Slika o islamu u Njemačkoj “poražavajuća”

1
10

Nijemci većinom ne vjeruju islamu i muslimanskoj imigraciji, rezultati su istraživanja koje je pokazalo da je slika o islamu u NJemačkoj “poražavajuća”.

Rezultati analize, koja je uzela u obzir i zaključke drugih studija, pokazuje sve veći jaz između običnih Nijemaca, koji su zabrinuti zbog posljedica masovne imigracije iz muslimanskih zemalja, i njemačke političke elite, koji su riješeni da grade “multikulturalno društvo” po svaku cijenu.

Studija na 28 strana pod nazivom “Bojazan od Istoka na Zapadu” djelo je Instituta Alensbah za istraživanje javnog mnjenja, navodi se na sajtu “Gejtston instituta”, neprofitnog međunarodnog savjeta za politiku.

Od ispitanika je zatraženo da izaberu jednu od 21 izjave o islamu koja najbliže oslikava njihove stavove.

Prema ovom istraživanju, više od polovine njemačke populacije vjeruje da je islam sklon nasilju /64 posto/, da ima tendenciju prema osveti i odmazdi /60 posto/, da je opsjednut prozelitizmom drugih /56 posto/ i da želi da ima politički uticaj /56 odsto/.

Više od 80 posto Nijemaca vjeruje da islam uskraćuje prava ženama, a 70 posto smatra da je povezan sa vjerskim fanatizmom i radikalizmom.

Nasuprot tome, samo 13 posto Nijemaca povezuju islam sa ljubavlju prema komšijama, 12 posto sa darežljivošću i sedam posto sa otvorenošću i tolerancijom.

Visok nivo nepovjerenja prema islamu u NJemačkoj vidi se i u drugim pitanjima. Na primjer, 44 posto ispitanika odgovorilo je sa “da” na pitanje “da li mislite da će doći do ozbiljnog sukoba između zapadne hrišćanske kulture i arapsko muslimanske kulture u budućnosti?”.

Osim toga, jedna četvrtina odgovorila da vjeruje da je takav sukob već sada aktuelan. Samo 36 posto Nijemaca vjeruje da hrišćanstvo može da živi mirno sa islamom, a 53 posto smatra da će uvijek postojati ozbiljni sukobi dvije religije.

Što se tiče odnosa muslimana i nemuslimana u NJemačkoj, ispitanici su veoma pesimistični. Na pitanje da li mislite da će tenzije u odnosima sa muslimanima rasti u NJemačkoj u bliskoj budućnosti i da li je to razlog za zabrinutost, skoro polovina Nijemaca /48 posto/ odgovorila je sa ‘da’, a samo 29 posto smatra da tu nema opasnosti.

Većina Nijemaca oštro se protivi popuštanju muslimanima i islamu. Samo 27 posto Nijemaca kaže da treba da postoji zabrana govora koji bi mogao da uvrijedi ili provocira muslimane, dok se većina od 52 posto eksplicitno protivi takvim restrikcijama slobode izražavanja.

Nasuprot tome, 39 posto Nijemaca kaže da vjeruje da treba da postoji zabrana gradnje minareta.

Skoro polovina ispitanika – 47 posto saglasna je sa konstatacijom “Iako je to lični izbor, ne volim da vidim ženu kako nosi maramu preko glave”.

Istraživanje je pokazalo da se Nijemci protive nedavnim pokušajima političara da opišu islam kao sastavni dio njemačke kulture.

Iako su njemačke elite naporno radile da prikažu sve kritičare islama kao pripadnike “krajnje desnice”, ovo istraživanje pokazalo je da su glasači iz cijelog političkog spektra zabrinuti zbog širenja islama u NJemačkoj.

(minber.ba)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. “navodi se na sajtu “Gejtston instituta”, neprofitnog međunarodnog savjeta za politiku.”

    “GATESTONE INSTITUTE” JE CIONISTIČKI SAJT KOJI KONSTANTNO PROPAGIRA MRZNJU PROTIV ISLAMA I MUSLIMANA I PISE U KORIST IZRAELA, ZATO NEMOJTE PREVISE OZBILJNO UZIMATI NJIHOVE TVRDNJE

    ZABRINULI SE JEVREJI STO RASTE BROJ MUSLIMANA U EVROPI KOJI CE U BUDUCNOSTI UTICATI NA SPOLJNU POLITIKU EVROPSKIH DRZAVA KOJE NECE VJECNO STAJATI UZ IZRAEL

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.