Skupština akcionara Rudnika uglja Pljevlja krajem decembra

0
29

Pljevlja – Skupština akcionara Rudnika uglja Pljevlja, na kojoj će se razmatrati odluka o raspodjeli prošlogodišnje dobiti, trebalo bi da se održi 27. decembra, javlja Mina biznis.

To će biti treće ponovljeno zasijedanje Skupštine akcionara, koje se, prema zakonu mora održati iako ne bude kvoruma.

Prethodna Skupština akcionara, koja je bila zakazana za ponedjeljak, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Prema zakonu, ako se na ponovljenoj skupštini ne postigne kvorum, što je u ponedjeljak bio slučaj, treća skupština se može sazvati na način i u rokovima kao ponovljena, s tim da se ne zahtijeva postojanje kvoruma.

Skupština tada donosi odluke o svim pitanjima koja su na dnevnom redu, nezavisno od broja akcija koje su zastupljene.

Sjednice Skupštine akcionara su od septembra, kada je trebalo da se odlučuje o izvještaju o poslovanju i finansijskim iskazima, nekoliko puta odlagane zbog nedostatka kvoruma.

Na dnevnom redu se, osim uobičajenih izvještaja o poslovanju, nalazi i odluka kojom se nalože Odboru direktora da stavi van snage sve odluke donijete od 2. maja ove godine, koje se odnose na sponzorstva i druge troškove koji ne služe osnovnom poslovanju kompanije.

Odbor direktora je na sjednici 7. septembra proširio dnevni red sa tom odlukom na zahtjev Aca Đukanovića, referentnog dioničara sa 11,15 odsto akcija Rudnika uglja.

Pljevaljska kompanija, prema podacima sa interneta, sponzor je, između ostalih, Ženskog rukometnog kluba Budućnost i Ženske rukometne reprezentacije Crne Gore, kao i nekih opštinskih sportskih klubova.

Akcionari Rudnika uglja treba da se izjasne i o finansijskim iskazima i izvještajima o radu i reviziji. Na dnevnom redu je i izbor revizora za ovu godinu, kao i članova Odbora direktora kompanije.

Rudnik uglja je, prema Godišnjem izvještaju objavljenom na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV), prošlu godinu završio sa profitom od oko 1,3 miliona EUR, sedam puta manjim nego 2010.

Kompanija je, međutim, na kraju trećeg kvartala zabilježila gubitak od 2,97 miliona EUR, za razliku od istog prošlogodišnjeg perioda, kada

je imala profit od 3,12 miliona EUR.

Prema izvještaju o poslovanju za devet mjeseci, neraspoređeni gubitak kompanije iznosi oko 23,71 milion EUR, a neraspoređena dobit 257,34 hiljade EUR.

Italijanska kompanija A2A, prema podacima Centralne depozitarne agencije, najveći je pojedinačni vlasnik Rudnika sa 39,49 odsto akcija, dok državi pripada 31,11 odsto. Đukanović ima 11,15 odsto akcija, Radoslav Tomić iz Beograda 1,05 odsto, dok ostali akcionari posjeduju manje od jedan odsto udjela.

(Analitika)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.