Solarni park u Sjenici?

2
14

Sjenica – U Srbiji bi do kraja godine luksemburška kompanija Sekjurum ekviti partner Jurop (Securum Equity Partners Europe) trebalo da počne gradnju solarnog parka snage jednog gigavata u koji će biti uloženo oko dve milijarde eura.

Državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Bojan Đurić rekao je agneciji Beta, da je to “pojedinačno najveći projekat izgradnje solarnog parka u svijetu.

On je dodao da će struja koja bude u njemu proizvođena biti namijenjena za izvoz i prema sadašnjim proračunima koštaće 16 eurocenti po kilovatu.

Đurić je naveo da bi za tri do četiri mjeseca trebalo da se utvrdi tačna lokacija za postavljanje prvih solarnih panela na jugu Srbije.

Za planirani solarni park potrebna je 3.000 hektara, što je površina od pet puta šest kilometara, a kako je veoma teško naći u komadu toliko zemljište s jednim vlasnikom, projekat će biti izveden na 10 do 20 lokacija na Pešteru i u Sjenici – kazao je Đurić.

On je rekao da jug Srbije ima odličan odnos sunčanih dana i da je broj sunčanih sati za 70 odsto veći nego u Njemačkoj, koja je lider u instalisanim kapacitetima solarnih panela.

Prema njegovim riječima, solarni paneli neće biti instalirani na poljoprivrednom zemljištu, a u obzir dolaze vojni poligoni, odnosno zemljište čiji je vlasnik država.

Očekuje se da izgradnja traje od tri do pet godina, što će uposliti između 2.500 i 3.000 ljudi – naveo je Đurić i dodao da za proizvodnju struje pomoću solarnih panela neće biti korišćena podsticajna sredstva države.

Đurić je rekao da bi u Srbiji trebalo da se otvori i fabrika za proizvodnju solarnih panela u koju bi bilo uloženo od 80 do 100 miliona eura, a koja bi tokom četiri godine proizvodila samo za potrebe solarnog parka u Srbiji i zaposlila visokoobrazovane ljude iz zemlje.

Godišnja proizvodnja u toj fabrici bi bila izmedju 80 i 120 megavata fotonaponskih panela, s godišnjim prometom od 40 do 70 miliona eura.

Luksemburška kompanija je 17. novembra prošle godine potpisala sa Vladom Srbije Okvirni sporazum za realizaciju investicionog projekta u obnovljive izvore energije, i to za izgradnju 100 fotonaponskih polja od po 10 megavata (MW), ukupne instalirane snage od 1.000 megavata.

Predstavnik firme Sekurum Alesio Kolusi ranije je rekao je da je od velikog broja zemalja kojima je taj projekat bio ponudjen izabrana Srbija zbog spremnosti institucija Vlade Srbije da prihvate projekat, ali i geografskog položaja zemlje, idealnih klimatskih uslova za obnovljive izvore energije, kao i visoko obrazovanog i kvalifikovanog kadra.

Izvor: Kurir-info.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.