Slabo je država pazila Kalićev “Hamer”

0
19

Rezultat slika za Slabo je država pazila Kalićev “Hamer”

Vozilo “hamer” koje je bilo oduzeto Mersudinu Kaliću, dok je bio optužen za pranje novca od droge, nije adekvatno održavano, niti su preduzimane mjere kako bi se očuvalo u tehnički istom stanju kao što je bilo kada je preuzeto.

To je naveo vještak saobraćajne struke Goran Čarapić, u nastavku suđenja po tužbi brata Safeta Kalića, koji traži odštetu od države i Uprave za imovinu, zbog “hamera” koji im je, kako kažu, vraćen uništen nakon što su pravosnažno oslobođeni optužbi, pišu Vijesti.me.

Suđenje je juče završeno, a odluka sutkinje Dijane Rovčanin se očekuje u roku od mjesec dana.

Vještak je ranije procijenio da je Kalić izgubio preko 20.000 eura, za vrijeme dok je država gazdovala njegovim “hamerom”.

To se može zaključiti iz njegovog nalaza i mišljenja, u kome je utvrdio da oštećenja na vozilu za vrijeme dok je bilo privremeno oduzeto iznose 4.877 eura, dok je vozilo izgubilo na vrijednosti za 16.053 eura.

Sutkinja je prije godinu dana odlučila da vještak procijeni štetu na vozilu koja je nastala u periodu od 4. avgusta 2011. godine, kada je hamer oduzet, do 2. novembra 2016. godine, kada je vozilo vraćeno Kaliću.

Advokat Stefan Jovanović juče je precizirao tužbeni zahtjev tražeći da im se isplati nešto preko 20.000 eura sa kamatama od podnošenja tužbe do isplate.

Zastupnici države i Uprave isticali su da, ukoliko bi sud prihvatio takav nalaz vještaka, da bi se Kalić doveo u bolju poziciju u odnosu na onu prije oduzimanja i da to nije svrha dosuđivanja odštete.

Iako su prigovarali nalazu vještaka, karakterišući ga proizvoljnim i paušalnim, ni predstavnica države, ali ni predstavnik Uprave za imovinu nijesu tražili novo vještačenje.

“Računati odštetu na osnovu proteka vremena je neprihvatljivo, jer bi do amortizacije došlo i da je vozilo bilo u posjedu tužioca… Pozivanje na pravilnik je neprimjenljivo za ovo vještačenje, jer se taj pravilnik odnosi na štetu usljed saobraćajnih nezgoda i isplate osiguranja”, navela je predstavnica države Sanja Jaredić.

Erdan Dacić iz Uprave je dodao i da vještak nije mogao vršiti vještačenje samo na osnovu zapisnika o primopredaji vozila i prihvatiti prigovore Kalića na tom zapisniku kao tačne.

Oni su tražili da sud odbije tužbeni zahtjev Kalića.

Država je, krajem ljeta 2011. godine, privremeno oduzela imovinu Kalićima, čija je vrijednost procijenjena na više 28.000.000 eura i vratila je nakon što su Rožajci jula 2016. godine, pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje novca.

Uprava za imovinu, Kalićev “hamer” dala je na korišćenje Specijalnoj antiterorističkoj jedinici, pozivajući se na zakonsku odredbu o ustupanju privremeno oduzete imovine “u humanitarne svrhe”.

U dokumentu koji potpisuje direktor Uprave Blažo Šaranović piše da je Uprava, nakon neuspjele prodaje vozila, odlučila da vozilo ustupi SAJ-u na trajno korišćenje.

SAJ je Kalićevo vozilo, između ostalog, koristio i u “lovu na građane” nakon razbijanja protesta u oktobru 2015. godine, kada su građani tvrdili da su policajci tim vozilom jurili ulicom od nekadašnjeg hotela Crna Gora ka Starom aerodromu, pokušavajući da povrijede okupljene građane.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.