Škola i namaz

0
38

PITANJE: Sin mi klanja svih pet dnevnih namaza, ali malo je popustio u školi. Je li mi grijeh da mu zabranim da ide u džamiju, a svaki namaz da klanja kući?

ODGOVOR: U pitanju nije navedena starosna dob djeteta o kome je riječ, koju je važno poznavati kako bi se donio stav u pogledu postupka sa njim.
Međutim, ono što mogu reći jeste da roditelji za „popuštanje“ djece u školi trebaju nastojati naći stvarne razloge. Naš čitalac pokazuje da je od roditelja koji vode brigu o svojoj djeci i njihovom uspjehu u školi, što treba biti primjer svim drugim roditeljima, kojih je u današnje vrijeme sve manje takvih. Razumljivo je da odlazak djeteta u džamiju znači zadržavanje određeno vrijeme, međutim, da to ne bi predstavljalo problem potrebno je vrijeme svesti na nužno potrebno, a to znači da u ni jednoj varijanti to ne bi smjelo biti više od 30 minuta. Taj period, složit će se svako, ukoliko se pravilno rasporedi vrijeme za učenje, može predstavljati odmor od učenja, što je takođe potrebno. Roditelji moraju znati da djeca nekada zloupotrebljavaju odlazak u džamiju, kako bi na taj način dobila  saglasnost roditelja da izađu iz kuće, a potom izlazak koriste za puno drugih stvari koje nemaju veze sa džamijom. Zato je važno razgovarati sa djecom, kako bi se saznalo u šta troše vrijeme. Nisam za to da se zbog moguće zloupotrebe izlaska u džamiju djeci zabrani odlazak u nju, kao što nisam ni za apsolutnu slobodu djeteta, gdje ono radi šta hoće, a roditelj samo posmatra, bez prava niti mogućnosti da o tome pita ili sazna bilo šta.

U svakom slučaju, najvažnije je da roditelj u svakom momentu zna gdje je njegovo dijete, gdje i sa kim provodi vrijeme, da po potrebi interveniše, to jest, ograniči mu slobodno vrijeme ili krug ljudi sa kojima se može družiti, kako se ne bi dogodilo da ono pođe putem kojim ne bi trebalo poći, jer je djetetu u njegovom školskom ili srednjoškolskom uzrastu najvažnije da je uspješno u školi, da naučno napreduje. Slab uspjeh ne smije, niti može biti pravdan izostancima iz škole ili neučenjem zbog odlazaka u džamiju i druženja sa imamima, već naprotiv, odlazak u džamiju i druženje sa imamom moraju rezultirati boljim uspjehom. Ukoliko su stvari obrnute to ukazuje na postojanje problema, to jest signaliziraju roditeljima da se moraju uključiti i poduzeti određene mjere.

Odgovorio. muftija Rešad ef. Plojović

Izvor: Glas-Islama.info


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.