SKGO kritkuje Prijedlog zakona o katastarskoj legalizaciji

1
24

Novi Pazar – Stalna konferencija gradova i opština saopštila je da Prijedlog zakona o katastraskoj legalizaciji otvara vrata pojavi korupcije i najavila da će prijedložiti amandmane kako bi se poboljšao tekst tog zakona.

Primjena tog zakona trebalo bi da omogući upis prava svojine na bespravno sagrađenih oko 1,3 miliona objekata.

Kako se navodi u saopstenju SKGO, cilj amandmana je sprječavanje prostora za korupciju i zloupotrebe u budućoj primjeni ovog zakona i dodaje da su pojedine odredbe prijedloženog zakona izuzetno nepovoljne po lokalne samouprave u Srbiji.

Prijedlozi SKGO za unapređenje teksta zakona biće upućen Odboru za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Narodne skupštine.

Predstavnici gradova i opština iskazali su zabrinutost zbog brzine donošenja ovog zakona, jer će zbog nejasnoća u tekstu biti sporna primena, tako da SKGO predlaže da građani budu ravnopravno tretirani odnosno da se i budućim zakonom predvidi izmiravanje obaveza prema lokalnoj samoupravi na koje su bili obavezani građani u prethodnom periodu.

Legalizacija se odnosi na porodične kuće, stanove i dijelove u sambeno-poslovnim zgradama, vikendice, ekonomske i pomoćne objekte i objekte u kojima se obavlja zanatska delatnost, sagrađene do 11. septembra 2009. godine, kada je stupio na snagu Zakon o planiranju i izgradnji.

Zakonom nisu predviđeni nikakvi troškovi i naknade za upis objekata, a građani će plaćati samo izradu geodetskog snimka, ukoliko je nemaju od ranije, što iznosi oko 10.000 dinara.

(RadioStoPlus)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Ko je hteo da radi na legalizaciji i komunalnom opremanju naselja izgrađenih mimo ili bez urbanističkih uslova, mogao je to do sada 100 puta da završi. Lako je izgovarati se nemanjem ljudstva, kapaciteta (šta god to značilo) ili nedostatkom sredstava. Takođe, bruka je i sramota optuživati građane zbog izgradnje bez dozvole. Ako jedno društvo i njegove institucije dozvole da niknu ogromna naselja mimo planova i bez dozvole, nisu krivi građani već organi upravljanja koji su to dozvolili. Da je narod čekao, nikad kuće ne bi imali jer su procedure užasno spore, katastri neažurirani, ljudstvo korumpirano i nesposobno, nema urbanističkih planova… Nažalost, nije nam predug život da bismo dali 10-15 godina samo da čekamo procedure i dozvole. Zaboravlja se činjenica da je većina takvih naselja već opremljena infrastrukturom koju su finansirali sami građani. Urađene su i asfaltirane mnoge ulice, dovedeni struja, voda, često i kanalizacija, plaćeno uvođenje telefona (po paprenim cenama), kablovske, gasa i slično. A, ako su gradovi dozvolili da im ulice budu uske i nepravilne, sami su krivi. Desetine godina gledaju inspektori i nadležne službe kako se povećava broj kuća i nikom ništa! A koliko para su dobili da bace ili ne pišu prijave?! Isto tako, sav materijal koji je kupljen, a preračunajte koji su to milionski iznosi kada se uzme cifra od 1,3 miliona objekata, sav rad koji je plaćen, prijava brojila i vodomera, pa vi vidite koliki novac se slio državi kroz poreze i nadnice koje su majstori potrošili plaćajući svoje račune i troškove. da toga nije bilo,desetine hiljada porodica ne bi imale sredstava za život unazad 20 godina.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.