Spremili svoje umrlice

1
62

Novi Pazar – Dvadeset radnika novopazarskog preduzeća „Iskra metal“, koji štrajkuju glađu već pet dana, odštampali su umrlice sa svojim imenima, i najavili da će od ponedjeljka radikalizovati protest ukoliko se nadležni državni organi ne uključe u rješavanje njihovih zahtjeva. Oni traže da se izvrše sudske odluke o isplati 21 zarade, koje pojedinačno iznose 250 do 300 hiljada dinara.

„Zdravlje smo izgubili, pare nam oteli. Mi nemamo šta da izgubimo“, piše na umrlicama, zelenoj sa polumjesecom gdje su navedena imena Bošnjaka i crnoj sa krstom i imenima štrajkača srpske nacionalnosti. „Izgleda da je ovo jedini način da riješimo naše probleme“, stoji na kraju umrlica.
Zdravstveno stanje invalida rada i hendikepiranih lica iz preduzeća „Iskra metal“, drastično se pogoršalo. Štrajkači Mile Kostić i Halil Muković su smješteni u bolnicu na dijalizu, dok je Halko Društinac, kome je također pozlilo, odbio da ide u bolnicu već je primio infuziju u prostoriji gdje štrajkuju. I većina ostalih štrajkača ima velike zdravstvene probleme: Ismet Kriještorac prima hemoterapiju, Tufo Plojović je težak srčani bolesnik, Nusret Bihorac i Ibrahim Gogić su nedavno operisani od kancera, Ratko Veselinović je pod jakom terapijom i nepokretan je.

Načelnica Hitne službe, dr Mirasa Aličković je kazala da su štrajkači invalidi u vrlo teškom stanju i da im štrajk glađu i neuzimanje propisane terapije može još više naškoditi.
– Pet dana štrajkujemo, a niko od političara ni predstavnika vlasti nije došao da nas posjeti. Tražimo ono što nam pripada po presudama u ime naroda – rekao je Društinac.

Štrajkači, njih 14 invalida rada i šestoro hendikepiranih lica, traže isplatu 21 plate i isplatu razlike u ličnim dohodcima od 1991. do 2003.godine. Radnici traže isplatu zarada na osnovu izvršnih i pravosnažnih presuda Okružnog suda u Novom Pazaru i Trgovinskog suda.
Štrajkači su odlučili da se od ponedjeljka potpuno zatvore u prostorije Udruženja tekstilaca i da prekinu svaki kontakt sa javnosti.
– Samo kada budemo umirali jedan po jedan, moći će da nas izvedu odavde – rekao je Mehdija Vejselović.

Preduzeće za proizvodnju metalne galanterije „Iskra metal“ je krajem 2009. godine je privatizovano. Novi vlasnik je Enver Međedović, od koga radnici ne traže ništa, jer na osnovu sudskih odluka obaveze prema njima su trebale da budu namirene prije privatizacije, dok je u firma bila pod stečajem.

Izvor: Blic.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.