SPP – Da antikorupcijski plan ne bude mrtvo slovo na papiru

0
36

Na posljednjem skupštinskom zasijedanju odbornici su raspravljali i o Prijedlogu Odluke o usvajanju antikorupcijskog plana za grad Novi Pazar.

Izvjestilac naglasio da antikorupcijski plan sadrži 17 oblasti te da su sve mjere koje su date u modelu ispoštovane.

“Koncept lokalnog antikorupcijskog plana je zansnovan na identifikovanju normalnih, institucionlanih, organizacionih i praktičnih rizika za nastanak korupcije i na sprovođenju mjera za njihovo otklanjanje, odnosno na otklanjanju uzroka za nastanak korupcije, zloupotreba, nepravilnosti i otklanjanja lošeg upravljanja u najširem smislu riječi. Ono što je također bitno da se naglasi jeste ta preventivna uloga lokalnog antikorupcijskog plana, on se zasniva na tome da se radi presjek trenutnog stanja, daju preporuke na poboljšanju sa tačno naznačenim rokovima, nadležnim organima i radnjama koje treba učiniti.” naglasio Hidajet Plojović.

Odbornici SPP-a naglasili da je najbitnije da se svi dokumenti implementiraju te da sve to ne bude samo mrtvo slovo na papiru.

“Imali smo situaciju ranije da usljed nedostatka ovakvih dokumenata formiralo bi se, kako koja vlast dođe, ona formira određenu komisiju koja treba da utvrdi određene malverzacije, korupciju koju je radila prethodna vlast, pa su se pominjali neki veliki milioni, pa se ušutelo oko tih velikih miliona, danas se oni ne pominju. Hajde prepustićemo to, naravno sud, tužilaštvo radiće svoj posao. Na kraju krajeva zašto neko ko dolazi iz vladajuće jedne, druge ili treće političke partije ili pojedinac iz opozicije treba da odgovara ukoliko u njihovim redovima postoje ljudi koji su skloni da malo, znate ono s medom rade pa ne može da ostane baš imun do kraja. Ukoliko postoje ti pojedinci, ono što je važno jeste otklon od takvih pojedinaca.” istakao dr. Muratović

„Čitajući ovaj dokument uvidjela sam da smo na mnoge stvari mi kao opozicija ukazivali i ranije. Koliko puta smo mi ukazivali da ona imenovanja vršioca direktora po nekoliko puta koja su bila protiv statuta i poslovnika i to se non stop ponavljalo“ istakla dr. Misala Pramenković ”

Prijedlogu Odluke o usvajanju antikorupcijskog plana za grad Novi Pazar usvojen je sa 29 glasova za, uzdržanih i protiv niije bilo.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić / FOTO – SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.