije. Ne bih ja išao na presjecanje Muslimana na dvije autonomije. Mi smo ih sve nudili Hrvatima, a (tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo) Tuđman je rekao: ‘Uzmite ih vi'”.

Milošević je rekao i da “rat mora što prije da se završi” i da “ne bi trebalo davati preveliku podršku Hrvatima da se ne bi ustalili u centralnoj Bosni”, piše u Mladićevoj radnoj bilježnici.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i šef Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić, razgovaralo se i o prebacivanju fabrika oružja i municije iz BiH u SR Jugoslaviju, snabdijevanju VRS i plaćanju njenih starješina iz SRJ i “proizvođenju novih oficira” u vojnim školama u SRJ.

U danas objavljenim Mladićevim zapisima opisuju se i pregovori vojnih i političkih lidera bosanskih Srba i Hrvata na štetu Muslimana, koji su vođeni u Pečuju u Mađarskoj i Njivicama u Crnoj Gori 1992-94.

Cilj Hrvata banovina iz 1939. godine

Na sastanku u Pečuju, 5. oktora 1992, sa “delegacijom Hrvatske”, Mladić zapisuje riječi Slobodana Praljka, kojeg naziva “zamjenikom ministra odbrane Hrvatske”, da je hrvatski cilj “Banovina iz 1939, ako to ne – nastavljamo rat”.

– Treba razmijeniti stanovništvo, iseliti Hrvate iz Vojvodine”, rekao je, po Mladićevim bilješkama, Praljak tokom razgovora, u kojem je
postignut dogovor o primirju između Hrvata i Srba u BiH.

Tri nedjelje kasnije, isti sagovornici sastali su se u Njivicama, a Praljak ocjenjuje: “Na dobrom smo putu da prisilimo Aliju (Izetbegovića, lidera bosanskih Muslimana) da dijeli Bosnu.”

– Mi ćemo što logistički, što prisilom natjerati Aliju da sjedne za sto s Bobanom (Matom, liderom bosanskih Hrvata) i Karadžićem – rekao je Praljak prema Mladićevim bilješkama, dodajući da je “Tuđman pristao na razgovor s Karadžićem, Ćosićem i Bobanom”.

Praljak je rekao i: “Hrvatska neće odstupiti od svog interesa, nećemo pretjerano zaoštravati sa Srbijom. Interes nam je da Muslimani dobiju svoj kanton, da bi se imali gdje odseliti”.

Srbi isporučivali oružje i municiju HVO-u

Mladić u bilješkama detaljno opisuje i isporuke oružja i municije Hrvatskom vijeću obrane u BiH 1993, kao i davanje vatrene podrške za velike sume novac, o čemu je razgovarao na Jahorini 1993. s komandantom HVO Milivojem Petkovićem.

General Petković je među saoptuženim na procesu Prliću u kojem Tužilaštvo namjerava da upotrijebi Mladićeve bilješke.

Tribunal je ranije saopštio da je oko 3.500 stranica Mladićevih bilježaka iz 18 radnih bilježnica, vođenih između 1991 i 1996, zaplijenjeno prilikom pretresa stana njegove supruge Bosiljke u Beogradu krajem februara.

Izvor: DnevniAvaz.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.