Spahiću sedam godina zatvora

0
367

Bijelo Polje – Bivši sudija Višeg suda u Bijelom Polju Arif M. Spahić (58) osuđen je juče na jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora zbog krivičnog djela primanje mita.

Ahmet M. Hodžić (49) zvani Bada i Senad S. Zoronjić (44) zvani Čupo, dobili su po tri godine zatvora zbog krivičnog djela “primanje mita pomaganjem”.
Bivši sekretar Skupštine opštine Bijelo Polje Džemal G. Ljuca (54) osuđen je na dvije godine zatvora zbog krivičnog djela “primanje mita pomaganjem”, dok je za isto krivično djelo Nedžad S. Brčvak (43) zvani Ele, nastanjen u Njemačkoj, koji je osuđen u odsustvu dobio godinu dana zatvora.

Sud je donio rješenje kojim je produžen pritvor Spahiću, Hodžiću i Zoronjiću, a Brčvaku je određen i računaće se od dana kada bude uhapšen.
Prvostepenu presudu juče je u Višem sudu u Podgorici izreklo specijalizovano vijeće kojim je predsjedavao sudija Dragiša Rakočević.
U obrazloženju presude sudija je kazao da je nesumnjivo dokazano da su okrivljeni izvršili krivična djela, ali nije prihvatio navode optužnice da je okrivljeni Spahić počinio krivično djelo primanje mita u produženom trajanju.
U obrazloženju presude sudija je kazao da se iz sadržine telefonskih razgovora između Spahića, Ljuce i Brčvaka zaključuje da je u pozadini novac poklon za sudiju Spahića, te u vezi sa suđenjem Mirsadu Idrizoviću, koji je bio osuđen za saobraćajnu nesreću 19. januara 2008, u kojoj je stradao Danilo Dulović.

U prvostepnoj presudi se navodi da su optuženi Spahić, Ljuca i Brčvak, u periodu od avgusta 2008. do marta 2009, u Bijelom Polju, a Brčvak i u Njemačkoj, izvšili krivična djela.
“Okrivljeni Spahić je kao sudija Višeg suda u Bijelom Polju, zahtijevao i primio obećanje poklona u novcu od optuženog Brčvaka, koji mu je ponudio i obećao poklone u iznosima od 3.500, 7.000 i 10.000 eura da, kao predsjednik vijeća u krivičnom predmetu protiv Mirsada Idrizovića, srodnika Brčvaka, kao predsjednik krivičnog vijeća izrekne blažu zakonsku kaznu, ukine pritvor, omogući bjekstvo i ukidanje pritvora Idrizoviću, navodi se u presudi.

Optuženi Ljuca je, kako se dodaje, “sa umišljajem pomogao zahtijevanje poklona, odnosno primanje obećanja poklona, u smislu da je davalac mita Brčvak sigurna osoba, a da su mito-pokloni izvjesni”.
“Spahić i Ljuca su se sastali prije početka suđenja, na predlog optuženog Ljuce, koji je posjedovao kopirane spise predmeta i bio zainteresovan za nezakonito – povoljno rješavanje za optuženog Idrizovića. Između održavanja glavnih pretresa Spahić i Ljuca su se sastajali i telefonski kontaktirali, kada je Spahić saopštio Ljuci da zahtijeva poklon od tri i po hiljade eura za ukidanje pritvora optuženom Idrizoviću, te još toliko za izricanje kazne zatvora od tri i po godine. Da bi izvršio te radnje potrebno je da optuženi Idrizović otkaže punomoćje advokatu po izboru, nakon čega će on, odrediti advokata po službenoj dužnosti, te da to prenese optuženom Brčvaku, koji se tada nalazio Njemačkoj, što je optuženi Ljuca i uradio telefonom,” piše u presudi.

Brčvak je, kako se dodaje, zatim ponudio 10.000 eura ako optuženi Spahić spusti kaznu zatvora ispod tri godine. Sudija je potom 17. novembra 2008. Idrizovića osudio na tri i po godine i ukinuo mu pritvor. Kada je drugostepeni Apelacioni sud 5. januara 2009.godine odredio pritvor Idrizoviću svi optuženi su, kako se tvrdi u presudi, omogućili bjekstvo Idrizoviću. “Optuženi Spahić je Ljuci kazao da se Idrizović hitno u toku noći izgubi van Crne Gore, što je Ljuca prenio Brčvaku, koji se angažovao da Idrizović tokom noći napusti Crnu Goru i o tome je obavijestio Ljucu, a ovaj Spahića,” navodi se.

Spahić je osuđen za još jedno krivično djelo primanje mita. Kako piše u presudi on je od početka februara do 17. marta 2008. uz pomoć Hodžića i Zoronjića, zahtijevao i primio poklon u novcu, koji je Hakija Murić predao Hodžiću i Zoronjiću, a oni Spahiću.
“Svrha predaje novca je da Spahić kao sudija predsjednik krivičnog vijeća u krivičnom postupku protiv sina oštećenog Hakije, Ezrina Murića, optuženog za prodaju droge, izrekne što blažu kaznu, ukine pritvor i omogući ukidanje svoje presude pred drugostepenim sudom, a radi ponovnog suđenja i blažeg kažnjavanja u ponovnom postupku. U ovom krivičnom djelu sa umišljajem su Spahiću pomogli Hodžić i Zoronjić, tako što su telefonom pozvali Hakiju Murića i sa njim dogovorili da se nađu u ugostiteljskom lokalu “Sebaks”,” navodi se.
Dodaje se zatim da su se u lokalu više puta sastali i zahtijevali novac, najprije 3.500 eura, koji im je Murić predao, radi pomoći njegovom sinu “da ga izvade iz zatvora”.

“Zatim su od Murića zahtijevali 15.000 eura. Ovaj novac je Hakija Murić predao Zoronjiću u ugostiteljskom lokalu “Duga”. Nakon što je sudija Spahić okrivljenog Ezrina Murića osudio na tri i po godine zatvora i ukinuo mu pritvor, Hakija Murić se više puta sastao sa sudijom Spahićem, negodujući zbog visoke kazne zatvora i velike sume datog novca. Spahić je Muriću kazao da su mu optuženi dali samo 10.000 eura, te da će on preko jednog čovjeka u Apelacinom sudu u Podgorici, srediti da se suđenje ponovo vrati kod njega. Spahić je zaista i preduzeo takve radnje, tako što je u izreci presude pravno kvalifikovao krivično djelo kao “sticaj” krivičnog djela, iako to nije bio predmet optužbe”, navodi se u prvostepenoj presudi.

Odbrana naivna, Murić ne gradi soliter

“Svjedok Hakija Murić je za sud na jasan, istinit i krajnje prihvatljiv način ispričao sve pod kojim je okolnostima dao novac Hodžiću i Zoronjiću. Nelogična je i za sud neprihvatljiva Spahićeva odbrana da nije primio novac , koji su mu predali Hodžić i Zoronjić. I odbrana Hodžiča i Zoronjića je, ne samo nelogična već i naivna, pa je sud ocijenio kao sračunatu na izbjegavanje krivičnopravne odgovornosti. Nije Hakija Murić dao 18.500 eura Hodžiću i Zoronjiću za armaturne mreže za izgradnju objekta, kako su oni tvrdili u odbrani, jer s obzirom na količinu novca, Murić bi trebalo da gradi soliter. Muriću nisu potrebne mreže jer se ne bavi izgradnjom objekta”, kazao je sudija Rakočević.

Izvor: Vijesti.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.