Sjenica – Idu izbori, stiže asfalt

1
17

11225245_865707126854355_5904902130553282324_o

Ne znam tačno koliku štetu bi trpio državni budžet ako bi se svake godine raspisivali neki izbori.

Ne mogu pouzdano sagledati negativne efekte jedne takve odluke na makroekonomsku situaciju u zemlji. Ali sam 100 posto siguran da bi za našu Sjenicu jedna takva praksa značila progres, boljitak i rešenje brojnih i nagomilanih problema. Prije svega infrastrukturnih.

 

Praksa da se tek svake četvrte godine raspisuju izbori pokazala je, između ostalih, i jednu ključnu manjkavost: omogućila je vlastima da nas tri godine, bez pardona, kradu, lažu, ponižavaju, kolektivno urušavaju i degradiraju, omalovažavaju i nipodaštavaju, i da svaki put, u samo jednoj nepunoj godini pred izbore sve to efektno zamažu kao da se nikada nije ni desilo. Čime?

 

Šoderom, uglavnom, i, Boga mi, malo i asfaltom, tek toliko da nas učvrste u novonastalom ubeđenju da baš ,,oni“ zaslužuju to mjesto koje od nas traže da im svojim glasovima – damo.

 

Kako kaže naš narod: ,,Svako se češe tamo gdje ga svrbi“. Generalno, Sjeničake najviše ,,svrbe“ putevi. Ili ono sto bi trebali biti putevi  a više liče na kozje staze. Ako nam na kozje staze liče (a već smo rekli da liče) magistralni putevi kojima smo povezani sa susednim opštinama, šta reći o lokalnim, seoskim putevima naše prostrane opštine.

 

Ne prođe ni jedna godina a da nam tokom zimskih mjeseci desetine sela ne budu blokirana i odsječena od svijeta zbog sniježnih nanosa (kozje staze se jako teško održavaju i skoro ih je nemoguće čistiti čak ni upotrebom teške mehanizacije). Pa i ne samo zimi, vrlo često i ljeti, nakon obilnih letnjih kiša, kada voda spere onaj vezivni dio šodera (zemlju) seoski putevi praktično postanu neupotrebljivi, pretvorivši se u pokretnu smešu šljunka i tucanog kamena. Jedino upotrebljivo prevozno sredstvo – traktor.

 

I tako, zahvaljujući lošem zakonu koji predviđa izbore svake četvrte godine, naši Sjeničaci, u manjoj ili većoj mjeri pune tri godine muku muče sa tim…,,putevima“. Džaba žalbe, molbe, zahtjevi i apeli…Tri godine – NIŠTA !

Nakon osvojenih izbora i formiranja vlasti – počinje slavlje opštinara koje traje tri godine, i malo više. U tom periodu je bolje ne ometati ih  kojekakvim primedbama i problemima koji tište običnog čovjeka. Ne kvarite njihovu žurku, osim ako vam ne smeta da ponesete epitet ,,neprijatelja Sjenice“, neprijatelja ,,Stranke Dragog Allaha“ ili protivnika ,,Bošnjačkog jedinstva“. Ćutite, trpite i strpljivo čekajte izbornu godinu.

A kad dođe izborna godina, tada vlast, koja odlično zna svoj narod, pa zna i njegove potrebe i boljke – kreće u čuvenu, toliko puta provjerenu ,,šoder kampanju“, u stručnim krugovima poznatu kao ,,revitalizacija lokalnih puteva“, što u prijevodu na ovaj naš jezik znači zasipanje puteva mješavinom zemlje i kamena i ravnanje iste upotrebom opštinske mehanizacije. Ove (izborne) godine su čak otišli i korak dalje, pa su i građane naše kasabe velikodušno častili asfaltiranjem čak dvije ulice sa sve trotoarima, ,,najmodernijim u zemlji“ kako vole da kažu, ma šta to značilo.

Autor: Almir Lotinac, Sjenica


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Ooo kad bi u Pazaru počeli da se česemo gde nas svrbi to je onda po cijelom tijelu, mi imamo alergiju. Putevi nikakvi, voda nestaje, nezaposlenost nikada veca, samo centar grada nasminkan, ali izgleda ni jedno pero od ovih vasih autora ne zeli tome da pise, o tome i jos mnogo problema koje ima Novi Pazar.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.